Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Переваги[ред. • ред. Код]

Завдяки значному змісту нікелю в сплаві переваги алюмелю здебільшого визначаються фізичними властивостями цього металу. Це, в першу чергу,жароміцність і стійкість до корозії, особливо в агресивних середовищах. Підвищення цих якостей досягається додаванням e сплав легуючих елементів. Легування алюмелю дозволяє збільшити показник пластичності при температурах 600...1100 °С, забезпечує тривалу міцність при температурах 700...900 °С, а також дозволяє використовувати алюмель (стабілізуючи при цьому показник термо-ЕРС) при температурах до 1200 °C[2].

Недоліки[ред. • ред. Код]

Алюмель чутливий до руйнівної дії сірки при підвищених температурах, що приводить до корозії та окрихчення сплаву. Цей недолік компенсується збільшенням у сплаві вмісту кремнію та зменшенням вмісту алюмінію.

Висока вартість сплаву обумовлюється високою вартістю нікелю.

Інва́р (рос. инварангл. invarнім. Invar, від лат. invariabilis — незмінний) — сплав заліза з нікелем (35…37% Ni, 0,05C, 0,30% Si, 0,3…0,6 Mn, не більше 0,15% Cr, не більше 0,10% Ni, решта — залізо)[1]. Маркується за ГОСТ 10994-74 — 36Н, у США відомий як сплав FeNi36 чи 64FeNi. Сплави застосовуються для виготовлення точних вимірювальних приладів, мір довжини, регуляторів температури, у виробництві електровакуумних приладівгодинників та інших приладів точної механіки. Інконель (англ. Inconel ®) — сімейство нікель-хромових жароміцних сплавів, що легуються залежно від призначення алюмініємтитаноммолібденом та ін. Назва є зареєстрованою торговою маркою компанії Special Metals Corporation[1]. Інконель зазвичай використовують для виготовлення деталей, що працюють при високих температурах. Сплави Інконель є стійкими до окиснення та корозії. При нагріванні Інконель формує тонку стабільну пасивуючу оксидну плівку, що захищає поверхню від подальшого руйнування. Інконель зберігає міцність в широкому діапазоні температур, тому знаходить застосування для умов, де алюміній чи сталь не працюють. Сплави вирізняються високими міцністю і ударною в'язкістю при температурах до 900 °С, нечутливістю до надрізів при низьких (до —78 °С) температурах.

Механічна обробка[ред. • ред. Код]

Інконель є складним в механообробці через схильність до наклепу. Тому такі сплави, як Інконель 718, обробляють глибоким, але повільним різанням з використанням твердосплавного інструменту.

Зварювання[ред. • ред. Код]

Більшість сплавів Інконель погано зварюється через розтріскування і мікроструктурне розділення легуючих елементів, хоча є сплави, що добре зварюються. Для підвищення міцності зварні конструкції піддають термічній обробці.

Куніаль — сплав міді з нікелем та алюмінієм. Назва сплаву утворена першими буквами складових: «ку» (Cu) — «ні» (Ni) — «аль» (Al). Куніаль добре обробляється в холодному і гарячому станах, здатний до дисперсного тверднення при відпуску 500...600 °C після гартування з 900-1000 °C.

Куніаль-А постачається у вигляді пресованих прутків діаметром 60...95 мм для виробів підвищеної міцності (границя міцності не менше 700 МН/м², відносне видовження δ  — не менше 7%). В нагартованому стані Куніаль-А має σв до 950 МН/м² при δ = 2...4%.

Куніаль-Б постачається у вигляді смуг товщиною 0,5...3 мм для пружин (границя міцності не менше 550 МН/м², відносне видовження δ — не менше 3%).

Куніаль має добру корозійну стійкість. При наявності розтягувальних напружень в поверхневих шарах він схильний до розтріскування при відпалюванніта експлуатації при підвищених температурах

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]