Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з аграрного марктеингу (залишок).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
206.85 Кб
Скачать

7.3. Специфіка створення та функціонування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив – це відносно складне організаційне формування, і тому його створення здійснюється лише при наявності необхідних умов і у відповідній послідовності.

Політичні передумови – зменшення державного втручання та перехід сільськогосподарських товаровиробників до самоврядування і самофінансування.

Соціальні передумови – суспільство повинне бути готовим для розвитку кооперативних процесів; формування позитивної суспільної думки про кооперативну організацію, мобілізація ресурсів суспільства для досягнення його економічних інтересів.

Юридичні передумови – наявність відповідного законодавства для створення кооперативів, загальні й спеціальні закони, постанови виконавчої влади й інші нормативні документи, які роблять кооперативну діяльність легітимною й забезпечують кооперативам офіційний юридичний статус.

Економічні передумови – наявність економічних інтересів у створенні кооперативу.

Психологічні (соціально-психологічні) передумови – розуміння сільськогосподарськими товаровиробниками місії кооперації щодо задоволення своїх економічних і соціальних інтересів; формування суспільного менталітету.

При створенні проекту кооперативу необхідно здійснити наступне:

Визначення цілей кооперативу. Під час розробки цілей кооперативу, його засновники насамперед орієнтуються на свої підприємницькі цілі. Можливість досягнення таких цілей шляхом створення кооперативу є головним мотиваційним моментом організації кооперативної справи. Процес розробки цілей охоплює визначення системи цілей, тобто цілей першого, другого й нижнього рівнів. За своїм дотриманням головної мети вони можуть бути тотожними й нетотожними головній. Наприклад, якщо ціль кооперативу спрямована на підвищення ефективності виробництва зерна, то цілями другого порядку можуть бути: проведення маркетингових досліджень ринку зерна, впровадження технології переробки зерна, формування великих партій зерна, організація матеріально-технічного постачання, пов’язаного з виробництвом зерна.

Визначення планових обсягів робіт, спрямованих на підтримку функціонування кооперативу та розвитку складу й обсягу послуг, які він може робити відповідно до замовлень членам-клієнтам. Зміст й обсяги завдань кооперативу повинні узгоджуватися з цілями й завданнями членів кооперативу, а їхнє виконання досягатися, дотримуючись принципів і статуту кооперативу.

Мета й завдання визначають функції кооперативу. Якщо у всіх членів кооперативу мета однакова і є хоча б одне завдання, у рішенні якого вони зацікавлені, то організація кооперативу доцільна.

Після обґрунтування цілей, завдань і функцій кооперативу розробляють його організаційну й виробничу структуру. Вимоги відносно цього етапу полягають у визначенні кількості й функціонального призначення підрозділів кооперативу та його корпоративного підприємства.

Заключною частиною проекту є обґрунтування потреби в кадровому забезпеченні й економічному обґрунтуванні та розрахунку діяльності кооперативу (розрахунок пайових і вступних внесків, собівартість послуг, необхідності кредитів та інвестицій, витрати на утримання кооперативу й забезпечення його виробничої діяльності й т.п.).

Створення кооперативу передбачає певну послідовність проведення відповідних організаційних дій/етапів.

  • висування кооперативної ініціативи;

  • техніко-економічне обґрунтування кооперативу;

  • створення й реєстрація кооперативу;

  • початок ділових операцій;

  • зростання й диверсифікованість.