Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
трикотаж.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.68 Mб
Скачать

1.8 Властивості трикотажного полотна

Надійність трикотажних полотен визначається насамперед міцністю, стійкістю до стирання, розтяжністю, розпускаємістю й ін.

До ергономічних властивостей полотнин і виробів відносять гігроскопічність, повітро- і паропроникність, теплопровідність і ін. Трикотаж на відміну від тканин, завдяки петельній будівлі володіє більшою повітряно- і паропроникаємістю, тому вироби з трикотажу більш гігієнічні.

Гігроскопічність - це вологість матеріалу після тривалого тримання його при відносній вологості повітря рівній 100%. Гігроскопічні властивості засновані на процесі поглинання речовин ( гігроскопічність, вологість, вологопоглинання, капілярність, водопоглинальність, гідрофільність,гідрофобність, ліпофібність).

Повітропроникність - це здібність трикотажних волокон пропускати через себе повітря при умові різниці тиску по обидві сторони виробу.

Повітропроникність має надзвичайно велике значення для літньго одягу Вц >500 дм.куб./м.кв.*с., для зимового одягу цей показник повинен бути мінімальним. Повітропроникність залежить від структури ( переплетення, щільність, пористість і товщина). Чим більша пористість, тим менше заповнення волокон сировиною, тим більша повітропроникність.

Це властивість особлива важливо для білизни, головних уборів, інших виробів. Петельна будівля трикотажу додає йому низьку теплопровідність, але вітрозахисні властивості при цьому знижуються. Теплопровідність трикотажу залежить також від властивостей волокна (малою теплопровідністю володіє пряжа з вовняного волокна, лавсану, нітрону), виду переплетення (трикотаж з начосом і трикотаж-плюш мають кращі теплозахисні властивості) і структури пряжі (високооб'ємна пряжа погано проводить тепло).

До естетичних властивостей трикотажних полотнин відносять зминаємість, драпіруємість, блиск та ін. Естетичні властивості виробів із трикотажу обумовлюються також цілісністю композиції (єдине стильове рішення всіх частин виробу), стильовою спрямованістю (відповідність виробу моді і стилю), функціональністю моделі (відповідність виробу своєму призначенню за формою, властивостям і характеру обробки).

Загальний висновок

В даному курсовому проекті було розглянуто аналіз технологічних процесів та устаткування для виробництва трикотажних виробів.

Трикотажні вироби класифікуються за призначенням: верхні, білизняні, спортивні, купальні, рукавичні, головні убори і шарфи; за статево - віковими ознаками : дитячі вироби для новонароджених , ясельних, шкільного, дошкільного віку для хлопчиків та дівчаток, жінок та чоловіків;

сезонне використання на весняно - осінні, зимові і літні; панчішно - шкарпеткові вироби.

Гладь є одним з найпоширеніших переплетень і широко застосовується при виробленні полотен для білизни, спортивних і панчішно - шкарпеткових виробів.

Трикотажним способом трикотаж виробляють найчастіше на машинах з крючковими голками, а в'язальним — з крюковими і язичковими. Проте найбільш широко поширені машини, що здійснюють петлеутворення в'язальним способом на машинах з язичковими голками.

По конструктивним особливостям трикотажні машини поділяють на: МТ, круглоластичні, багатозамочні, інтерлочні, круглофангові, плоскофангові, рашель - машини, круглопанчішні автомати, котонні та ін. По розташуванню голок машини поділяються на круглі, плоскі та овальні.

Надійність трикотажних полотен визначається насамперед міцністю, стійкістю до стирання, розтяжністю, розпускаємістю й ін.

Список літератури

  1. Гусейнова Т. С. « Товароведение швейных и трикотажных товаров», 1991;

  2. Неверова А. Н. « Товароведение и экспертиза промышленных товаров», М. МЦФЭР, 2006;

  3. Гусева A.A. «Общая технология трикотажного производства» , 1984;

  4. Севостьянов А.Г., Осьмин H.A., Щербаков В.П., Галкин В.Ф., Козлов В.Г., Гиляревский B.C., Литвинов М.С. «Механическая технология текстильных материалов», 1989;

  5. www. legka prom. com.

  6. www. trykotag. ru.

  7. http://ktfroza.kiev.ua/

  8. http://4123.ua.all-biz.info/

  9. http://luli.com.ua/

  10. http://www.vuzlib.net/rps/29.htm

  11. http://www.ua-region.com/kved/lnd.