Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорі МИД.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
55.5 Кб
Скачать

2.6 Що ви знаєте про державні та муніципальні облігації?

Державні облігації випускають від імені держави в цілому, або від імені певної державної установи. Зокрема, облігації від імені держави в цілому випускають Центральний Банк, Міністерство фінансів, або інші аналогічні органи державної виконавчої влади.

Облігації від імені держави в цілому випускають з метою додаткового фінансування найважливіших державних програм, які фінансуються з бюджету країни.

Зрозуміло, що частину необхідних коштів держава могла б взяти у формі кредиту у Центрального банку, який завжди володіє певними резервними фінансовими ресурсами. Однак така форма кредитування ніколи не практикується, оскільки це зменшило б фонди кредиту Центрального банку як основного кредитора комерційних банків. Комерційні банки безпосередньо фінансують економіку країни та її соціальну сферу, тому зменшення потоку кредитування економіки країни негативно впливає на процес насичення передусім внутрішнього ринку необхідними товарами. Законодавство деяких країн, наприклад Данії, взагалі забороняє державі брати кредити у Національного банку.

Є ще декілька причин, які зумовлюють випуск державних облігацій.

Варто зазначити, що державні облігації найменш ризикові, оскільки держава гарантує повернення коштів інвесторам у зазначений термін. У багатьох розвинутих країнах вкладання грошей у державні облігації вважається безризиковим, їх легко можна купити або продати, ними завжди можна оплатити сферу послуг або погасити свої власні борги і таке інше.

Усі державні облігації поділяють на ринкові та неринкові, тобто облігації, які можна вільно продавати на біржі і заборонено продавати на ринку.

Ринкові державні облігації іноді поділяють на три типи:

  • казначейські векселі,

  • казначейські ноти

  • казначейські облігації.

Казначейські векселі – це короткотермінові (до 1 року) державні облігації на пред'явника здебільшого дисконтні (їх продають за ціною меншою за номінальну, а гасять за номінальною ціною, тому різниця між ціною продажу та погашення і є купонною винагородою інвестору).

Казначейські ноти – це середньотермінові (1 – 10 років) державні облігації, дохід за якими акумулюється (нагромаджується) за правилом складних відсотків і виплачується під час погашення.

Казначейські облігації – це довготермінові (10 – 30 років) державні облігації з високою номінальною вартістю. Такі облігації емітент може відкликати за два – три роки до моменту погашення.

Неринкові державні облігації – це ощадні та пенсійні облігації, які продають відповідні фінансові установи і мають найрізноманітнішу номінальну вартість, термін «життя» та умови погашення. Якщо ці цінні папери викуповує держава, то їхній власник отримує необхідні кошти, зокрема для пенсійного забезпечення.

 Місцеві (муніципальні) облігації можуть випускати муніципальні органи всіх рівнів: районів, великих міст, областей. Кошти, вилучені від реалізації цих облігацій, ідуть на додаткове фінансування установ та організацій, які є на місцевому бюджеті: школи, середні та вищі навчальні заклади, медичні установи, місцеві будівельні комунальні та енергопостачальні організації, харчова та переробна промисловість. Ці облігації також вважають малоризиковими, вони мають невисокі купонні ставки, близькі до купонних ставок державних облігацій. Прибуток, одержаний від реалізації таких облігацій, оподатковується на пільгових умовах. Муніципальні облігації з охотою купують комерційні установи, які зацікавлені в скороченні податкових витрат: банки, торгові установи та організації, страхові та інвестиційні фонди. Місцеві облігації переважно випускають з відкличним правом емітента, про що повідомляється в умовах випуску.

2.7. Що таке корпоративна облігація?  Корпоративні зобовязення випускаються як відкритими акціонерами так і приватними компаніями. Розрізняють 5 основних типів емітентів корпоративних зобовязень, що діють в різних секторах економіки:  -комунальні компанії,  -ранспортні компанії, - індустріальні компанії,  -фінансові компанії,  -багатопровільні корпорації. Відсоток визначається як правило 1 раз на 6 місяців. Випускаються номіналом 1000 доларів мають строк погашення 1-30 років. Надходження від продажу облігацій ідуть на фінансування коротко- і довготривалих проектів компаній-емітентів. За корпоративними облігац. сплачуються більш високі відсотки. Але існує ризик, компанія збанкрутувавши оголосить дефолт за своїми борг забовяз. Велику групу корп. облігац. відносять до «високоприбуткових». Але є ще і «сміттєві», що мають високу прибутковість і високий рівень ризику інвестування в ці папери.