Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етика нотаріуса.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
964.61 Кб
Скачать

Ситуаційні задачі

Задача № 1

Ознайомтесь із Рішенням Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 20.03- 2003/www. uazakon. com /document/ fpart97/ idx97216 /htm/(скарга приватного нотаріуса на неправомірні дії податкової інспекції).

Чим відрізняється «дисциплінарна відповідальність» від «професійної відповідальності» приватного нотаріуса? Якими актами регламентуються ці питання? Чи можна вважати, що приватний нотаріус перебуває у трудових відносинах з управлінням юстиції, оскільки його трудова книжка зберігається саме там? Як регламентується це питання щодо державного нотаріуса?

Задача №2

Проаналізуйте п.1.3 Статуту Української нотаріальної палати щодо основних завдань УНП та вирішіть таку правову ситуацію.

Комісією з питань професійної етики розглядалися результати перевірки професійної діяльності нотаріуса К. Такий розгляд його справи був зумовленим ним, що перевіркою було встановлено грубі порушення ним законодавства щодо посвідчення договорів ренти, спадкових договорів та заповітів подружжя. Нотарісу, погодившись із вказаними в акті зауваженнями, вважав, що у такій ситуації є вина і нотаріальної палати, оскільки одним із її завдань єнадання членам УНП методичної та інформаційної допомоги, проте на неодноразові звернення нотаріуса до палати такі роз’яснення йому не були надані.

Яку відповідальність буде нести нотаріус з урахуванням його пояснень?

Задача № 3

На засіданні Комісії з питань професійної етики щодо застосування до нотаріуса Р. заходів громадського впливу за порушення норм Кодексу професійної етики нотаріусів України та вимог законодавства про нотаріат думки членів комісїї розподілились. Одні вважали, що є усі підстави ставити питання про анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріусом Р. нотаріальною діяльністю, інші- про оголошення громадської догани, оскільки раніше Комісія не застосовувала до даного нотаріуса заходи громадського впливу.

Як має бути вирішено питання щодо застосування до нотаріуса відповідальності за порушення правил етики та законодавства про нотаріат?

Задача №4

Нотаріус Г. на місяць поїхав у відпустку та не повідомив про це нотаріальну палату, управління юстиції, коли він повернувся, то його запросили до Комісії з питань професійної етики, оскільки надійшла скарга від гр. П.і С., які посвідчували у цього нотаріуса попередній договір та мали посвідчувати у нього й основний договір, але нотаріуса у призначений день не робочому місці не було. Вони вважають, що нотаріус проявив до них неповагу, оскільки маючи їх телефони він не попередив про те, що нотаріальна дія вчинятися не буде, вони залишили усі свої справи та приїхали до Києва, ними були витрачені кошти на літак тощо.

Яку відповідальність нестиме нотаріус ? Обгрунтуйте відповідь посиланням на норми закону.

Задача №5

Гр. П. звернувся до нотаріуса К. з заявою про прийняття спадщини. Оскільки заява була неналежним чином офомлена нотаріус її повернув та вказав, на помилки, які треба усунути. Коли гр. П. приніс таку заяву нотаріусу, то його не було на робочому місці. Гр. П. стало відомо, що нотаріус у відпусці. Гр. П. знову через деякий час звернувся до нотаріуса, але останній відмовив у прийнятті такої заяви пославшись на те, що ним пропущений строк для прийняття спадщини.

Гр. П. вважав, що нотаріус повів себе не чесно, оскільки він не зареєстрував його первісне звернення із заявою, хоча й неналежно оформленою. Потім він йому відмовив у прийняті такої заяви, а у нього немає доказів того, що він звертався до нотаріуса, тому він не може ставити перед судом питання про продовження строку на прийняття спадщини.

Гр.П. звернувся до Комісії з питань професійної етики.

Яке рішення має прийняти Комісія та яке значення воно матимеме для захисту прав гр. П.?

Задача №6

До нотаріуса Л., який працював в Броварах звернувся представник - юрист заводу ЗАТ «Оболонь -плюс», який був його однокурсником та хотів, щоб його товариш заробив грошей з проханням посвідчити велику кількість довіренності акціонерів товариста за місцем знаходження заводу м. Київ, вул. Богачова,5. Нотаріус посвідчив ці довіреності. До Комісії з питань професійної етики надійшли заяви колег по професії - нотаріусів Києва.

Обгрунтуйте таке звернення нотаріусів щодо порушення нотаріусом Л. правил професійної етики. Чи буде підставою для вжиття до нотаріуса Л. заходів громадського вливу щодо порушення правил етики, якщо він вчиняв нотаріальну дії поза межами нотаріального округу?

Задача №7

Подружжя С., які були юристами звернулося до нотаріуса за оформленням шлюбного договору з його проектом. Для підтвердження права власності на майно вони надали правовстановлювальні документи, проте на державному акті про право власності на землю мали місце виправлення. Крім того, нотаріус вказам їм на те, що таким договором згідно ч.5 ст.93 СК не може передаватися у власність одному із подружжя нерухоме майно та інше майна, яке підлягає державній реєстрації. На таке роз'яснення один із подружжя грубо відповів нотаріусу, натякнув на його некомпетентність та сказав, що справжній нотаріус повинен запропоновати їм варіанти, як цю ситуацію можна вирішити у найвищих інтересах споживачів нотаріальних послуг. Проте нотаріус відмовив їм у вчинені нотаріальної дії. Подружжя оскаржило такі дії нотаріуса до суду, посилаючись на законодавство про захист прав споживачів та до Комісії з питань професійної етики нотаріусів.

Дайте оцінку діям нотаріуса та клієнтів на відповідність їх правилам етики. Чи може застосовуватися до даних правовідносин законодавство про захист прав споживачів? Якщо ні, то яким законодавством слід керуватися суду при вирішенні даної справи? Чи є підстави для застосування заходів громадського впливу до нотаріуса Комісією з питань професійної етики нотаріусів?

Задача №8

Гр. П., як один із спадкоємців за законом звернувся до суду про відшкодування нотаріусом С. моральної шкоди у зв'язку з неправильно вчиненою нотаріальною дією, а саме: видачею свідоцтва про право на спадщину на грошовий вклад одному із спадкоємців, коли мала місце постанова суду касаційної інстанції про зупинення виконання рішення апеляційного суду.

У своїх поясненнях гр. П. вказав, що така шкода має бути стягнута з нотаріуса тому, що його дії були спрямовані на завдання йому матеріальних та моральних страждань, та настання негативних наслідків стало метою дій нотаріуса. Нотаріус мав у наявності постанову суду та клопотання гр. П. про зупинення видачі свідоцтва про право на спадщину одному із спадкоємців, оскільки він звернувся до суду касаційної інстанції про перегляд рішення апеляційного суду про визнання права власност і на спадкове майно. Нотаріус, не дивлячись на такі документи видав свідоцтво, а спадкоємець отримав грошовий вклад ще до розгляду справи касаційною інстанцією та витратив усі гроші.

Розгляньте два варіанти вирішення справи судом касаційної інстанції: задоволений позов гр. П. та ним визнано право власності на спадкове майно- грошовий влад або у задоволенні такого позову відмовлено.

Які відповідальність нестиме нотаріус? Чи є дії нотаріуса такими, що підпадають під порушення правил етики щодо відносин нотаріус – клієнт (ст. 13 Кодексу)?

Задача №9

Гр. В. - фактичне подружжя померлого звернувся до Комісії з питань професійної етики нотаріусів, посилаючись на той факт, що нотаріус П. недобросовісно виконував свої професійні обов'язки, оскільки з власної ініціативи займався розшуком спадкоємців та майна померлого спадкодавця за кордоном, де останім часом той працював. Такий розшук тривав більше року, а коли були знайдені інші спадкоємці, то вони відмовились від спадщини на користь гр. В.

Крім того, нотаріус усі витрати з розшуку спадкоємців та майна поклав на гр. В.

Чи є підстави для вжиття до нотаріуса заходів громадського впливу?

Задача №10

Нотаріус С. проходила стажування в одній із державних нотаріальних контор. Після допуску її до нотаріальної діяльності вона почала працювати нотаріусом у цій самій нотаріальній конторі. Проте вона не коректно відносилась до колег по професії, оцінювала їх здібності перед клієнтами, хоча постійно зверталась до них за порадами, просила у них проекти договорів. Крім того, вона допускала велику кількість помилок при вчиненні нотаріальних дій. Нотаріуси вирішили провчити її та звернулись із заявою до Комісії з питань професійної етики, де зазначили усі ці обставини. Вони також повідомили Комісії про те, що коли нотаріус С. проходила стажування вона фактично не працювала у конторі, а приходила один раз на місяць.

Дайте оцінку діями даних суб'єктів з точки зору професійної етики? Які дії Комісії з питань професійної етики нотаріусів?

Задача №11

До Комісії з питань професійної етики звернувся стажист І. із заявою на дії керівника стажування нотаріуса М. Він зазначав, що нотаріус порушує правила етики, не допомогає йому в оволодінні знаннями, та й сам він багато чого не знає. Стажист просив Комісію усунути нотаріуса М. від виконання обов'язків керівника стажування.

Чи належить вирішення цього питання до повноважень Комісії? Як має реагувати Комісія на таку заяву? Які заходи громадського впливу можуть бути вжитті до керівника стажування за неналежне виконання ним своїх обов'язків?

Задача №12

При перевірці професійної діяльності нотаріуса С. було встановлено, що вона більше півроку після використання страхової застави її не поповнила. Вона мотивувала це тим, що у неї тяжке матеріальне становище, оскільки вона сплачує кредит за покупку офісу та навчання дитини в університеті. Але вона свої зобов'язання з відшкодування, завданої нею шкоди виконує добросовісно.

Чи має місце порушення правил етики та підстави для застосування до нотаріуса заходів громадського впливу? Чи це питання має бути вирішено іншим чином? Чи може за одне і те саме правопорушення застосовуватися два види відповідальності. Якщо так, то які?

Задача №13

Гр. С. проходивши стажування у приватного нотаріуса, висловив бажання стати членом нотаріальної палати, хотів брати участь у організації роботи круглих столів, конференцій, готувати наукові виступи, наукові публікації у журналі. Але нотаріус заборонив йому це робити та вказав на те, що він має навчатися, а не займатися організаційними заходами у нотаріальній палаті. У іншому разі він надасть йому негативну характеристику.

Стажист звернувся до Комісії з питань професійної етики нотаріусів.

Яку відповідь має надати йому Комісія? Чи будуть застосовані заходи громадського впливу до нотаріуса?

Задача № 14

Нотаріус С. посвідчував договір купівлі- продажу квартири за місцем знаходження нерухомого майна в м. Києві. Коли сторони ознайомились із проектом договору, узгодили його положення, підписали такий проект, то у нотаріуса в наявності не було нотаріальних бланків для його оформлення. Покупець не був проти остаточного оформлення такої нотаріальної дії і передачі грошей продавцеві, так як боявся носитися із великою сумою грошей. Нотаріус також почав умовляти продавця, оскільки не хотів упускати клієнтів та вказав на те, що у реєстрі вчинюваних нотаріальних дій буде зроблений офіційний запис про те, що такий правочин відбувся із підписами сторін. Він запропонував, що він сам приїде до продавця у м. Бровари для підписання договору.

На наступний день продавець помер.

Визначте правомірність дій сторін договору, нотаріуса на відповідність правилам етики та вимогам законодавства. Які наслідки настануть для покупця?

Задача №15

Прокурор району м. Києва звернувся до нотаріуса П. із запитом про направлення на його адресу копії договору купівлі – продажу квартири з участю неповнолітнього. Така копія йому була потрібна для підготовки та подання до суду у порядку ст. 45 ЦПК позовної заяви про визнання данного договору недійсним. Нотаріус відмовив прокурору у наданні такої копія та послався на ст. 8 Закону України « Про нотаріат», що така копія може бути видана прокурору за умови знаходження кримінальної справи у провадженні прокуратури із зазначенням номера справи. Крім того, додатково обгрунтував, що цивільні справи у провадженні прокурора знаходитися не можуть.

Прокурор звернувся із скаргою на дії нотаріуса до Комісії з питань професійної етики та послався на те, що нотаріус не сприяв йому як колезі по юридичній професій у захисті прав неповнолітного, а навпаки хотів приховати правопорушення, яке він допустив. Прокурор згідно з Законом України «Про прокуратуру» та ст. 45 ЦПК має право звертатися до суду з метою захисту прав та інтересів інших осіб. Крім того, він згідно ст. 10 ЦПК зобов'язаний довести свої позовні вимоги, тобто без такого довору він фактично не може підготувати позовну заяву до суду.

Визначте правомірність дій прокурора та нотаріуса? Яке рішення має прийняти Комісія з питань професійної етики нотаріусів? Запропонуйте проект ст. 8 Закону України «Про нотаріат» з урахуванням даної ситуації.

Задача №16

Державний виконавець звернувся до нотаріуса з проханням надати йому копію договору купівлі- продажу квартири, яка належала подружжю та була предметом виконання рішення суду. На квартиру ухвалою суду був накладений арешт. Нотаріус відмовив у надані такої інформації та послався на ст. 8 Закону України «Про нотаріат». Державний виконавець наклав на нотаріуса штраф згідно ст. 88 Закону України «Про виконавче провадження». Крім того, він направив до Міністерства юстиції, прокурору заяви з проханням вжити до нотаріуса певні заходи, а до Комісії з питань професійної етики скаргу про застосування до нотаріуса певних заходів відповідальності за посвідчення договору купівля- продажу квартири, яка знаходилась під арештом, вчинення перешкод у виконані рішення суду. Крім того, він свою скаргу мотивував тим, що нотаріус порушив правила етики, оскільки він має сприяти, а не перешкоджати колегам по юридичній спеціальності у виконані їх функцій.

Визначте правомірність дій державного виконавця, нотаріуса. Яке рішення має прийняти Комісія? Яку відповідальність нестиме нотаріус?

Задача №17

При посвідчені гр. П. заповіту на доньку від першого шлюбу, на запрошення якої нотаріус був викликаний за місцем її проживання, нотаріус бачив, що батько не розумів значення своїх дій та не міг ними керувати, оскільки знаходився у дуже важкому стані хвороби. Проте на прохання доньки та її пояснення про те, що вона доглядає батька, позичила гроші на його лікування, що ніхто крім неї не буде претендувати на спадщину він посвідчив такий заповіт і надав доньці можливість підписати заповіт замість батька.

Через деякий проміжок часу, нотаріус розуміючи, що він вчинив правопорушення вирішив скасувати неправильно вчинену нотаріальну дію про що повідомив доньку заповідача. Вона почала погрожувати нотаріусу зверненням до прокурора з заявою про притягнення його до кримінальної відповідальності за те, що він взяв великі гроші за посвідчення такого заповіту.

Як має діяти нотаріус у даній ситуації з метою збереження власного імені? До якого органу йому слід звернутися? Яку відповідальність нестиме нотаріус?

Задача №18

До нотаріуса України за посвідченням шлюбного договору звернулося подружжя. Дружина громадянка Венесуели, а чоловік громадянин України, шлюб яких зареєстрований в Україні у 2000році. Подружжя постійно проживає та працює в Венесуелі, але на Україні у подружжя є майно, на яке вони хочуть встановити роздільний режим. Нотаріус не дивлячись на те, що йому за посвідчення такого договору сторони пропонували значну суму грошей та інші блага відмовився посвідчити такий договір. Коли чоловік погрожуючи нотаріусу, у грубій формі почав вимагати написати постанову про відмову у вчинені нотаріальної дії, нотаріус стримано, коректно пояснив причини такої відмови, але чоловік все ж таки вимагав написати постанову.

Після отримання постанови він пішов на консультацію до адвоката, оскільки мав намір звернутися до суду. Адвокат, взявший великий гонорар підготував таку заяву до суду, а крім того, порадив подружжю звернутися до Комісії з правил професійної етики нотаріусів із скаргою на дії нотаріуса, зазначивши, що нотаріус відмовив їм у вчиненні нотаріальної дії, виходячи із того, що дружина була іноземним громадянином, він також принижував їх честь та гідність.

Дайте оцінку діям усіх суб'єктів даної правової ситуації. Чи правильно відмовив нотаріус подружжю у посвідченні шлюбного договору, умовою якого було зміна законного режиму майна подружжя, яке постійно проживало в Венесуелі після реєстрації шлюбу. Яке рішення має ухвалити Комісія з питань етики нотаріусів?

Задача № 19

Громадянин України І. звернувся до консула України в ОАЕ за посвідченням довіреності на представницство його інтересів як відповідача у судових інстанціях України. Консул відмовив посвідчити таку довіреність та послався на те, що гр.І нелегально перебуває у ОАЕ. Крім того, консул грубо поводився із гр. І . та сказав, що «здасть його» місцевим правоохоронним органам.

Визначте правомірність дій консула. Чи підпадають дії консула при вчинені нотаріальних проваджень під дію норм Кодексу професійної етики нотаріусів України ? Чи можливо до консулів застосовоється інше законодавство, яке регламентує етику їх діяльності?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]