Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судова бухгалтерія лекція №2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
26.69 Кб
Скачать

Судова бухгалтерія

Лекція №2

Тема: Бухгалтерські документи у бухгалтерському обліку

Питання 1. Складання та використання первинних бухгалтерських документів

Питання 2. Порядок зберігання первинних бухгалтерських документів

Питання 3 Загальна характеристика бухгалтерських документів

Питання 4 Інвентарізація

1. Складання та використання первинних бухгалтерських документів

Засоби підприємства в процесі його діяльності перебувають у безперервному русі та змінах. Господарські процеси складаються з відповідних дій, які називаються господарськими операціями. Для одержання інформації про діяльність підприємства, про зміни у засобах, викликані господарськими процесами, необхідно реєструвати кожну господарську операцію. Така реєстрація здійснюється за допомогою документів. Документи мають юридичне значення як доказ законності здійснення операції і правильності записів у регістрах бухгалтерського обліку.

Складання первинних облікових документів і відображення на їх підставі господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку здійснюється у відповідності до от. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

(До первинних документів можна віднести наприклад: накладну, чек, банківська виписка та ін.)

Первинні документи, у тому числі на паперових і машино зчитувальних носіях інформації, для набуття ними юридичної сили повинні мати такі обоє 'язкові реквізити: назву документа; код форми документа; дату й місце складання; зміст господарської операції; вимірювачі господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особисті підписи. Залежно від характеру господарської операції у первинних документах можуть бути наведені додаткові реквізити (номер документа, назва та адреса підприємства, печатка підприємства та інші).

На вимогу контролюючих або судових органів та клієнтів, документи на машино зчитувальних носіях інформації відтворюються у копіях, на паперових носіях, за рахунок і власними силами підприємства або установи. При складанні на машино зчитувальних носіях облікових регістрів, підприємства й установи зобов'язані забезпечити технічні засоби для відтворення документів у зручному для читання вигляді. Відповідальність за правильність інформації в облікових регістрах несуть особи, які склали і підписали їх.

Первинні документи повинні бути складені в момент здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Вільні рядки у первинних документах обов'язково прокреслюються.

При надходженні у бухгалтерію первинні документи перевіряються як за формою (повнота та правильність оформлення і заповнення реквізитів), так і за змістом (законність операції, логічна ув'язка з окремими показниками). Усі документи, що додаються до прибуткових та видаткових касових ордерів, а також документи, що є підставою для нарахування заробітної плати, обов'язково повинні бути погашені штампом або надписом від руки «Одержано» або «Сплачено» із зазначенням дати (числа, місяця, року).

Помилки у первинних документах виправляються коректурним способом: неправильний текст або сума закреслюється однією рискою так, щоб можна було прочитати виправлений текст, а зверху надписується правильний текст або сума. Виправлення повинні бути застережені надписом «виправлено» і підписом осіб, що підписали документ, із зазначенням дати виправлення.