Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-38.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
520.7 Кб
Скачать

14. Іноземні інвестиції та способи залучення іноземного капіталу

Іноземні інвестиції - всі види цінностей, що вкладаються безпосередньо іноземними інвесторами в об'єкти підприємницької та інші види діяльності з метою одержання прибутку (доходу) або досягнення соціального ефекту.

lноземнi iнвесmори – це суб'єкти, якi провадять iнвестицiйну дiяльнiсть на територiї, резидентами якої вони не є. Суб’єкти іноземного інвестування:

1)юридичні особи, створені відповідно до законодавства іншого, відмінного від України;

2)фізичні особи – іноземці, які не мають постійного місця проживання на території України та необмежені у дієздатності.

3)іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації.

4)інші іноземні суб’єкти діяльність яких є незабороненою зак. України.

Країна-реципієнт – приймає інвестиції, країна-донор – здійснює інвестиції. Проблема країни-реципієнта – не стати залежною від країни-донора

Іноземнi iнвестицiї на територil України можуть здiйснюватися у виглядi:

  • iноземної валюти; - валюти Укра!ни; -будь-якого рухомого i нерухомого майна ; -акцiй, облiгацiй, iнших цiнних паперiв; -будь-яких прав iнтелектуальної власності; -прав на здiйснення господарсько! дiяльностi, включаючи права на корис­тування надрами та використання природних pecypciB.

Основними типами прямих іноземних інвестицій заз­вичай бувають:

а) створення спільних підприємств;

б) започаткування діяльності дочірніх підприємств (філій);

в) укладання ліцензійних угод з вітчизняними фірмами;

г) придбання неконтрольних пакетів акцій вітчизняних фірм-емітентів ;

д) купівля контрольних пакетів акцій у п-в, що їх випускають і реалізують.

. Держава має різні важелі для того, щоб сприяти залученню іноземного капіталу. Найважливіші з них

Важливим елементом механізму залучення іноземних інвестицій є введення системи пільгового оподаткування.

Система податкових і митних пільг: «податкові канікули», знижки ставок оподаткування при реінвестиціях отриманого прибутку чи інвестиціях у визначені регіони та галузі, захист від подвійного оподаткування, звільнення чи зниження митних зборів на імпорт новітніх машин та обладнання, технологій, ноу-хау, експорту продукції власного вир-ва для покриття валютних витрат.

Другим елементом, що сприяє залученню іноземних інв., є формування і розв. спеціальних економічних зон.Спеціальні економічні зони передбачають ще більшу систему податкових і митних пільг, спрощення адміністр.процедур.

Третім елементом можна вважати удосконалення фінансового механізму.Фінансовий механізм охоплює: зміцнення позицій національної валюти, її конвертованість; можливість для підприємств, створених за участю іноземних інвесторів, без труднощів конвертувати отримані доходи; користування банківською системою країни; надання державних кредитів для інвестиційних проектів у пріоритетні сфери.

Створення системи гарантій (неможливість націоналізації та примусового вилучення інв.). Інформаційне забезпечення. Упровадж. системи страхування.

 Створення ефективної системи залучення іноземних інвестицій потребує насамперед формування якісної законодавчої бази.

Суттєве значення в механізмі залучення інвестицій належить створенню єдиної цілісної системи державного управління інвестиційними процесами, яка б охоплювала відповідні структури з роботи з іноземними інвестиціями, механізми реалізації державної політики залучення капіталу, координації діяльності з міжнародними організаціями, проведення експертиз найважливіших проектів та їх конкурсний відбір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]