Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБА ТКМ №3.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

1.2.3. Однопостовий універсальний зварювальний випрямляч вду-506

Пересувній випрямляч призначений для зварювання ММА, MIG / MAG, а також під флюсом. Такий широкий діапазон застосування забезпечується завдяки можливості формування як крутоспадих, так і зовнішніх характеристик за допомогою тиристорного перетворювача. Випрямляч входить у комплект зварювального обладнання для механізованого зварювання і може використовуватися для спільної роботи з роботом чи автоматичним маніпулятором. Структурна схема випрямляча приведена на рис. 1.5., електрична силова схема - на рис. 1.6.

До складу випрямляча входить трифазний трансформатор ТІ, з'єднаний з тиристорним випрямним блоком В1, що разом утворюють блок СТВ - силовий тиристорний випрямний блок. Первинні обмотки "Ш трансформатора ТІ включаються за схемою "трикутник", вторинна обмотка має дві секції і кожна з яких з'єднана в "зірку", а їхні нейтральні проводи

утворюють позитивний і негативний полюси вихідної напруги.

Блок тиристорів В1 включений за подвійною трифазною схемою випрямлення зі зрівняльним реактором ТІ.

Б

6.050503. 1221. 04. 03

6

лок зворотного зв'язку за струмом і напругою (Б33,и) складається з магнітного підсилювача- датчика зварювального струму з робочими обмотками РО малопотужного випрямляча В2 і резистора КЛ - формировача зворотного зв'язку по струму. Сигнал зворотного зв'язку за напругою знімається з клем МЫ. При роботі зі складними характеристиками використовується зворотний зв'язок за струмом, а при роботі з жорсткими характеристиками - зворотний зв'язок за напругою.

Суматор ( ) є пристроєм порівняння, який, у залежності від технічних вимог, виробляє сигнал керування, пропорційний зміні напруги мережі і сигналу зворотного зв'язку по струму і напрузі.

Сигналу з виходу суматора і блоку завдання режиму надходять на вхід блоку формування напруги керування, (БФНК), що формує сигнал для блоку БФК і відповідно через тиристори У81 -У86 блоку СТВ керує вихідними параметрами випрямляча.

Зварювальний дроссель 12 призначений для згладжування пульсацій випрямленої напруги і зменшення розбрискування металу при зварюванні.

1.2.4. Однопостове інверторне джерело живлення р8-5000

Головним блоком інверторного джерела Р8-5000 є інвертор. Інвертор - пристрій, що складається з ключових елементів, що за визначеною функцією в часі (алгоритм комутації) з'єднують виводи входу і виходу даної електричної системи. У якості силовох ключових елементів використовують швидкодіючі транзистори, біполярні і польові транзистори.

На рис. 1.7. у спрщеному виді показаний принцип виконання силового кола інвертора по повномостовій схемі.

Рис.1.6 Принцип виконання силового поля інвектора

Вхідні виводи інвертора підключені до джерела постійного струму, а вихідні(змінний струм)- до навантаження 7,„. При замиканні пари ключів К1 - КЗ струм через навантаження протікає в напрямку, показаному суцільноюстрілкою, а призамиканні пари ключів К2 -К4 (К1 і КЗ у цей час розімкнуті) струм буде текти в зворотньому напрямку (показано пунктиром). Якщо керування ключами здійснюється так, що одна пара ключів, наприклад К1 - КЗ, комутується зі зсувом по фазі щодо іншої пари К2 - К4, причому кожна пара ключів замкнута півперіода, то вихідна напруга інвертора має має вид різнополярних імпульсів, частота яких визначається тимчасовими інтервалами і черговістю роботи ключів. У зварювальному інверторі джерела РЭ-5000 цією напругою живиться обмотка силового знижуючого трансформатора. Гранична робоча частота інвертора залежить головним чином від швидкодії ключів. Чим вона вище, тим вище частота.

Інверторне джерело Р8-5000 застосовується для ручного дугового зварювання покритими електродами, а також для зварювання неплавким (вольфрамовим) і плавким електродом у середовищі захисних газів. Для зварювання неплавким електродом джерело комплектується додатковим блоком збудження дуги, а для зварювання плавким електродом - блоком подачі електродного дроту.

Ф

6.050503. 1221. 04. 03

7

ункціональна схема інверторного джерела зварювального струму Р8-5000 показана на рис.1.7.

Рис.1.7. функціональна схема інверторного джерела зварювального струму:

1-мережний випрямляч; 2-інвертор; 3-високочастотний трансформатор; 4-вихідний випрямляч; 5-дросель;

6.050503. 1221. 04. 03

8