Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етика нотаріуса.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
964.61 Кб
Скачать

Тема 5. Етичні відносини нотаріуса з колегами.

Лекція № 6

1. Співпраця нотаріусів з колегами.

2. Порядність та повага у відносинах з колегами.

3. Допомога нотаріусам-початківцям.

4. Форми та порядок реагування нотаріуса на незакону та неетичну поведінку колеги.

Питання для обговорення

1. Які Ви знаєте напрями співпраці нотаріусів з колегами? Запропонуйте своє бачення на цю проблему: стратегію та тактику розвитку такої співпраці.

2. Проаналізуйте положення Правил професійної етики нотаріуса про те, що нотаріус зобов’язаний «ставитись до колег по юридичній професії в дусі поваги і доброзичливого співробітництва». Як, на Вашу думку, хто належить до «колег по юридичній спеціальності» та які можуть бути шляхи доброзичливого співробітництва між ними з урахуванням принципу нотаріальної таємниці (ст. 8 Закону України « Про нотаріат») та конкуренції?

3. Проаналізуйте п. 4.1 Правил професійної етики нотаріусів України щодо морально-етичних зобов’язань (обов’язків) нотаріуса щодо «колег по юридичній спеціальності». Чи належать до цих осіб лише нотаріуси та у чому між ними проявляються відносини довіри та професійної взаємодії ? Чи не можуть такі взаємовідносини мати негативний вплив на реалізацію принципу нотаріальної таємниці?

4. Чи існують у інших нормативних актах крім Правил (п.4.1) норми, у яких передбачаються положення про обов’язок нотаріуса «достовірно і оперативно відповідати на запити та звернення своїх колег, що стосуються нотаріальної діяльності»? Яка відповідальність для нотаріуса настає за невиконання такого обов’язку?

5. Яка процедура та де вона передбачена для звернення нотаріусів із запитами, що стосуються нотаріальної діяльності до своїх колег?

6. Що розуміється під « запитами до колег, що стосується нотаріальної діяльності» у порядку п.4.1Правил?

7. Які наслідки настануть для нотаріуса, який на його думку та відповідно до професійної уяви про оптимальний варіант виконання власних професійних дій дав достовірну відповідь колезі щодо порядку вчинення нотаріальної дії, але при перевірці діяльності нотаріуса Мін’юстом йому було вказано, що цю дію він вчинив неправильно або вчинення такої дії потягло для нотаріуса завдання матеріальної шкоди клієнтові?

8. Як повинен діяти творчий нотаріус, який самостійно розробляє та вдосконалює проекти процесуальних документів зокрема, договорів, на постійні звернення його колег, щоб він надавав їм ці проекти? Чи не суперечитиме відмова такого нотаріуса своєму колезі у наданні проекту договору питанням етики та положенням щодо достовірних відповідей на запити та звернення колег, що стосуються нотаріальної діяльності?

9. Як узгоджується положення п.4.1 Правил професійної етики нотаріусів України з відмовою творчого нотаріуса надавати колегам на їх постійні звернення, консультації, відповіді, що стосуються нотаріальної діяльності із правилами етики та конкуренцією, яка існує між нотаріусами на практиці?

10. Чи може бути оскаржена відмова нотаріуса надати колезі оперативну та достовірну відповідь на його запит, що стосується нотаріальної діяльності?

11. До якого органу та у якому порядку (процедурно) можу бути оскаржена відмова нотаріуса надати колезі оперативну та достовірну відповідь, що стосується нотаріальної діяльності?

11. Які, на Вашу думку, питання мають належати до нотаріальної діяльності, щоб нотаріус був зобов’язаний оперативно та достовірно дати на них відповідь своєму колезі згідно п.4.1 Правил професійної етики нотаріусів України ? Які винятки (запропонуйте їх перелік) можуть мати місце у даному разі та чи повинні вони регламентуватися Правилами?

12. Чи може бути оскаржена відмова нотаріуса надати колезі оперативну та достовірну відповідь, що стосується нотаріальної діяльності у порядку п.4.1 Правил професійної етики нотаріусів України шляхом звернення із скаргою на дії нотаріуса до Інспекції з питань професійної відповідальності нотаріусів НПУ?

13. Чи поширюється конкуренція на нотаріусів, якщо їх діяльність не є підприємницькою та немає на меті отримання прибутку?

14. У чому проявляється сутність недобросовісної конкуренції серед нотаріусів?

15. Як нотаріус може принижувати професійну гідність і авторитет своїх колег? Із яких джерел стає відомо про такі його дії? У якій формі отримується така інформація?

16. Які джерела та у якій формі мають бути підставою для застосування до нотаріуса відповідальності за порушення правил етики, якщо він принижував гідність і авторитет своїх колег:

17. У чому виявляється монополізація певним нотаріусом відповідної сфери нотаріальної діяльності (п.42Правил)? Чи може допустити Мін'юст таку монополізацію? Як вона встановлюється та яку відповідальність вона тягне?

18. Як нотаріус може монополізувати роботу з особами, перешкоджаючи роботі інших нотаріусів (п.4.2Правил)? Аргументуйте свою відповідь та наведіть конкретні приклади із нотаріальної практики.

19. Що охоплює поняття «порядність у відносинах з колегами»?

20. Що слід розуміти під положеннями п.4.2 Правил професійної етики нотаріусів України про те, що нотаріус у відносинах із колегами та нотаріальним співтовариством не має права рекламувати себе і свою діяльність шляхом посилань на джерела, що не мають прямого відношення до нотаріальної діяльності?

21. У чому проявляється допомога нотаріуса його колегам –початківцям?

22. Чим відрізняється реклама від надання нотаріусом про себе інформації згідно Правил?

23 Ознайомтесь із статтею практикуючого нотаріуса Драгнєвіч Л.Ю./Нотаріат. Адвокатура. Суд. -2005.№ 6(8). -С.6. Дайте відповідь на запитання:Чому виникають непорозуміння між нотарями?

Тестові завдання6

Завдання № 1

Що розуміти під «запитами до колег, що стосується професійної діяльності»:

- відомості про те чи посвідчувався колегою заповіт;

- роз’яснення щодо порядку вчинення нотаріальної дії, якщо у Законі України « Про нотаріат»

та Порядоку вчинення нотаріальних дій відсутня процедура такого вчинення або не чітка;

- роз’яснення щодо застосування положення закону.

Завдання № 2

Які наслідки настануть для нотаріуса, який на його думку та відповідно до професійної уяви

про оптимальний варіант виконання власних професійних дій дав достовірну відповідь колезі щодо порядку вчинення нотаріальної дії, але при перевірці діяльності нотаріуса Мін’юстом йому було вказано, що цю дію він вчинив не правильно або її вчинення потягнуло завдання матеріальної шкоди клієнтові:

- такого нотаріуса позбавлять свідоцтва про право на заняття нотаріальної діяльності;

- - зобов’яжуть відшкодувати матеріальну шкоду, яка завдана особі за неправильне консультування свого колеги.

Завдання №3

За яких умов загальні збори нотаріусів регіону можуть звернутися про позбавлення їх колеги- нотаріуса права на заняття нотаріальною діяльність:

- відмова надати пояснення щодо вчинення нотаріальної дії;

- їм стало відомо, що колега принижував їх честь та професійні здібності;

- їм стало відомо, що колега відвідує заклади із сумнівною громадською репутацією;

- за наявності підстав, передбачених законодавством.

Завдання № 4

До якого органу може бути оскаржена відмова нотаріуса надати колезі оперативну та достовірну відповідь, що стосується нотаріальної діяльності у порядку п. 4.1Правил ?

- до Нотаріальної палати України

- до регіонального відділення НПУ;

- до Мін’юсту;

- до Інспекції ії з питань професійної відповідальності нотаріусів НПУ.

Завдання №6

У якому порядку (процедурно) може бути оскаржена відмова нотаріуса надати колезі оперативну та достовірну відповідь, що стосується нотаріальної діяльності?

- звернення із скаргою на дії нотаріуса до суду;

- звернення із скаргою до отаріальної палати України чи її регіонального відділення;

- з заявою до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату … щодо анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю:

- зі скаргою до загальних зборів нотаріусів регіону;

Завдання № 7

Як нотаріус може принижувати професійну гідність і авторитет своїх колег:

- публічно заявив, що він не погоджується з тим, як його колега вчинив нотаріальну дію, цю обставину він встановив із поданого йому клієнтом документу;

- звернувся до Мін’юсту з клопотання про необхідність припинення нотаріальної діяльності його колеги та надав конкретні докази того, що останній постійно порушує законодавство та тим самим підриває престиж професії нотаріуса;

- оцінивши поданий для вчинення нотаріальної дії нотаріальний документ його колегою сказав клієнтові, що нотаріальна дія вчинена неправильно, тому йому потрібно було повторно звертатися до нотаріуса та витрачати додаткові кошти;

- заявив клієнтові, що його колега неграмотний.

Завдання №8

Які джерела та у якій формі мають бути підставою для застосування до нотаріуса заходів громадського впливу на порушення правил етики, якщо він принижував гідність і авторитет своїх колег:

- із анонімного листа на адресу Інспекції з питань професійної відповідальності нотаріусів НПУ;

- зі слів колег, яким стала така інформація відома від їх клієнта;

- зі скарги клієнта, направленої до Мін'юсту.

Завдання № 9

У чому виявляється монополізація певним нотаріусом відповідної сфери нотаріальної діяльності (п.4.2 Правил)?

- залякуванням колеги, щоб він не вчиняв певний вид нотаріальних дій у певному регіоні;

- переманювання клієнтів шляхом заниження вартості нотаріальних послуг;

- надання скидок на вартість нотаріальних дій, якщо клієнт посилається на те, що у колеги, який працює поруч така нотаіальна дія коштує дешевше.

Завдання №10

Чи може нотаріус рекламувати свою діяльність :

- у журналі «Нотаріат України»;

- Інтернеті;

- на власному сайті;

- власній візитівці.

Завдання №11

Що передбачає індивідуальна реклама нотаріуса, яка заборонена Правилами:

- вказівка на місцезнаходження нотаріуса;

- режим роботи нотаріуса;

- вказівка на місцезнаходження нотаріуса, режим роботи нотаріуса, та перелік нотаріальних дій, на

яких нотаріус спеціалізується;

- вказівка про те, що ніхто не захистить ваші права та інтереси краще ніж нотаріус С.

Завдання №12

Чи може нотаріус рекламувати свою діяльність шляхом посилань на джерела, що не мають прямого відношення до нотаріальної діяльності:

- він є заслуженим юристом України;

- він є завідувачем кафедри нотаріату ВНЗ;

- він є членом Методичної комісії з питань нотаріату;

- він має науковий ступінь або вчене звання.

Завдання № 13

Кому та у яких випадках нотаріс може надавати інформацію про себе у порядку передбаченому Правилами ?

- типографії - на виготовлення візитної картки;

- НПУ - для присвоєння звання «Кращий нотаріус року»;

- редакції журналу - для публікації його статті у науковому журналі.

Завдання № 14

Чи може бути надана оціночна характеристика на батька, який працює нотаріусом:

- для розгляду судом справи про позбавлення його батьківських прав (поведінка нотаріуса у позаслужбовий час - обов'язок щодо дотримання норм етики та моралі – розділ 8 Правил );

- відгуки інших осіб - колег про роботу нотаріуса при розгляді ВККН … щодо анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністью подання щодо нотаріуса;

- на запит слідчого при порушенні кримінальної справи проти нотаріуса.

Завдання № 15

Чи може бути надана інформація щодо порівняння нотаріуса з іншими нотаріусами та їхньої критики:

- для вирішення питання про нагородження нотаріуса;

- для проведення узагальнення нотаріальної практики;

- при проведенні зборів колективу у державній нотаріальній конторі.

Завдання № 16

Чи буде вважатися порушенням правил етики:

- при заміщенні нотаріуса колегою, він вчиняє нотаріальні дії за межами його робочого місця;

- протягом заміщення нотаріуса колега переманює клієнтів останього через його помічника;

- аналізує наукові доробки свого колеги щодо вчинення ним конкретної нотаріальної дії, які викладені у його науковій статті та визнає їх помилковими.

Завдання № 17

Чи буде вважатися порушенням правил етики щодо своїх колег:

- вказівка на будинку, у якому розташовані два робочих місця приватних нотаріусів, стрілкою до робочого місця конкретного нотаріуса та написом « Звертайтесь до нотаріуса К. Вам завжди тут раді»;

- вказівка на візитівці, крім інформації, яка передбачена Правилами про те, що нотаріус є членом Науково-методичної комісії з нотаріату ;

- вказівка на візитівці крім прізвища, імені та по-батькові нотаріуса, адреси, номерів телефону, факсу та електронної адреси - адвокат- офіс, агенція нерухомості.

Завдання № 18

Які інші форми захисту прав та законних інтересів особи можуть бути використанні нотаріусом щодо свого колеги за незаконну та неетичну поведінку:

- звернення до суду зі скаргою на дії колеги;

- звернення до прокурора;

- звернення до Омбудсмана;

- звернення до слідчого;

- звернення до Інспекції з питань професійної відповідальності нотаріусів НПУ.

Завдання № 19

Як згідно Стату НПУ Вища кваліфікаційна комісія нотаріату при Міністерстві юстиції може реагувати на звернення нотаріуса щодо незаконної або неетичної поведінки його колеги:

- оголосити догану;

- направити таке звернення (заяву, скаргу) до відповідного управління юстиції для вжиття заходів;

- позбавити нотаріуса права на заняття нотаріальною діяльністю.

Ситуаційні задачі

Задача № 1

Нотаріус К. протягом заміщення нотаріуса С. серед його клієнтів поширював негативну інформацію щодо некомпетентності його колеги та роздавав свої візитки і пропонував свої послуги.

Як має діяти нотаріус С., якщо йому стала відома така обставина? Запропонуйте можливі варіанти захисту нотаріусом С. своїх прав та законних інтересів.

Задача № 2

Під час святкування нотаріусами Нового року у ресторані, двоє із них посварилися та справа дійшла до бійки, в результаті якої обидва отримали легкі тілесні ушкодження.

Яке рішення має прийняти Інспекція з питань професійної відповідальності нотаріусів НПУ, якщо до неї надійшов протокол із органів внутрішніх справ про фіксацію данного правопорушення ?

Задача № 3

У одному будинку було розташовано два робочих місця нотаріуса - одне із фасаду, інше – із двору. Нотаріус, офіс якого був розташований із двору на проїзджій частині вулиці повісив свою рекламу із переліком нотаріальних дій, які він вчиняє та стрілкою вказував на свій офіс.

Чи порушені цим нотаріусом правила етики? Якщо так, то які?

Задача № 4

Один нотаріус повідомив іншого про те, що його клієнтка гр. Ж. посвідчила заповіт на ім'я дружини Клінтона. Останній повідомив про цю обставину засобам масової інформації.

Кваліфікуйте дії нотаріусів.

Задача № 5

Нотаріус К. через велике навантаження направляв осіб, які до нього зверталися до свого колеги та за це вимагав грошової винагороди у розмірі 10% ватрості нотаріальної послуги.

Дайте оцінку діям нотаріуса К. Які принципи процесійної етики ним порушені?

Задача № 6

Нотаріус, який знаходився у лікарні зобов'язав помічника від його імені посвідчити договір купівлі-продажу квартири. Коли цей договір судом був визнаний недійсним, нотаріус намагався покласти відшкодування матеріальної шкоди на помічника шляхом зменшення йому заробітної плати.

Дайте оцінку діям нотаріуса. Чи порушенні нотаріусом правила етики?

Задача № 7

Нотаріус Н . був позбавлений права займатися нотаріальною діяльність згідно вироку суду, який набрав законної сили. На цій підставі його свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю було анульовано. Нотаріус Н. змінив прізвище і переїхав до іншого міста та влаштувався працювати помічником нотаріуса до свого однокурсника - нотаріуса П.

Які, на Вашу думку, наслідки мають настати для кожного із суб’єктів, якщо такий факт буде встановлено?

Задача № 8

Десять нотаріусів звернулися до Інспекції з питань професійної відповідальності нотаріусів НПУ у зв’язку з тим, що нотаріус Д. працював за найнижчими цінами в регіоні, хоча у всіх нотаріусів існувала домовленість щодо розміру оплати за посвідчення договорів з нерухомим майном.

Вирішить цю ситуацію. Чи можна таку поведінку нотаріуса Д. вважати такою, що суперечить правилам етики?

Задача № 9

Нотаріуси, які отримали свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю, уклали договір про співпрацю. Положеннями цього договору були: придбання за спільні кошти офісного приміщення, узгодження порядку діяльності, включаючи графік відпусток тощо. Через три роки спільної діяльності один з нотаріусів почав порушувати умови договору і наполягав на його перегляді. У відповідь інший нотаріус звернувся до інспекції з питань професійної відповідальності нотаріусів НПУ.

Вирішить, чи підлягає такий спір розгляду Інспекцією? Якщо так, то наведіть положення, які можуть стати предметом розгляду Інспекції?

Задача № 10

Нотаріус С. надав доручення про забезпечення доказів у цивільній справі

своєму колезі - нотаріусу Г., яке останній не виконав.

Які правові наслідки викличе невиконання такого доручення нотаріусом Г.

Задача № 11

Нотаріус П., який відкрив спадкову справу у м. Києві надав доручення нотаріусу С., який

здійснює діяльність у м. Миколаєві про вжиття заходів щодо охорони спадкового майна

померлого гр. Ж., який мешкав в м. Миколаєві, вул. Вереснева, 20.

Які правові наслідки викличе невиконання нотаріусом С. даного доручення?

Задача № 12

Нотаріус РФ звернувся до нотаріуса України з проханням, щоб він посвідчив волевиявлення громадянина України, який перебуває у відрядженні в РФ та є батьком неповнолітньої дитини на терміновий виїзд останьої до ного. Таке волевиявлення батька отримано російським нотаріусом від нього в усній формі на особистому прийомі.

Як має реагувати на таке прохання нотаріус України? Чи не існує тут порушень правил етики нотаріусами?

Задача № 13

Протягом перевірки діяльності нотаріуса С. останій помітив, що перевіряючий його діяльність нотаріус К. ксерокопіює посвідчені ним договори.

При зверненні до перевіряючого, останній зазначив, що зауважень щодо змісту та порядку посвідчення цих договорів у нього немає.

У зв'язку з цим нотаріус С. вимагав негайного припинення перевірки, знищення зроблених перевіряючим ксерокопій, оскільки порушується його право інтелектуальної власності.

Чи законні вимоги нотаріуса? Чи має місце порушення правил етики?

Задача № 14

Досвідченого нотаріуса Д. нотаріальна палата попросила прочитати курс лекцій для молодих нотаріусів-початківців Львівщини. Нотаріус Д. категорично відмовився від виконання такого прохання.

Чи має місце порушення правил етики?

Задача № 15

Нотаріус-початківець К. з метою отримання проектів договорів запропонував нотаріусу Л., який припиняв нотаріальну діяльність купити у нього комп'ютер з усією інформацією.

Чи може бути етичною така угода? Чи не порушуються інші норми законодавства про нотаріат? Як що так, то які?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]