Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМКД.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
500.22 Кб
Скачать

ВИЩИЙ ПРИВАТНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

БУКОВИНСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ЕКОНОМІКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

Затверджую

Проректор

з навчальної роботи

„______”___________2012р.

___________Шинкарюк І.О.

Навчально-методичний комплекс дисципліни «економічна теорія» для студентів спеціальності

5.060101 “ПРАВОЗНАВСТВО”

Чернівці

2012 рік

Навчально-методичний комплекс дисципліни „Економічна теорія” для студентів напряму підготовки „Право” спеціальності „Правознавство”

Освітньо-кваліфікаційний рівень: 5.060101 - молодший спеціаліст

Укладач: ст. викладач Кирилюк В.С.

Робоча програма складена на основі методичних матеріалів Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. Укладач к.е.н., Сторощук Б.Д. 2005р

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри економіки та підприємництва

Протокол 1 від 30 серпня 2012р. Завідувач кафедри _______________________ / к.е.н. доц. Штерма Т. В.

(підпис) (прізвище, ініціали)

Витяг з навчального плану підготовки бакалаврів спеціальності „Правознавство”

Семестр

Загальний обсяг годин

З них

Види навчальних занять

Форма контролю

Аудиторні

Самостійна робота

Лекції

Практичні

Іспит

3

108

60

48

32

28

6

Вступ

Перехід України до соціально орієнтованої ринкової економіки вимагає від фахівців поглиблених економічних знань, вивчення основних законів і принципів функціонування3ринкового господарства.

Динамічний розвиток комп’ютерних наук і як, наслідок, навчальних дисциплін даного напрямку поставило перед профілюючими кафедрами досить складну задачу – своєчасне забезпечення студентів необхідної для вивчення курсів літературою та методичними вказівками. Це завдання особливо актуальне для “вибіркових” дисциплін, робочі програми яких мобільно формуються або трансформуються вимогам динаміки ринку праці, протиріччями диверсифікації та спеціалізації комп’ютерних технологій, вимогами випереджаючим розвиток нових систем професійної підготовки.

Економічна теорія може бути розділена на дві основні групи, у відповідності з їх функціональним призначенням. Позитивна економічна теорія намагається вивчити та зрозуміти оточуючий світ, дати йому адекватні характеристики, сформулювати його механізми та закономірності. Нормативна гілку економічної теорії на підставі пізнання існуючої дійсності розробляє шляхи вдосконалення економічної системи, її економічного зростання.

Предметом економічної теорії є основоположні економічні категорії, економічні закони і принципи функціонування різних економічних систем. Вона досліджує економічні відносини, господарюючі механізми і дії людей, спрямовані на ефективне господарювання в умовах обмежених економічних та природних ресурсів. Програма передбачає вивчення особливостей ринкових перетворень економіки в різних країнах і сучасних процесів глобалізації економічного життя суспільства.

Основний зміст тем курсу розкривається під кутом зору різних теоретичних концепцій і шкіл з широким використанням наукової та навчальної літератури відомих вітчизняних та зарубіжних вчених економістів.

Метою курсу є набуття майбутніми фахівцями ґрунтовних економічних знань, формування у них логіки нового економічного мислення і економічної культури, адекватних до уявлень переходу країни до ринкових відносин, а також навчання їх базовим методам пізнання і аналізу економічних процесів, вмінню приймати обґрунтовані рішення з приводу економічних проблем, пов’язаних з їх майбутньою практичною діяльністю.

Логіка та структура курсу “Економічна теорія” та передбачені цією програмою методи його вивчення дають можливість студентам засвоїти той реальний обсяг науково-теоретичних знань, який забезпечує цілісне уявлення про функціонування сучасної економіки на національному і загальносвітовому рівнях і набути норм грамотної економічної поведінки.

В результаті вивчення фундаментальної дисципліни “Економічна теорія” студент повинен: знати зміст модульної програми у відповідності з цілями навчання та змістом матеріалу в модулях.

Вміти застосовувати отримані на заняттях знання під час усіх видів практичних занять, що проводяться з викладачем, а також під час технологічної, виробничої, переддипломної та педагогічної практики; організувати свою самостійну пізнавальну діяльність, самоконтроль і самоаналіз; самостійно здобувати нові знання.

Бути готовим застосувати набуті знання при вивченні професійно зорієнтованих дисциплін, при проходженні практик, у бізнесовій діяльності.

Курс “Економічної теорії” надає економічній освіті фундаментальності і водночас є першою сходинкою на шляху студентів до опанування своєї спеціальності. Тим самим вивчення основ економічної теорії забезпечує вихід майбутніх фахівців на більш високий рівень економічного мислення, економічної культури і професійної компетенції.

Навчальна програма дисципліни ‎"Економічна теорія"