Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етика нотаріуса.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
964.61 Кб
Скачать

Тема 6. Відносини нотаріуса з особами, які звернулись за вчиненням нотаріальних проваджень (клієнтами).

Лекція №7

1. Довіра як основа відносин нотаріуса з клієнтом.

2. Гарантії захисту інтересів осіб, які звернулись до нотаріуса за вчиненням нотаріальної дії:

- суворе дотримання вимог законодавства з урахуванням законних інтересів клієнта;

- дотримання нотаріальної таємниці;

- обов’язок надання порад, консультації з метою вибору найкращого варіанту захисту та охорони прав та інтересів клієнта;

- обов’язок посвідчення нотаріального акту, з метою надання йому вірогідної сили ;

- ненадання послуг в злочинних та інших справах незаконного характеру;

- утримання від виконання обов’язків за умов чи обставин, що можуть загрожувати якості послуг;

- невтручання до особистих справ клієнтів, які виходять за межі професії нотаріуса та не пов’язанні із вчинюваною нотаріальною дією;

- обов’язок з повагою ставитися до моральних цінностей і особистих переконань клієнта з урахуванням його законних інтересів;

- чесність, безкорисливість, сумлінність у професійні поведінці нотаріуса щодо клієнта.

3. Етика нотаріуса при відмові у вчинені нотаріального провадження та її оформлені.

Питання для обговорення

1. У чому проявляється довіра відносин нотаріуса з клієнтом ? Порівняйте реалізацію довірчих відносин нотаріуса з клієнтами із адвокатською діяльністю.

2. Розкрийте сутність довірчих відносин «нотаріус-клієнт», «адвокат-клієнт» та конкретизуйте їх через напрямки діяльності нотаріуса та адвоката і розкрийте наслідки таких відносин.

3. Гарантії захисту інтересів осіб, які звернулись до нотаріуса за вчиненням нотаріальної дії.

4. Чи поглинається Правиоами професійної етики нотаріусів України обов’язок нотаріуса щодо непоширення інформації про особу, яка звернулась за вчиненням нотаріальної дії, про сутність дії, її майно тощо. Чи достатньо регламентації цього питання у ст. 8 Закону «Про нотаріат» ? Чи не є дублюванням регламентації цього питання різними актами?

5. Чи має право нотаріус надавати для ознайомлення особі, за дорученням якої вчиняється нотаріальна дія, документи, які подані нотаріусу представником цієї особи чи витребувані нотаріусом від установ, підприємств та організацій?

6. Нотаріус посвідчив багатосторонній правочин. Виникла необхідність допиту нотаріуса як свідка. Як має у даному випадку вирішуватися питання зі збереженням нотаріальної таємниці?

7. Як має бути оформлена згода на допит нотаріуса як свідка щодо розкриття нотаріальної таємниці, яка стала йому відома при посвідченні багатостороннього правочину?

8. Дайте оцінку положенням ст. 49 Закону України «Про нотаріат» щодо процедури оформлення відмови у вчиненні нотаріальної дії. Як це положення узгоджується із фіксацією звернення особи до нотаріуса? Запропонуйте проект норми про право особи на звернення до нотаріуса (наприклад, як це передбачено у ст.3 ЦПК) положення якої б свідчили про гарантіїї захисту прав та інтересів особи на вчинення нотаріальної дії.

9. Проаналізуйте ст. 50 Закону України «Про нотаріат». Як узгоджується між собою її назва та ч. 1 даної норми, зокрема, щодо нотаріальної дії та нотаріального акту, які можуть бути оскаржені до суду?

10. Проаналізуйте ч. 2 ст. 50 Закону України «Про нотаріат» щодо суб’єктів, які мають право на оскарження нотаріальної дії та відмови у її вчиненні. Запропонуйте свій проект ч.2 ст. 50 Закону.

11. Як співвідносяться між собою основа правил етики - довіра між нотаріусом та клієнтом із зловживанням останнім його процесуальними правами, клопотання про застосування норм іноземного права при вчиненні нотаріальної дії з метою обходу закону?

12. Як співвідносяться між собою (у чому полягає схожість та відміність) правил нотаріального провадження, які встановлені законом та правил професійної етики нотаріуса. Зробіть порівняльну таблицю.

13. Як узгоджуються оцінка Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату (рішення) щодо кваліфікації нотаріуса та отриманням ним свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльність, яке фактично є допуском нотаріуса до професії із положенням Правил про обов’язок нотаріуса щодо уникнення неправдивого подання рівня своєї компетенції (кваліфікації- С.Ф.)? Чи не дискредитують положення Правил престиж професії нотаріуса як висококваліфікованого фахівця, радника, який щоб посвідчити нотаріальну дію має консультуватися з колегами, направляти особу до іншого фахівця на консультацію чи до іншого нотаріуса? Чи не підриватимуть авторитет нотаріуса його постійні сумніви у рівні кваліфікації? Чи не вплинуть такі сумніви нотаріуса на втрату клієнтів?

14. Як (конкретизуйте через які дії) нотаріус встановлює довірливі відносини зі своїм клієнтом?

15. У чому (конкретизуйте) проявляються дії нотаріуса, який «з повагою має ставитися до моральних цінностей і особистих переконань осіб, які до нього звертаються, враховуючи законні інтереси клієнта». Як «особисті переконання особи» та які саме, чого вони стосуються мають узгоджуватися із «законними інтересами клієнта».

16. Чи має право приватний нотаріус з урахуванням матеріального стану особи звільнити її від плати за вчинювану ним нотаріальну дію чи зменшити розмір такої плати до розміру нижчого за розмір державного мита за вчинення такої нотаріальної дії державним нотаріусом (проаналізуйте цю ситуацію з урахуванням ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито»).

17. Висловте свою думку щодо процесуального порядку визначення обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, передбачено у ст. 44 Закону України «Про нотаріат» Чи не принижує честь та гідність клієнта, який не страждає на психічний розлад подання нотаріусу довідки про психічний стан його здоров’я?

Тестові завдання7

Завдання № 1

Довірчі відносини нотаріуса та клієнта передбачають:

- обов’язкове повідомлення нотаріусом клієнта про незнання тих питань, за вирішенням яких клієнт звернувся до нотаріуса;

- знайомлення клієнта із усіма діями з підготовки до вчинення нотаріального провадження та документами, які мають місце у нотаріальній справі;

- повідомлення клієнтові відомостей, які отримав нотаріус він свого колеги у порядку консультації щодо вчинюваної нотаріальної дії.

Завдання № 2

Обов’язок нотаріуса щодо уникнення неправдивого подання рівня його кваліфікації клієнтові полягає у:

- відмові у вчиненні нотаріальної дії, у зв’язку з тим, що нотаріус не знає як її вчинити;

- направлення клієнта до іншого кваліфіковано колеги;

- проведення консультацій з колегами, нотаріальною палатою щодо вчинюваної нотаріальної дії.

Завдання № 3

Професіоналізм нотаріуса полягає у:

- самостійному, грамотному прийнятті рішень щодо вчинюваної нотаріальної дії у найвищих інтересах клієнта;

- уникнення неправдивого подання рівня своєї кваліфікації перед клієнтом;

- звернення за порадами до колег, щоб розвіяти свої сумніви щодо порядку вчинення нотаріального провадження.

Завдання № 4

Нотаріус як неупереджений радник зобов’язаний:

- радитись з честю;

- керуватися справедливістю та розумністю;

- керуватися законом.

Завдання № 5

Чесність нотаріуса щодо клієнта полягає у:

- роз’ясненні клієнтові сутності вчинюваного правочину та його наслідків;

- інформування клієнта про природу дій, які будуть вчинятися та проведення яких є необхідним, про їх особливості та обсяг;

- зазначення у квитанції про оплату за вчинення нотаріальної дії більшого розміру нотаріального тарифу з метою поділу надлишкової суми із клієнтом.

Завдання № 6

Нотаріусу забороняється розподіляти отримані ним кошти за вчиненні нотаріальні дії між:

- особами, за участю яких або щодо яких нотаріальні дії вчинялися;

- з будь-якими іншими особами, з якими нотаріус не перебуває у трудових відносинах;

- з помічником, з яким він перебуває у трудових відносинах, який допомагав йому вчиняти нотаріальну дію, підготував проект договору, провів консультацію, заповнив реєстр.

Завдання № 7

Нотаріус не зобов’язаний перед вчинення нотаріальної дії роз’яснювати клієнту:

- підстави та порядок нарахування державного мита за вчинювану нотаріальну дію, оскільки такі ставки передбачені законом:

- можливість збільшення плати за вчинювану нотаріальну дію, якщо у процесі її вчинення йому необхідно буде провести ряд додаткових дій щодо її підготовки;

- сутність ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» щодо звільнення осіб, які передбачені у даній нормі від сплати державного мита, оскільки клієнти повинні самі знати свої права.

Завдання №8

Персональний підхід нотаріуса до клієнта полягає:

- у надані йому готового проекту договору;

- у пропозиції випити чашку кави чи чаю, поки буде готуватися проект договору;

- вислухати уважно клієнта, поставити йому ряд запитань, роз’яснити варіати вирішення правової ситуації, запропонувати найліпший, роз’яснити його сутність та наслідки та лише після згоди клієнта з ними перейти до підготовки процесуального акту.

Завдання №9

Повага нотаріуса до моральних цінностей клієнта полягає у:

- наданні при вчинені нотаріальної дії переваг чесному, справедливому клієнтові;

- лояльному ставленні до клієнтів, які мають заслуги перед Батьківщиною, йти їм на поступки;

- діяти і інтересах старших, батьків, коли постає питання про спадкування дітей нарівні з батьками.

Завдання №10

Порушенням нотаріусом правил етики щодо клієнта є :

- розголошення таємниці на вимогу або за згодою осіб щодо яких вчинялась нотаріальна дія;

- наполягання на посвідчені договору у нотаріальному порядку, якщо законом це не передбачено аргументуючи такі дії захистом прав та інтересів самого клієнта;

- незалежно від особистих переконань клієнта, при вчинені нотаріальної дії враховувати його законні інтереси.

Завдання №11

Чи є порушенням нотаріусом правил етики щодо клієнта:

- встановлення довірчих відносин з клієнтом;

- встановлення довірчих відносин з клієнтом з метою надання порад щодо особистих справ осіб, які не пов’язані з нотаріальною дією:

-надання особам додаткових послуг правового характеру, які не пов’язані із вчинюваною нотаріальною дією.

Завдання №12

Утримання нотаріуса від виконання своїх обов’язків за умов чи обставин, які загрожуватимуть якості послуг, які надаються клієнтові:

- зговор з іншою стороною правочину;

- родинні стосунки із однією із сторін правочину, який нотаріус має посвідчувати;

- перебування у стані алкогольного сп’яніння.

Завдання № 13

Чи підпадають під правилами етики такі питання нотаріальної діяльності:

- заборона вчиняти нотаріальну дію поза межами нотаріального округу;

- заборона нотаріусу займатися іншими видами діяльності, крім нотаріальної з урахуванням певних винятків, які передбачені законом;

- обмеження, які передбачені ст. 9 Закону України «Про нотаріат»

Завдання №14

Чи є порушенням правил етики щодо клієнтів:

- виправлення нотаріусом з власної ініціативи помилок, які мають місце у нотаріальному акті;

- усунення помилок у нотаріальному акті, якщо нотаріус їх встановив після вчинення нотаріальної дії з повідомленням осіб, які брали участь у даному нотаріальному провадженні;

- внесення нотаріусом змін та доповнень до договору.

Завдання №15

Як клієнт законно може реагувати на порушення нотаріусом правил етики:

- звернутися до суду;

- припинити нестриманні, грубі висловлювання нотаріуса за допомогою їх фіксації звукозаписувальним приладом;

- звернутися із викликом до органів міліції;

- звернутися із скаргою на дії нотаріуса до Інспекції з питань професійної відповідальності нотаріусів НПУ.

Завдання №16

Чи є порушенням правил етики щодо клієнта такі дії нотаріуса:

- пропозиція посвідчити договір за запропонованим нотаріусом клієнтові проектом;

- наполягання викласти текст заповіту так, як вважає правильним нотаріус, щоб у майбутньому не виникло проблем із його тлумаченням;

- включення нотаріусом до умов договору положень, які, на його думку, можуть мати певне правове значення для сторін у майбутньому.

Завдання №17

Чи можна дії між нотаріусом та клієнтом, вважати законним компромісом:

- посвідчення договору за заниженим розміром державного мита;

- зазначення у договорі купівлі-продажу вартості квартири меншою ніж її ринкова вартість;

- відчуження земельної ділянки за ціною меншою нормативної ціни.

Завдання №18

Чи є зазначені поради нотаріуса клієнтові такими, що суперечать закону;

- при посвідчені даного правочину ви можете керуватися принципом свободи договору;

- ви маєте право укласти договір, у якому містяться елементи різних договорів;

- у шлюбному договорі ви маєте право передати іншому із подружжя у власність майно, яке підлягає державній реєстрації, оскільки воно належить вам на праві особистої власності, а своєю власністю власник розпоряджається на свій розсуд.

Завдання № 19

Чи підпадають під застосування до нотаріуса відповідальності за порушення правил етики такі дії;

- завдання клієнтові, неправильно вчиненною нотаріальною дією, матеріальної шкоди;

- розкриття нотаріальної таємниці шляхом давання показань як свідок органам слідства без згоди клієнта ;

- оскарження дій нотаріуса за відмову вчинити нотаріальну дію.

Завдання №20

Нотаріус відмовив клієнтову вчинити нотаріальну дію за таких умов:

- посвідчення заповіту - відсутні правовстановлювальні документи на майно, яке заповідається;

- клієнт недієздатний - наявність судового рішення про визнання його недієздатним, яке набрало законної сили;

- посвідчення договору дарування на користь третьої особи - за її відсутності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]