Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zapiska кос.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
208.9 Кб
Скачать

3.2. Монтаж, пуск, налагодження і випробування

систем опалення

3.2.1 Установка нагрівальних приладів

Нагрівальні прилади (конвектор «Акорд») встановлюються на металевих скобах що поглиблюються в цегельну стіну на 130 мм (пів цеглини); до стін з інших матеріалів. Скоби встановлюють за наступним правилом: на перший квадратний метр радіаторів установлюються три скоби, далі додається по 1 скобі на кожний повний квадратний метр понад перший. Варто мати на увазі, що вага приладу сприймається, в основному, нижніми скобами; верхня тільки утримує конвектор від перекидання. Закріплюються скоби в стіні цементним розчином.

Конвектори, як правило, розміщаються в площині вікна. Вертикальне і горизонтальне їхнє положення визначаються по виску і рівню. Відстань від стінки до кромки конвектора складає 35 — 40 мм, відстань від підлоги до радіатору — 100 мм. Монтаж системи опалення, як правило, починається з установки нагрівальних приладів після того, як стіни (або місця під конвектори) будуть оштукатурені і пофарбовані.

3.2.2. Прокладка труб у середині будинку

Основними трубопроводами системи опалення є стояки і підводки до нагрівальних приладів; якість їхнього монтажу має велике значення для нормальної експлуатації систем і естетичного вигляду внутрішньої обробки приміщень. При монтажі цих трубопроводів необхідно витримувати наступні умови: стояки і труби, що підводять до нагрівальних приладів, повинні прокладатися прямолінійно (стояки по виску) з вигинами в необхідних випадках і надійно прикріплюватися до стін.

Труби, що підводять до нагрівальних приладів, прокладаються з однаковим ухилом на відстані 25 мм від поверхні стіни, достатньому для обклеювання стін шпалерами і фарбування трубопроводів. Відстань між поверхнями двох вертикальних труб (гарячого і зворотного стояків) повинна бути не менш 35 мм.

Як правило, початку прокладки стояків і підводок до приладів повинно передувати виконання наступних будівельних робіт: зведення перекриттів поверхів з оцінкою рівнів чистих підлог, підготовка отворів у перекриттях і перегородках для пристроїв, встановлення перегородок (або точна оцінка місця їхньої установки), штукатурка стіни (або місця прокладки трубопроводів – стояків і підводок до нагрівальних приладів).

Розвідні магістральні трубопроводи: такі, що подають (на горищі), і зворотні (у підпільних каналах або підвалах) прокладаються до початку монтажу стояків.

Як трубопроводи, застосовуються сталеві труби, що класифікуються за способом з'єднання на труби сталеві з різьбленням (газові) і без різьблення («димогарні»); за способом виготовлення – на труби зварені шляхом зварювання згорнутих смуг у притул («газові») і внахліст («димогарні», суцільнотягнені). Між собою труби діаметром до 2–3" з'єднуються, як правило, за допомогою муфт, контргайок, трійників і хрестовин, а діаметром понад 3" – на фланцях або зварюванні.

Сполучні частини виготовляються з ковкого чавуна. Труби і сполучні частини мають циліндричне різьблення. Як ущільнювач в трубопроводах водяних систем застосовується чисте лляне пасмо, перед накрученням на різьблення промазане суриком, розведеним на натуральній оліфі. У трубопроводах парових систем замість льону застосовується азбестовий шнур (при температурах вище 100°С льон вигорає).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]