Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н-м посіб СГС д.ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
461.82 Кб
Скачать

Завдання

46. Державне підприємство “126-й Харківський автомобільний ремонтний завод” звернулося до Харківського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою на рішення суду першої інстанції. Суд апеляційної інстанції постановив ухвалу про відмову у прийнятті апеляційної скарги підприємства, мотивуючи це недотриманням порядку подачі апеляційної скарги, оскільки остання подана безпосередньо до суду апеляційної інстанції всупереч вимогам ст. 91 ГПК України.

Дайте оцінку процесуальних заходів апеляційного суду. Чи можлива подача апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції?

47. Господарський суд Рівненської обл. ухвалив рішення про стягнення з ТОВ “Техінпекс” суми боргу. Відповідач отримав рішення після спливу десятиденного строку з моменту ухвалення вказаного процесуального документа. ТОВ “Техінпекс” звернулося із апеляційною скаргою на рішення суду із пропуском строку на апеляційне оскарження. У клопотанні про поновлення строків на апеляційне оскарження апелянт просить їх поновити у зв’язку з тим, що пропуск строків оскарження відбувся внаслідок несвоєчасного отримання стороною рішення суду першої інстанції.

Чи підлягає клопотання задоволенню? Охарактеризуйте строки апеляційного оскарження та порядок його реалізації.

48. Рішенням господарського суду Донецької обл. задоволено позовні вимоги ПП “Мрія” до ТОВ “Стройспецтехніка” про визнання права власності на нежитлові приміщення загальною площею 127 кв.м. На рішення суду першої інстанції ПАТ “Укрсоцбанк” подало апеляційну скаргу як особа, що не брала участі у розгляді справи, але суд вирішив питання про її права та обов’язки. Свої вимоги про скасування судового рішення апелянт мотивує тим, що нежитлові приміщення, на які визнано право власності за позивачем, знаходяться у заставі апелянта по кредитному договору, укладеному між банківською установою та ПП “Мрія”.

На якій процесуально-правовій підставі апелянт може бути суб’єктом права на апеляційне оскарження? Чи можливе в даному випадку скасування судового рішення і направлення справи на новий розгляд до суду першої інстанції?

49. При розгляді касаційної скарги приватного підприємця Мацуріна Р.І. на ухвалу Харківського апеляційного господарського суду суб’єкт касаційного оскарження подав клопотання про збільшення позовних вимог. Колегія суддів Вищого господарського суду України відмовила у збільшенні позовних вимог на тій підставі, що при касаційному розгляді відбувається перевірка законності ухвали суду апеляційної інстанції в межах розгляду справи судом першої інстанції і апеляційним судом.

Чи законні дії Вищого господарського суду України? Визначте порядок розгляду господарської справи судом касаційної інстанції.

50. ТОВ “Теплоізоляція” звернулося до Верховного Суду України із заявою про перегляд ухвал Вищого господарського суду України Верховним Судом України. Заявник посилався на те, що судом касаційної інстанції в аналогічних справах по-різному застосовувалася норма процесуального права щодо підстав відводів складу суду, який розглядав справу. Отже, як вважає заявник, справу в порядку господарського судочинства було розглянуто неналежним судом, що є порушенням Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Чи підлягає в даному випадку заява ТОВ “Теплоізоляція” про перегляд ухвал суду касаційної інстанції розгляду Верховним Судом України?

Т е м а 10. Виконання рішень, ухвал, постанов