Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6_1 студентам.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

4 Навчальне питання

Органи сторожової охорони. робота командира танку щодо організації дій танку у сторожовій охороні.

При розташуванні на місці танк у складі взводу може бути призначений в сторожову заставу; по вказівці командира взводу застава займає зручний для оборони рубіж, на якому екіпаж танка обладнав основну, а за наявності часу і запасну позиції.

Танк може бути також призначений в сторожовий пост від батальйону або роти. Сторожовий пост займає і обладнав вказану йому позицію на вказаному видаленні від підрозділу, що охороняється, і несе службу звичайно протягом доби.

Для своєчасного виявлення противника на позиції кожного танка організовується нагляд. При занятті рубежу, на якому організовується охорона, танк розташовується на позиції, як в обороні.

Командир танка, діючого у складі сторожової застави або призначеного в сторожовий пост, одержавши задачу, займає позицію, виставляє одного спостерігача, визначає основну і запасну вогневі позиції танка.

Потім командир танка віддає бойовий наказ екіпажу, в якому вказує:

  • орієнтири;

  • склад, положення і характер дій противника;

  • задачу взводу;

  • задачу танка, основну і запасну вогневі позиції, основний і додатковий сектори обстрілу з кожної позиції;

  • задачі сусідів;

  • задачі особовому складу — всьому екіпажу—порядок заняття, устаткування і зміни вогневих позицій; навіднику гармати — порядок спостереження і ведення вогню з гармати і кулемету; механіку-водію — маршрут виходу на запасну вогневу позицію, а іноді і порядок спостереження, коректування вогню і маршрут відходу

  • сигнали сповіщення, управління, взаємодії, порядок дій по них і пропуск;

  • час готовності і заступника.

Після віддачі бойового наказу командир танка по призначених орієнтирах разом з навідником готує установки для ведення вогню. Складається картка вогню, в якій указуються дані і для стрільби вночі з гармати і кулемета.

Спостерігач, виділений з складу екіпажа, при виявленні противника негайно докладає про це командиру танка. Командир танка визначає сили і склад противника, напрямок його руху, приводить екіпаж танка в бойову готовність і докладає командиру сторожової застави.

Одиночних солдатів противника сторожовий пост захоплює в полон або знищує, про що командир танка докладає командиру, що виставив пост. При наступі переважаючих сил противника сторожовий пост сміливо вступає в бій і міцно утримує займану позицію до наказу на зміну позиції.

Вночі нагляд за місцевістю ведеться як з танка з використанням приладів нічного бачення, так і зовні нього, для чого з складу екіпажа виділяється спостерігач. Розташування місця для нагляду повинне забезпечувати добрий огляд попереду лежачої місцевості і можливість спостерігачу підтримувати зв'язок (голосом) з екіпажем танка.

Для попередження раптового нападу противника і прикриття розгортання частин, що охороняються, до бою призначається черговий підрозділ, який повинен знаходитися в постійній бойовій готовності.

Екіпаж бойової машини, що входить до складу чергового підрозділу, розташовується безпосередньо біля машини, чохли із зброї повинні бути зняті, башта звільнена від стопора, танк ставиться у напрямі виходу, може розміщуватися в окопі в готовності до відкриття вогню на вірогідніших напрямках появи противника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]