Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IS_shpory_na_kontrolnuyu.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
245.76 Кб
Скачать

10. Поняття та види авторського договору.

Авторський договір – це договір, за яким автор передає або зобов’язується передати набувачу свої права на використання твору в межах і на умовах, узгоджених сторонами. Класифікація авторських договорів:1. залежно від виду творів, із приводу яких укладають договори: авторські договори на створення та використання літературних, аудіовізуальних, музичних, архітектурних та інших творів;2. залежно від предмета авторського договору: авторські договори замовлення й авторські договори на готовий твір;3. залежно від способу використання твору: видавничі, постановчі, сценарні договори тощо.4. залежно від обсягу прав, що надаються: авторський договір про передачу виключного права на використання твору; авторський договір про передачу невиключного права на використання твору.

14. Критерії патентоспроможності винаходу.

Винахід - технологічне (технічне) вирішення, що відповідає умовам патентоздатності (новизні, винахідницькому рівню і промислової придатності). Новизна винаходу означає те, що до дати подання заявки на видачу патенту або, якщо заявлено пріоритет, до дати встановлення пріоритету суть винаходу не має бути розкрита для невизначеного кола осіб в обсязі, що дає можливість здійснити його.

Винахід має винахідницький рівень, якщо він є очевидним для фахівця, тобто не впливає явно з рівня техніки. Таким чином, винахід має бути не тільки новим, відрізнятися від інших рішень, але й бути творчим втіленням ідеї та становити собою перехід на новий технологічний рівень. Повинно існувати помітна дистанція прогресу між сучасним рівнем техніки і заявленим винаходом. Винахід визнають придатним для промислового використання, якщо його можна використати у промисловості або іншій сфері діяльності. Правова охорона надається винаходу, що не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності та моралі. Об'єктом винаходу може бути:

продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослин і тварин); спосіб (дія або сукупність дій над матеріальними об'єктами й за допомогою матеріальних об'єктів, спрямованих на досягнення певного технічного результату); застосування раніше відомого продукту чи способу за новим призначенням (технічне рішення, що полягає у пропозиції використовувати відомий об'єкт за новим призначенням. Наприклад: «Застосування ультразвукового опромінення для лікування атрофії зорового нерва».).

29. Способи цивільно-правового захисту прав інтелектуальної власності

Юрисдикційна форма захисту прав власника винаходу (корисної моделі) може здійснюватися з використанням таких процедур: Цивільно-правова – найпоширеніша процедура вирішення спорів щодо виключних прав на винахід (корисну модель). Головна мета - не покарання порушника, а відновлення прав і компенсування збитків. У зв'язку із цим законодавство України встановило досить широкий спектр способів захисту: визнання виключного права; визнання недійсним договору стосовно прав на винахід (корисну модель), промисловий зразок; припинення дій, що порушують право; відновлення положення, що існувало до порушення права; компенсування збитків і інші способи компенсування матеріального збитку; компенсування морального (нематеріального) збитку; визнання незаконним рішення державного органа. Підставою для притягнення порушника до цивільно-правової відповідальності є звернення власника виключних прав з позовом у суд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]