Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
трикотаж.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.68 Mб
Скачать

1.5Способи петлеутворення на поперечнов’язальних машинах

Для отримання поперечнов'язаного полотна переплетенням гладь найчастіше використовують круглі трикотажні машини МТ, встановлені звично на масивних столах .

Машина має жорстко закріплені в циліндровій голочниці 1 крючкові голки, розташовані вертикально. Шість — вісім петлеутворюючих систем розташовані навколо голочниці. Нитки, що вільно сходять з бобін 2, через направляючі гачки 3 подаються нитконапрямовувачем до петлеутворюючих систем 4, які здійснюють процес петлеутворення трикотажним способом. Для цього кожна петлеутворююча система машини має: укладаючий диск, що відсовує старі петлі по стержню голки вниз; нитконапрямовувач подаючий нитку до голок обертаючої голочниці 1; згинаюче знову прокладену нитку кулірне колесо; прес, що пресує крючки голок перед нанесенням; наносяче і скидаюче колеса, що здійснюють нанесення старих петель і з'єднання їх з новими, а також скидання старих петель з кінчиків голок.

Завдяки обертанню голочниці голки підходять по черзі до петлеутворюючих систем. За один оборот голочниці кожна петлеутворююча система утворює один петельний ряд на всіх голках голочниці. Тому за один оберт останньою буде вироблено стільки петельних рядів, скільки петлеутворюючих систем встановлено навколо голочниці.

Відтяжка нових петель і відведення виробленого полотна 5 здійснюються за допомогою механізму товаровідводу 6, в якому полотно намотується на вал

Найпоширенішими машинами для вироблення поперечнов'язаного одинарного трикотажу (гладь) на крючкових голках є машини МТ і КТ, на язичкових голках — багатозамкова машина МС з великим числом петлеутворюючих систем (до 64 при діаметрі голочниці 500 мм). Для виробництва подвійного трикотажу частіше за інших застосовують машини ластичні і інтерлочні з язичковими голками.

1.5 Особливості процусів петле утворення на основ’язальних машинах

Петлеутворення на основов'язальних машинах здійснюється в'язальним способом як на крючкових, так і на язичкових голках. Весь процес складається з тих же десяти операцій, але з деякими особливостями.

Якщо в розглянутих вище випадках петлеутворення на сусідні голки прокладається послідовно одна і та ж нитка, то в основов'язальних машинах кожна нитка з основи, навитої на вал, протягається в отвір вушкових голок, закріплених в гребінках, і прокладається ними на відповідні голки в суворо певному порядку, залежно від малюнка переплетення. Тут голки як би виконують роль нитководіїв

Якщо нитка прокладається вушковою голкою в кожному циклі петлеутворення на одну і ту ж голку, то виходять окремі не сполучені один з одним по ширині петельні стовпчики, число яких рівне числу ниток в основі і числу вушкових голок. Таке переплетення називається ланцюжком.

Рис.7 Основов’зальна машина

Залежно від порядку кладки нитки на голку ланцюжок може мати закриті або відкриті петлі.

запресовані голки). Завдяки тому що голки продовжують опускатися, а Для отримання полотна відособлені ланцюжки повинні бути сполучені один з одним протяжками між петлями. Тому гребінки, в яких кріпляться вушкові голки, в процесі петлеутворення здійснюють зворотно­поступальний рух вздовж фронту крючкових або язичкових голок так, що одна і та ж нитка прокладається по черзі на сусідні голки з певним зрушенням. Так, припереміщенні гребінки з вушковими голками на величину петельного кроку нитка прокладатиметься в першому ряду знизу на одну голку, в другому - на іншу, в третьому - знов на одну і т.д. В результаті утворюється полотно,де окремі петлі сполучені протяжкою. Отримане переплетення називається трико.

По конструкції голочниць, в яких закріплюють голки, трикотажні машини поділяють на круглі і плоскі. У круглих машинах голки розташовані по колу циліндра, і тому полотно виходить у вигляді трубки або панчохи, діаметр якого залежить від діаметру голочниці. Якщо діаметр голкового циліндра достатньо великий, по колу його розташовують декілька одночасно діючих петлеутворюючих систем. У кожну систему подається своя нитка. Відповідно з цим за один оборот голочниці утворюється стільки петельних рядів, скільки петлеутворюючих систем на ній є. На основов'язальних машинах з плоскою голочницею одержують плоске полотно певної ширини, подібне тканині.

По числу голочниць розрізняють машини з однією голочницею — одинарні і з двома — подвійні. Одинарні машини виробляють одинарний трикотаж, лицьова і виворітна сторони якого значно відрізняються одна від одної. На подвійних машинах можна одержати полотно, однакове з двох сторін, тобто дволицьове або двовиворотне.

Для отримання одинарного основов'язаного трикотажу на крючкових голках використовують одинарні швидкохідні вертіли.

В процесі петлеутворення в'язальним способом на основов'язальних машинах з крючковими голками бере участь платина, що являє собою тонку металеву пластинку.

Замикання — пересування старої петлі з-під гачка на стержень голки здійснюється завдяки підйому голок. При цьому стара петля утримується на рівні горловини носиком платини. Для прокладення нитки вушкові голки просуваються між стержнями голок вперед у напрямку до крючкових голок, потім роблять зрушення вздовж голчиці на один голковий крок в ту або в іншу сторону і знов здійснюють коливальний рух від гачків голок назад. В результаті таких рухів вушкової голки нитка основи виявляється прокладеною на гачок голки. Для прокладення нитки на стрижні голок останні піднімаються; в результаті кожна нитка зісковзує з крючка на стержень голки.

Решта операцій здійснюється в'язальним способом в звичному порядку. Прокладена нитка підводиться під гачок. Гачок пресується, і стара петля наноситься на нього завдяки опусканню голок і переміщенню платини ліворуч від голок (при цьому платина своїм брюшком сприяє пересуванню старих петель на платина переміщається ліворуч від голок, здійснюється з'єднання старої петлі з новою і скидання останньої.

Формування нової петлі шляхом простягання її через стару петлю відбувається при продовженні опускання голок, , і пересуванні платини праворуч — до голок.

Відтяжка нових петель здійснюється за допомогою горловини платини, діючої на протяжку нової петлі вже при початку підйому голки і переміщення платини праворуч.