Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМКД.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
500.22 Кб
Скачать

Тема 16. Форми міжнародних економічних відносин

    1. Міжнародна торгівля і світовий ринок.

    2. Міжнародні валютні відносини.

    3. Міжнародна міграція робочої сили.

    4. Торговий і платіжний баланс, їх складові та методи регулювання.

Місце України в системі міжнародних економічних відносин

Фіксовані виступи:

■ Концепції регулювання платіжного балансу і валютного курсу.

■ Світовий ринок золота. Золоті аукціони.

■ Проблеми взаємних розрахунків республік колишнього СРСР.

■ Економічна безпека України.

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів (СРС)

Самостійна робота студентів є однією з форм організації навчання, основною формою оволодіння навчальним матеріалом у вільний від обов’язкових навчальних занять час за розкладом.

Самостійна робота над навчальною дисципліною може включати: опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу; вивчення окремих тем або питань, що передбачені для самостійного опрацювання; поглиблене вивчення літератури на задану тему та пошук додаткової інформації; підготовка до виступу на семінарських заняттях та підготовка до практичних (лабораторних) занять; переклад іноземних джерел встановленої тематики, підготовка та оформлення схем, діаграм та інших завдань графічного характеру; опрацювання та підготовка огляду опублікованих статей у фахових та інших виданнях; систематизація вивченого матеріалу дисципліни перед іспитом тощо.

Як відомо, самостійна робота – це форма організації індивідуального вивчення студентами навчального матеріалу в аудиторний та поза аудиторний час.

Метою СРС є сприяння у формуванні самостійності як риси особистості та важливої професійної якості молодої людини, суть якої полягає у вміннях систематизувати, планувати, контролювати і регулювати свою діяльність без допомоги і контролю з боку викладача.

Завданнями СРС можуть бути перевірка знань, умінь, навичок, закріплення і систематизація набутих знань, застосування їх для розв'язання практичних завдань та виконання творчих робіт, виявлення прогалин у системі знань з предмета.

Самостійна робота дає змогу студентам опрацювати матеріал неквапливо, не побоюючись негативної оцінки викладача і своїх товаришів, обирати оптимальний темп роботи та умови її виконання.

Форми самостійної роботи студентів: опрацювання лекційного матеріалу, самостійне вивчення тем курсу і окремих питань на основі навчальної літератури, монографій, наукових статей, законодавчих та нормативних актів, підготовка до семінарських занять, підготовка до письмових контрольних робіт, підготовка рефератів та наукових доповідей на студентські наукові гуртки, наукові конференції, участь в олімпіадах та конкурсах на кращого знавця предмету, підготовка до курсового заліку та іспиту.

Форми контролю самостійної роботи студентів: опитування на семінарських заняттях, опитування на індивідуальних консультаціях та співбесідах, проведення тестування, проведення письмових контрольних робіт, виступи з реферативними повідомленнями та їх оцінка, проведення курсового заліку та іспиту, проведення державного іспиту з базової освіти.

Загальні методичні рекомендації по організації самостійної роботи.

Відомо, що в системі навчання питома вага самостійної роботи дуже велика і для студента вкрай важливо опанувати методикою самостійної роботи.

Ми обмежимося тільки короткими рекомендаціями з тих видів самостійної роботи, що студент може використати при вивченні курсу навчальної дисципліни. До таких видів відносяться:

  1. Робота над лекційним матеріалом.

  1. Робота над навчальними посібниками, монографіями, науковою періодикою;

  1. Вивчення і конспектування нормативного матеріалу;

  2. Підготовка до семінарів;

  3. Написання рефератів;

  4. Підготовка до іспиту.

Рекомендації з роботи над лекційним матеріалом

Ця робота включає два основних етапи: конспектування лекцій і наступну роботу над лекційним матеріалом. Під конспектуванням мають на увазі складання конспекту, тобто короткого письмового викладу змісту чого-небудь (усного виступу-мови, лекції, доповіді тощо. чи письмового джерела - документа, статті, книги і т.п.).

Методика роботи при конспектуванні усних виступів значно відрізняється від методики роботи при конспектуванні письмових джерел. Конспектуючи письмові джерела, студент має можливість неодноразово прочитати потрібний уривок тексту, помізкувати над ним, виділити основні думки автора, коротко сформулювати їх, а потім записати. При необхідності він може відзначити і своє відношення до цієї точки зору. Слухаючи ж лекцію, студент велику частину комплексу зазначених вище робіт повинний відкладати на інший час. прагнучи використовувати щохвилини на запис лекції, а не на її осмислення - для цього вже не залишається часу. Тому при конспектуванні лекції рекомендується на кожній сторінці залишати місце для наступних записів на додаток до конспекту.

Записавши лекцію чи склавши її конспект, не слід залишати роботу над лекційним матеріалом до початку підготовки до заліку. Потрібно проробити якомога раніше ту роботу, що супроводжує конспектування письмових джерел і яку не вдалося зробити під час запису лекції, прочитати свої записи. розшифрувавши окремі скорочення, проаналізувати текст, встановити логічні зв'язки між його елементами, у ряді випадків показати їх графічно, виділити головні думки, відзначити питання, що вимагають додаткової обробки, зокрема. консультації викладача.

При роботі над текстом лекції студенту необхідно звернути особливу увагу на проблемні питання, поставлені викладачем при читанні лекції, а також на його завдання і рекомендації. Працюючи над текстом лекції, необхідно мати під рукою довідкові видання, у яких можна знайти пояснення багатьом термінам, що зустрічається в тексті, зміст яких студент уявляє собі дуже слабо, хоча вони йому і знайомі.

Рекомендації з роботи з навчальними посібниками, монографіями, періодикою.

Перелік питань, що підлягають вивченню, приведений у робочій програмі навчальної дисципліни. Не всі ці питання будуть достатньо повно розкриті на лекціях. Окремі питання будуть висвітлені недостатньо повно чи взагалі не будуть порушені. Тому, проробивши лекцію по конспекті, необхідно порівняти перелік піднятих у ній питань з тим переліком, що приведений у програмі по даній темі, і вивчити ряд питань по навчальних посібниках, доповнюючи при цьому конспект лекцій.

Варто пам'ятати, що робота з навчальними посібниками не має нічого спільного з читанням тексту. Вона повинна бути спрямована на пошуки відповідей на конкретно поставлені в програмі чи питаннях для підготовки до заліку.

Працюючи з навчальними посібниками, не слід забувати про довідкові видання.

Усе, сказане вище, в однаковій мірі відноситься і до роботи з монографічною літературою і науковою періодикою.

При роботі над темами, що винесені на самостійне вивчення, студент повинний самостійно виділити найбільш важливі, вузлові проблеми, як це в інших темах робив викладач. Не варто задля економії часу підходити до роботі поверхово, тому що можна "потонути" у надлишку матеріалу, упустити центральні проблеми. Результатом самостійної роботи повинно стати власне самостійне уявлення студента про вивчені питання.

Робота з періодикою і монографіями також не повинна складатися з наскрізного читання чи перегляду тексту. Вона повинна включати спочатку ознайомлювальне читання, а потім пошук відповідей на конкретні питання. Основні труднощі для студентів необхідність засвоєння, розуміння і запам'ятовування значних обсягів матеріалу.

Рекомендації з роботи з нормативними актами.

Вивчення нормативних актів займає важливе місце в самостійній роботі студентів. Тексти законів і інших правових джерел, як і їхні конспекти можуть використовуватися студентами при виступах на семінарах, колоквіумах, їх нічим не можна замінити при підготовці до заліку.

При вивченні нормативних актів доцільно використовувати ряд методичних прийомів. По-перше, зверніть увагу на конкретні історично сформовані політичні, економічні, соціальні і інші умови, у яких був прийнятий нормативний акт. По-друге, спробуйте простежити зв'язок змісту даного нормативного акта з іншими нормами, що регулюють ці відносини. І це, по-третє, дозволить виявити недоліки і переваги досліджуваного нормативного акта, сферу його дії, напрямки його удосконалювання, актуальність на сучасному етапі розвитку суспільства.

Методика роботи з нормативними актами залежить від характеру матеріалу і цілей навчальної роботи, проблем, які потрібно розкрити при вивченні конкретної теми курсу. Конспектування варто почати з читання роботи. Перегляньте зміст, виділіть ті структурні питання, що вас особливо цікавлять, ознайомтеся із самим змістом, намагаючись усвідомити, суть і характер регульованих у нормативному акті питань. При такому підході ви досить швидко одержите загальне уявлення про нормативний акт.

Вивчаюче читання веде до засвоєння змісту всього нормативного акта чи його частини. Воно проводиться після ознайомлювального етапу і обов'язково включає робочі записи, конспектування нормативного акта. Читати потрібно тільки з олівцем у руках, оскільки без записів по ходу читання матеріал забувається. Якщо журнал, газета, роздруківка, що містять текст нормативного акта, особисті, то запису можна робити на полях. При повторному читанні доцільно використовувати олівець іншого кольору.

Суцільне читання не допускає ніяких пропусків текстів, матеріал використовується цілком. Вибіркове читання повинне допомогти усвідомити окремі питання, урегульовані нормативним актом.

Студентам необхідно оволодіти всіма перерахованими способами і прийомами читання і вивчення нормативних актів. Тільки варто пам'ятати у яких випадках варто використовувати той чи інший прийом. Так, ознайомлювальне читання, що дає можливість одержати загальне цілісне представлення про зміст і структуру нормативного акта варто використовувати завжди при першому знайомстві з Кодексами, законами й іншими нормативними актами. У результаті ознайомлювального читання потрібно не тільки зрозуміти характер розв'язуваних у законі питань, але і те, яким чином і в яких структурних елементах вони зустрічаються. Наступним прийомом, використовуваним у роботі з першоджерелами, повинне бути вибіркове читання. У ході вивчення нормативних актів потрібно уважно прочитати зовсім невеликі їхні частини, де розкриваються питання, які Вас цікавлять. Суцільне читати доцільно невеликі за обсягом нормативні акти (укази Президента, постанови Уряду і ін.), коли весь матеріал можна в скороченому виді включити в конспект.

Форма запису конспекту повинна полегшувати сприйняття тексту нормативного акта, для чого потрібно виділити розділи, параграфи, пункти. Най істотніше можна підкреслити чи виділити шрифтом. Не забувайте на початку конспекту указати вид, назву нормативного акта, дату його прийняття і джерело публікації. Конспект нормативного акта не повинний включати весь текст, досить вибіркового його викладу. Виписувати потрібно те, що необхідно при вивченні конкретної теми.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ТА ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ КУРСУ

МОДУЛЬ І.

На закінчення вивчення матеріалу першого модуля студент повинен знати і уміти:

  1. Визначте предмет економічної теорії. Висвітліть її завдання і функції. Охарактеризуйте структуру економічної науки.

  2. Охарактеризуйте основні етапи розвитку економічної теорії

  3. Охарактеризуйте методи пізнання економічних процесів. Визначте переваги і недоліки мікро-та макроекономічного аналізу.

  4. Розкрийте зміст, визначте головні ознаки та класифікуйте потреби.

  5. Визначте зміст та основні особливості економічних благ.

  6. Охарактеризуйте дію закону спадної граничної корисності. Визначте правило оптимізації корисності.

  7. Розкрийте зміст та основні риси факторів виробництва. Проаналізуйте графік виробничих можливостей.

  8. Визначте зміст та головні ознаки ринкової економічної системи вільної конкуренції.

  9. Визначте зміст та головні ознаки командної економічної системи. Висвітліть особливості економіки радянського типу.

  10. Визначте зміст та головні ознаки змішаної економічної системи. Виявіть специфічні риси основних моделей змішаної економіки.

  11. Проаналізуйте закономірності переходу від командної до ринкової економічної системи.

  12. Визначте зміст закону попиту. Покажіть дію нецінових чинників попиту.

  13. Визначте зміст закону пропозиції. Покажіть дію нецінових чинників пропозиції.

  14. З’ясуйте зміст концепції еластичності попиту (по ціні, за доходом, перехресну). Наведіть приклади практичного застосування цінової еластичності попиту.

  15. З’ясуйте зміст концепції еластичності пропозиції (по ціні, перехресну). Наведіть приклади практичного застосування цінової еластичності пропозиції.

  16. Визначте зміст витрат виробництва та їх види. Охарактеризуйте постійні та змінні витрати.

  17. Визначте зміст середніх і граничних витрат. Покажіть дію позитивного і негативного ефекту масштабу.

  18. Охарактеризуйте ринок досконалої конкуренції. Визначте оптимальний випуск продукції конкурентної фірми в коротко-і довгостроковому періодах.

  19. Охарактеризуйте ринок монополії та її форми. Визначте оптимальний випуск продукції монопольної фірми в коротко - і довгостроковому періодах.

  20. Охарактеризуйте ринок олігополії. Визначте особливості поведінки фірми на олігопольному ринку.

  21. Охарактеризуйте ринок монополістичної конкуренції. Визначте форми диференціації продукту. З’ясуйте зміст нецінової конкуренції.

  22. Визначте особливості ринку землі та умови виникнення економічної ренти.

  23. Охарактеризуйте механізм функціонування ринку капіталів. Визначте особливості окремих форм кредиту.

  24. Охарактеризуйте особливості ринків праці.

  25. Охарактеризуйте механізм функціонування ринку цінних паперів. Визначте особливості різних видів цінних паперів.

  26. Покажіть особливості формування ринкової інфраструктури в господарській системі України.

  27. Визначте суть і умови підприємницької діяльності. Охарактеризуйте види підприємницької діяльності в сучасній Україні.

  28. Визначте зміст та функції сучасного менеджменту.

  29. Охарактеризуйте зміст, види та функції сучасного маркетингу.

  30. Визначте суть прибутку та фактори, що зумовлюють його диференціацію.

  31. Поясніть причини нерівномірності розподілу доходів. Проаналізуйте криву Лоренца та індекс Джині.

  32. Визначте суть, причини, види, показники та засоби вимірювання інфляції. Охарактеризуйте антиінфляційну політику держави в Україні.

  33. Охарактеризуйте зайнятість як економічну проблему, види зайнятості та державну політику зайнятості в Україні.

  34. Охарактеризуйте світовий ринок, попит і пропозицію на ньому та фактори, що впливають на ціноутворення на світовому ринку.

  35. Охарактеризуйте світовий ринок, попит і пропозицію на ньому та фактори, що впливають на ціноутворення на світовому ринку.

  36. Охарактеризуйте міжнародний поділ праці, принцип порівняльних переваг та необхідність міжнародної торгівлі.

  37. Визначте особливості системи оподаткування в Україні.

  38. Охарактеризуйте Центральний банк та його функції. Покажіть особливості грошово-кредитної політики в Україні.

  39. Охарактеризуйте торговий баланс країни, його складові та методи регулювання.

  40. Розкрийте суть золотого стандарту та проблеми демонетизації золота.

  41. Поясніть суть системи національних рахунків та її основні показники.

  42. Охарактеризуйте міжнародні кредитно-фінансові установи, їх структуру, завдання, методи та межі впливу на економіку.

  43. Визначте суть і структуру міжнародної валютної системи (МВС). Визначте основні етапи становлення і розвитку МВС.

  44. Розкрийте суть процесів споживання, заощадження, інвестування та їх взаємозв’язок. Охарактеризуйте розподільчі відносини як фазу відтворення

  45. Поясніть методи розрахунку ВВП. Розкрийте суть реального та номінального ВВП, дефлятора ВВП.

  46. Визначте необхідність та суть соціального страхування, соціальних фондів споживання і трансфертних платежів.

  47. Визначте суть, функції та види податків. Дайте характеристику податкової системи України.

  48. Охарактеризуйте бюджет домашніх господарств: надходження і використання. Визначте суть прожиткового мінімуму та його роль у вирішенні проблеми бідності.

  49. Дайте характеристику банківської системи України.

  50. Поясніть суть економічного зростання, фактори та показники його розвитку в Україні.

  51. Охарактеризуйте протекціонізм та лібералізм як два підходи до зовнішньої торгівлі.

  52. Визначте етапи становлення та основні риси світового господарства. Розкрийте форми міжнародних економічних відносин.

  53. Охарактеризуйте циклічність руху економіки як загальну форму економічної динаміки.

  54. Визначте характеристики глобальної економіки, рівні глобалізації, форми прояву та фактори глобалізації.

  55. Покажіть особливості функціонування небанківських фінансово-кредитних організацій в Україні.

  56. Визначте суть та структуру фінансової системи, суб’єктів фінансових відносин.

  57. Охарактеризуйте ринок грошей, його особливості та механізм регулювання.

  58. Охарактеризуйте державний бюджет та його структуру. Розкрийте проблему збалансованості бюджету.

  59. Поясніть причини та методи регулювання державного боргу в Україні.

  60. Визначте суть, етапи та форми міжнародної економічної інтеграції. Покажіть фактори, що визначають інтеграційні процеси.

МОДУЛЬ І.

6.1.На закінчення вивчення матеріалу другого модуля студент повинен знати й уміти:

Розуміти та пояснювати значення економічної теорії в сучасному світі.

  1. Аналізувати етапи розвитку економічної теорії.

  2. Розуміти пріоритети досліджень сучасної економічної науки.

  3. Визначити предмет економічної теорії, її функції, об’єкт досліджень.

  4. Характеризувати методи економічних досліджень: альтернативний аналіз, принцип порівняльних переваг, граничний аналіз, методи аналізу еластичності, економічні моделі, мікро- та макроекономічний аналіз.

  5. Пояснити зв’язок економічної теорії з іншими науками.

  6. Характеризувати потреби людей, знати їх класифікацію.

  7. Характеризувати споживчі блага як засоби задоволення потреб.

  8. Характеризувати корисність, закон спадної граничної корисності, правило оптимізації корисності.

  9. Знати структуру факторів (ресурсів) виробництва, характер і способи їх поєднання.

  10. Визначати місце і роль людини у сучасному виробництві.

  11. Розуміти проблему обмеженості економічних ресурсів, графік виробничих можливостей, шляхи розширення виробничих можливостей.

  12. Розуміти зміст економічної системи та її структурні елементи, критерії приналежності до економічної системи.

  13. Давати характеристику усіх типів економічних систем.

  14. Розуміти умови виникнення та функціонування ринку.

  15. Пояснювати функції ринку.

  16. Характеризувати попит і пропозицію та фактори, що їх визначають.

  17. На графіку показувати взаємодію попиту і пропозиції, ринкову рівновагу.

  18. Пояснювати надлишок і дефіцит як результати порушення ринкової рівноваги.

  19. Розуміти роль ціни у функціонуванні ринку, методи встановлення ринкових цін, форми та методи їх регулювання.

  20. Характеризувати конкуренцію та її роль в ринковій економіці. Види конкуренції. Пояснювати, як відбувається модифікація ринково-конкурентного механізму в сучасних умовах.

  21. Характеризувати роль держави як регулятора конкурентних відносин.

  22. Розуміти суть та закономірності функціонування ринкової інфраструктури.

  23. Характеризувати всі види ринків, закономірності формування попиту і пропозиції на цих ринках.

  24. Розуміти та характеризувати основні типи ринкових структур та чинники, що їх визначають, давати характеристику кожної з них.

  25. Пояснювати суть і функції підприємства, правові форми підприємств.

  26. Пояснювати особливості та умови розвитку різних видів підприємств в умовах перехідної економіки України.

  27. Знати види витрат виробництва, їх суть та види

  28. Характеризувати прибуток як результат економічної діяльності підприємств, рентабельність та збитковість підприємств.

  29. Розуміти менеджмент як систему управління фірмою.

  30. Розкривати суть і види підприємницької діяльності, особливості та умови розвитку підприємництва в Україні.

  31. Правильно розуміти роль держави у сучасній економіці.

  32. Розуміти ринковий механізм розподілу доходів, форми доходів, проблему нерівності в доходах.

  33. Характеризувати суть і види факторних доходів, особливості їх формування в Україні.

МОДУЛЬ ІІ.

6.2.На закінчення вивчення матеріалу другого модуля студент повинен знати й уміти:

  1. Характеризувати національний продукт та його форми в процесі відтворення

  2. Знати систему національних рахунків, її показники.

  3. Вміти розраховувати макроекономічні показники.

  4. Характеризувати розподільчі відносини як фазу відтворення.

  5. Розуміти взаємозв’язок між споживанням, заощадженнями, інвестиціями.

  6. Пояснювати механізм формування доходів населення, причини диференціації доходів, проблему багатих і бідних.

  7. Показати необхідність перерозподілу доходів.

  8. Розуміти відтворювальну та галузеву структуру національної економіки.

  9. Розуміти суть економічного зростання та його розвиток.

  10. Знати показники економічного зростання, його фактори та типи.

  11. Характеризувати НТП як матеріальну основу економічного зростання, види та ефективність науково-технічних інновацій.

  12. Розуміти вплив держави на економічне зростання.

  13. Характеризувати циклічність руху економіки як загальну форму економічної динаміки, антициклічну політику держави.

  14. Знати суть та структуру фінансової системи, суб’єктів фінансових відносин.

  15. Характеризувати державний бюджет та його структуру.

  16. Характеризувати податки, їх функції та структуру, принципи оподаткування.

  17. Розуміти політику оподаткування як головний метод формування державних фінансів і перерозподілу національного доходу.

  18. Характеризувати бюджетно-податкову систему України.

  19. Знати суть і функції кредиту, форми кредиту, принципи кредитування.

  20. Розуміти економічні функції та види банківських операцій.

  21. Характеризувати інструменти Центрального банку: облікову ставку, резервну норму, операції з цінними паперами на відкритому ринку.

  22. Знати небанківські кредитно-фінансові установи, сферу їх дії та механізм функціонування.

  23. Розуміти грошовий обіг, його закони та еволюцію, механізм регулювання грошового обігу.

  24. Знати підходи до визначення грошової маси.

  25. Розуміти суть, причини та види інфляції, показники та засоби вимірювання інфляції, вплив інфляції на економіку.

  26. Показувати, як впливає інфляція на перерозподіл доходів у суспільстві та пояснювати антиінфляційні заходи

  27. Характеризувати зайнятість як економічну проблему, види зайнятості.

  28. Пояснювати причини безробіття в ринковій економіці, види безробіття, рівень і показники безробіття, вплив безробіття на економічне зростання.

  29. Характеризувати державну політику зайнятості в Україні.

  30. Розуміти закономірності розвитку світової економіки

  31. Характеризувати МПП, принцип порівняльних переваг як фактори міжнародної торгівлі.

  32. Характеризувати світовий ринок, попит і пропозицію на ньому, а також актори, що впливають на ціноутворення на світовому ринку.

  33. Розуміти торговельний баланс країни, його складові та методи регулювання.

  34. Характеризувати протекціонізм і лібералізм як два підходи до зовнішньої торгівлі.

  35. Розуміти суть і значення СОТ, її роль у функціонуванні світового господарства.

  36. Визначати суть і структуру міжнародної валютної системи (МВС) та основні етапи становлення і розвитку МВС.

  37. Характеризувати міжнародні кредитно-фінансові установи, їх структуру, завдання, методи та межі впливу на економіку.

  38. Визначати етапи становлення та основні риси світового господарства.

  39. Характеризувати форми міжнародних економічних відносин.

  40. Знати суть, етапи та форми міжнародної економічної інтеграції, фактори, що визначають інтеграційні процеси.

  41. Розуміти глобалізацію як нову фазу світогосподарських зв’язків, характеристики глобальної економіки, рівні глобалізації.

  42. Пояснювати форми прояву та фактори глобалізації, вплив глобалізації на розвиток світового господарства.

  43. Розуміти передумови та шляхи розв’язання глобальних проблем.