Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6_1 студентам.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Рух танка по засніженій цілині

Якщо марш здійснюється в умовах глибокого снігового покриву, у похідну охорону включаються машини, оснащені навісним обладнанням. У випадку частих сніжних зарядів або сильної хуртовини рух з дозволу старшого командира може бути призупинено. Командир танка в цих умовах повинен заборонити поодиноке, організувати кругову оборону і вжити заходів щодо обігрівання особового складу.

У випадку зміни завдання і напрямку руху командир головної похідної застави негайно зупиняє дозорний танк і вказує йому порядок подальших дій. Колона у попередньому похідному порядку або після необхідного перешикування найкоротшими шляхами виводиться на новий маршрут (напрямок) і виконує нове завдання.

3 Навчальне питання

Порядок дій екіпажу з прибуттям в район розташування.

Танкові підрозділи на місці розташовуються в районі зосередження, вихідному районі, районі очікування, районі відпочинку і в інших районах самостійно або разом з іншими підрозділами.

Розташовуватись на місці підрозділи можуть з метою завершення заходів щодо приведення в бойову готовність, підготовки до бою, відновлення боєздатності, відпочинку особового складу, поповнення запасів матеріальних засобів, обслуговування та відновлення бойової техніки, бойового злагодження.

Основні вимоги до району та порядку розташування підрозділів на місці: можливість потай зайняти його та зручно розташувати в ньому підрозділи; здійснення ретельного маскування техніки, особового складу; забезпечення необхідного розосередження та максимального укриття підрозділів від ураження сучасними бойовими засобами; створення сприятливих умов для виконання в даному районі намічених заходів; зручність для організованого початку наступних дій.

Район розташування підрозділів призначається зазвичай на місцевості, де є багато природних укрить (чагарник, складки місцевості, балки, яруги, невеликі населені пункти, будівлі і т. ін.) та яка забезпечує захист підрозділів від зброї масового ураження та високоточної зброї. Цей район повинен забезпечувати розосеред­ження та приховане їх розташування, швидкий збір та проведення маневру в потрібному напрямку, зручність розташування та відпочинку особового складу, а також сприятливі умови в санітарно-епідеміологічному відношенні.

При виборі району розташування потрібно враховувати характер майбутніх дій підрозділів. Наприклад, якщо в подальшому передбачається продовжувати марш, то район вигідно мати дещо витягнутим убік напрямку руху. Якщо планується наступ, то підрозділи слід розташовувати з урахуванням побудови бойового порядку.

В районі або поблизу нього повинна бути достатня кількість підручних засобів для маскування та інші матеріали, які можна використати для створення укрить.

Слід виключити розташування підрозділів поблизу важливих об’єктів (заводів, фабрик, залізничних станцій, мостів, вузлів доріг, ключових елементів місцевості — окремих висот, озер і т.ін.), населених пунктів, по яких противник може нанести масовані вогневі удари.

Під лініями електропередач, поблизу газо - і нафтопроводів розташування підрозділів не допускається.

Розташування підрозділів в населених пунктах допускається в умовах зими або негоди, якщо немає часу на улаштування укрить поза населеними пунктами, або якщо з цих населених пунктів виселено місцевих жителів.

Райони для розташування на місці призначаються:

батальйону — до 10 км2. Батальйон у вказаному районі розташовується поротно і з таким розрахунком, щоб з початком виходу з району не робити зайвих переміщень;

роті — до 1 км2. Рота у вказаному їй районі розташовується уздовж маршруту, використовуючи маскувальні властивості місцевості. Відстань на відкритій місцевості між танками, броне­транспортерами, бойовими машинами піхоти повинна бути 100— 150 м, а між взводами 300—400 м.

Підрозділи технічного забезпечення і тилу батальйону розташо­вуються з урахуванням зручності забезпечення підрозділів.

Танковий взвод на місці звичайно розташовується уздовж маршруту висунення, використовуючи захисні і маскувальні властивості місцевості. Танки знаходяться у вказаних командиром взводу місцях на видаленні 25 - 50 м один від одного.

При занятті району розташування негайно повинно бути вжиті заходів ретельного маскування. Сліди гусениць танка зарівнюються або закидаються травою і гілками. Взимку сліди гусениць заметушилися верхівками дерев, які волочаться за танком. Машина на місці своєї стоянки маскується підручним матеріалом або маскувальними мережами під фон місцевості.

Рух в районі розташування повинен бути суворо обмежен, пересування особового складу допускається по стежках і дорогах, що мають природні укриття; на відкритих ділянках доріг влаштовуються маски.

Для танка обладнується окоп, для особового складу відривається щілина, а за наявності часу влаштовується перекрита щілина або бліндаж.

Екіпаж танка, розташований в районі, повинен бути в постійній готовності до відбиття раптового нападу противника.

Для швидкого виходу танків на призначені рубежі розгортання встановлюється сигнал. Маршрути виходу і рубежі розгортання повинні знати всі екіпажі. Командир танка зобов'язаний організувати завчасну розвідку вказаного йому маршруту а рубежу.

Особливу увагу при розташуванні на місці повинно бути звернуте на протипожежні заходи і захист від запалювальної зброї противника.

При розташуванні на місці забороняється засмічувати і забруднювати місця стоянки. Для відправлення природних потреб відриваються відхожі рови, які повинні знаходитися не ближче 100 м від розташування особового складу.

Після прибуття в район основний обов'язок екіпажа є відновлення повної бойової готовності танка. Для цього в найкоротший строк повинні бути усунені пошкодження і несправності матеріальної частини і озброєння, виявлені в ході маршу, поповнено пальне і змащувальні матеріали, боєприпаси і інші запаси танка. Особовий склад повинен відпочити і відновити свої сили.

Після прибуття в район розташування командир танка відводить танк в укрите місце, наказує механіку-водію і навіднику провести технічний огляд танка і призначає сектор спостереження. Потім, призначивши заступника, прибуває до командира взводу і докладає йому про прибуття в район і одержує вказівку, куди поставити танк.

Одержавши вказівку від командира взводу, командир танка разом з механіком-водієм оглядає місце стоянки, указує механіку-водію, як поставити танк, щоб забезпечити його маскування і зручний вихід на маршрут руху.

Потім командир танка визначає найкоротший шлях для руху танка від місця зупинки до місця його розташування і особисто виводить танк до цього місця, рухаючись попереду танка і управляючи діями механіка-водія за допомогою сигналів.

Командир керує маскуванням танка і бере особисту участь в ній. Після закінчення маскування, огляду і докладу механіка-водія командир танка докладає командиру взводу. Наприклад:

«Товариш лейтенант! Танк поставлений на вказане місце і замаскований. Спостереження -организовано. Температура масла 60 градусів, тиск 3 атмосфери. В танку знайдені дрібні несправності (указує які), які будуть усунені силами екіпажа. Боєприпаси є повністю. Пального витрачено 380 літрів, масла 27 літрів. Екіпаж приступив до приведення танка в бойову готовність».

Прийнявши доклад від командирів танків, командир взводу призначає час і місце віддачі бойового наказу і указує порядок заправки танка пальними і змащувальними матеріалами, поповнення боєприпасами і запасними частинами, усунення несправностей, які екіпаж не може ліквідовувати своїми силами, місце знаходження ремонтно-відновних засобів і медичного пункту батальйону, а також скільки часу відводиться на відновлення танка, прийому їжі і відпочинок особового складу.

Одержавши від командира взводу всі ці вказівки командир танка вказує екіпажу:

  • задачу екіпажа (при цьому указує, в якому секторі екіпаж веде спостереження і хто з складу екіпажа повинен вести спостереження за противником, хто за сигналами);

  • місце і порядок відпочинку екіпажа;

  • порядок виходу (за яким танком) на маршрут у разі зміни району;

  • заходи маскування, що необхідно додатково зробити і хто виконує;

  • місце, де відрити щілину (перекриту щілину або бліндаж), хто і коли повинен її відрити;

  • що робити по сигналу оповіщення про напад повітряного і наземного противника, по чиїй команді відкрити вогонь;

  • заходи по захисту від зброї масового ураження; порядок передачі (дублювання) сигналу, що по ньому робити, де підготувати і зосередити комплекти дегазації, місце засобів індивідуального протихімічного захисту, місце медичного пункту батальйону;

  • протипожежні заходи, дії екіпажа при вживанні противником запалювальних засобів і гасінні виниклої пожежі.

Крім: того командир танка вказує:

  • встановлений командиром взводу термін приведення танка в бойову готовність;

  • термін обладнання окопу для танка;

  • порядок заправки танка пальними і змащувальними матеріалами і поповнення його боєприпасами; хто до цих робіт притягуватиметься з складу екіпажа;

  • місце розташування ремонтно-відновних засобів;

  • яким заходам повинен вжити екіпаж, щоб зберегти військову таємницю і підтримувати пильність

Віддавши необхідні розпорядження, командир танка керує роботами з приведення танка в бойову готовність і стежить за їх якістю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]