Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukrainian II etap.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Ііі. Рекомендації щодо проведення іі етапу олімпіади

  1. У ІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури щороку беруть участь учні 7 – 11 класів.

  2. Час виконання олімпіадних завдань учнями 7-8 класів 3 астрономічні години, учнями 9 – 11 класів4 астрономічні години.

  3. Характеристика завдань:

Комплект олімпіадних завдань охоплює програмовий матеріал із різних розділів курсу за попередні роки навчання та теми, які учні повинні були опанувати до терміну проведення олімпіади відповідно до чинних навчальних програм для загальноосвітніх навчальних закладів:

Українська мова

Клас

Тема

7

Дієслово. Дієприкметник.

8

Словосполучення і речення. Двоскладне речення. Односкладне речення. Неповне речення.

9

Складне речення. Складносурядне речення. Складнопідрядне речення.

Увага! Оскільки у старших класах уже не вивчається нових мовних тем, а в 10 – 11 класах мова викладається за трьома рівнями (стандарту, академічним і профільним), то в 10 – 11 класах будуть запропоновані завдання за курс 5 – 9 класів.

Українська література

Клас

Тема

7

Із пісенних скарбів (суспільно-побутові пісні, коломийки). Про далекі минулі часи ( І.Франко «Захар Беркут». Т.Шевченко «Мені тринадцятий минало», «Тополя», «Заповіт». А.Чайковський «За сестрою». М.Стельмах «Гуси-лебеді летять»).

8

Усна народна творчість (історичні пісні, пісні Марусі Чурай, народні думи). З давньої української літератури («Слово про похід Ігорів»), Тарас Шевченко «Думи мої, думи мої…», «Ой три шляхи широкії», «Мені однаково, чи буду», «Минають дні, минають ночі». Іван Франко «Іван Вишенський».

9

Усна народна творчість. Давня українська література. І. Котляревський «Наталка Полтавка».

10

Особливості літературного процесу 70–90-х років ХІХ ст. І.Нечуй-Левицький «Кайдашева сім’я». Панас Мирний «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Українська драматургія і театр 70–90-х років ХІХ ст. І.Карпенко-Карий «Мартин Боруля». М.Старицький «Оборона Буші». І.Франко.).

11

Особливості літературного процесу 20-30 років ХХ ст. (П.Тичина, М.Рильський, М.Семенко, Є.Плужник, М.Зеров, М.Хвильовий. Г.Косинка, Ю.Яновський. В.Підмогильний).

Підкреслюємо, що завдання з української літератури для учнів 7 - 9 класів складено відповідно до програми для 12-річної школи з українською мовою навчання (автор Р.В.Мовчан). Це обумовлено орієнтацією на завдання ІV етапу олімпіади.

Для учнів 10 –11 класів завдання складатимуться відповідно до програми академічного рівня (як відомо, вона єдина для класів з українською і російською мовами навчання): «Українська література, 10 – 12 класи. Програма для профільного навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Академічний рівень», авт. М.Г.Жулинський, Г.Ф.Семенюк та ін.». Поряд із кожним завданням подано орієнтовну максимальну кількість балів, яку учень може одержати за їх виконання.

Звертаємо увагу, що завдання з літератури для кожного класу мають спільну структуру. Учням усіх класів необхідно написати твір на одну із запропонованих тем, письмово дати відповіді на запитання та виконати творче завдання. Окрім того, семикласникам пропонується визначити у вірші всі відомі їм художні засоби, восьмикласникам – виконати завдання до віршового твору, а учням старшої школи – зробити художньо-ідейний аналіз поезії.

  1. Оцінювання завдань з літератури:

завдання

Форма завдання

Макс. кількість балів за одне завдання

1

Написати твір на одну із запропонованих тем

12 б.

2

Письмово дати відповіді на запитання, дотримуючись чіткості й лаконічності у висловлюваннях

Кожне питання оцінюється 1 б.

3

Визначення художніх засобів (7-8 кл.)

Ідейно-художній аналіз поезії (9-11 кл.)

10 б.

12 б.

  1. Оцінювання результатів виконання завдань з мови здійснюється за критеріями, вказаними безпосередньо в завданнях.

  1. Особливі умови:

Початок олімпіади о 1000.

Звертаємо Вашу увагу на те, що учням не дозволяється користуватись додатковою літературою (посібниками, довідниками, словниками, текстами художніх творів і статей тощо).

7. Код до завдань олімпіади буде надіслано у день проведення олімпіади о 8.00 за поданими електронними адресами.

8. Код до відповідей буде надіслано на надані електронні адреси у день проведення олімпіади о 14.00.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]