Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
трикотаж.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.68 Mб
Скачать

1.7 Різноманітність трикотажного обладнання

Трикотажне виробництво має ряд дуже складного та різноманітного технологічного обладнання. Це викликано необхідністю наробітки більшого асортименту полотен, з яких шляхом розкрою отримують трикотажні полотна різного призначення: спортивні, верхні легкого типа, перчаточні, головні убори та ін. Трикотажне виробництво зазвичай закінчується випуском готових виробів.

Аналізуючи процеси виготовлення виробів із трикотажу, можна прийти до висновку, що процеси розкрою викликають значні витрати полотна, що доходять до 27% від затрат полотна на виріб, і набагато збільшуються трудові затрати, так як кількість ручних робіт займає близько 80% часу затрат на пошив виробу. В калькуляції собівартість трикотажних виробів вартість сировини складає від 60 до 90% затрат на виготовлення виробів. Все це призвело до необхідності створення машин та автоматів для виготовлення штучних виробів, що потребують незначного використання розкроєно - швейних операцій.

Тому поява машин та автоматів, призначених для виготовлення різноманітних штучних виробів в залежності від їх видів, форм, розмірів, наприклад панчішних автоматів для виробів зі швом, без шва, автоматів для в'язання печаток, гетрів, беретів, галстуків, а також окремих деталей - рукавів,ворітників, станів верхніх трикотажних виробів та ін.

З часом в'язально - трикотажні машини можна приблизно на групи в залежності від виду виробленого на них трикотажного полотна й штучних виробів, а саме:

В'язально - трикотажні круглі машини, виготовляючи полотно із різних видів пряжі та ниток, що призначається в основному для відносять білизни, верхніх виробів легкого типу, літнього та частково зимнього спортивного асортименту.

До цієї групи відносяться машини: трикотажні мальєзні, МТ, в'язально-замочні; ластичні трикотажно - в'язальні та в'язальні.

-В'язально - трикотажні круглі полу автомати та автомати для штучних виробів. До цієї групи відносяться автомати: ластичні трикотажно - в'язальні для ворітників та рукавів; в'язальні ластичні контурні і фангові для верхніх виробів;

Круглі панчішні автомати, виготовляючи жіночі панчохи та шкарпетки різного виду. До цієї групи відносять автомати : одинарні панчішні, подвійні однопроцесні панчішні, панчішні для жіночих панчіх з прибавкою;

Котон - автомати для штучних виробів трикотажним способом з постійною щільністю в'язання. До цієї групи відносяться автомати : панчішні, для верхніх виробів, ластичні для штучного ластика, панчішні ластичні для ластичних панчішних виробів, а також автомати для рисунчастих виробів;

Подвійні в'язальні фангові машини й автомати- полотно й деталі для верхнього одягу.

До цієї групи відносять плоскі фангові машини для штучних виробів, машини й автомати для рисунчастих полотен і автомати для штучних гладких та рисунчастих виробів; плоскі оборотні машини для хусток і рисунчастих полотен; круглі фангові машини для рисунчастих полотен штучних виробів; автомати для штучних виробів та машини з подвійними голками для полотен.

Основов'язальні машини, виготовляють полотно різних видів, тасьму, шнурки та інші вироби. До цієї групи відносяться рашель - машини одинарні та подвійні з язичковими та крючковими голками, вертілки швидкохідні одинарні та вертілки подвійні. Подвійні в'язальні фангові машини й автомати- полотно й деталі для верхнього одягу.

До цієї групи відносять плоскі фангові машини для штучних виробів, машини й автомати для рисунчастих полотен і автомати для штучних гладких та рисунчастих виробів; плоскі оборотні машини для хусток і рисунчастих полотен; круглі фангові машини для рисунчастих полотен штучних виробів; автомати для штучних виробів та машини з подвійними голками для полотен.

Також застосовуються різноманітні вузькоспеціальні види машин, що не відносяться до цих груп, а саме:

-круглі в'язальні краваткові та оборотні перчаточні; круглі замкові корсетні та в'язально - трикотажні машини представлених груп різняться між собою як по конструкції, так і по зовнішньому вигляді. Кожна група поєднує машини декількох видів різних по конструкції, а кожний вигляд має ще більшу різноманітність в залежності від того, якими фірмами сконструйовані машини.

На всіх указаних машинах виготовляється великий асортимент трикотажу, різноманітного не лише по зовнішньому вигляду, а й по структурі переплетень та фізико - механічним властивостям.

Інтерлок, в свою чергу, являє собою, власне кажучи, подвійний ластик, причому кожний з них твориться з окремої нитки. Лицьова і виворітна сторони однакові. Петельні стовпчики на лицьовій стороні майже точно протистоять петельним стовпчикам виворітної сторони. Розтяжність і розпускаємість інтерлока менше, ніж ластику, але еластичність його трохи вище. Інтерлок використовують для пошиття білизняних виробів, верхнього трикотажу і рукавичок.

З основов'язаних похідних переплетень найбільше часто застосовують одинарні — сукно і шармі, подвійні — трико, трико-сукно, трико-шармі, інтерлочне трико й ін.

Основою для одержання переплетень сукно і шармі є трико. У трико кожна нитка, утворивши петлю в одному петельному стовпчику, переходить у сусідній петельний стовпчик, а потім повертається у свій стовпчик. Таке зрушення вліво і вправо повторюється при утворенні петель кожного ряду. Трикотаж цього переплетення має помітний перекіс петель, а протягання — зиґзаґоподібний вид. Лицьова і виворітна сторони однакові. Розтяжність трико велика в порівнянні з іншими основов'язаними переплетеннями; воно легко розпускається уздовж петельних стовпчиків. У сукні утворення петель відбувається зі зрушенням ниток через один ряд стовпчиків, у шармі — через два стовпчики, тобто протягання з'єднують перший і четвертий петельні стовпчики.