Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорі МИД.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
55.5 Кб
Скачать

2.5 У чому полягає сутність основних видів облігацій?

Облігація – це цінний папір удостоверяющая внесення її власником коштів і підтверджувальна відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного папера в обумовлений строк зі сплатою фіксованого відсотка. Облігація виражає позикові (боргові) відносини між облигационером і емітентом, і має властивості ліквідності, надійності й прибутковості. У ФЗ дане визначення облігації, як емісійного цінного папера, що закріплює право її власника на одержання від емітента облігації в передбачений строк її номінальної вартості або іншого майнового еквівалента.

Облігація будучи борговим цінним папером неодмінно включає два елементи:

1) зобов'язання емітента повернути власникові облігації після закінчення певного строку суму зазначену на особовій стороні облігації;

2) зобов'язання емітента виплачувати власникові облігації фіксований дохід у вигляді відсотка від номінальної вартості або іншого майнового еквівалента. Вигода: облігація є гарним інструментом для заощадження коштів, вона приносить дохід.

Облігації є головним інструментом мобілізації коштів урядами різних держав, муніципалітетами. Так само до організації й розміщення облігаційних позик прибігають корпорації, коли в них виникає потреба в боргових фінансових коштах. Випуськ облігацій містить ряд привабливих рис для компанії емітента - за допомогою їхнього розміщення хоз. організація може мобілізувати додаткові ресурси без погрози втручання їхніх власників - кредиторів у керування фін-хоз. деят пр-тия. Даний вид позикових коштів варто розглядати як додатковий стосовно кредитів. Випуськаються облігації на строк від 1 року й більше. Дохід по них нижче чим по акціях, але більше надійний, тому що в меншому ступені залежить від ситуації на ринку й циклічних коливаннях в економіці.

Види облігацій: 1) По виду емітента: а) Державні, б) Корпоративні. 2) За формою доходу: а) Процентні (купонні) – дохід по них виплачується виді певного відсотка до їхнього номіналу, у випадку документарних облігацій %-ий дохід звичайно виплачується на основі купонів, які надруковані на самому бланку облігації й потім відрізаються від її в обмін на виплату грошового доходу в устан строк. ( % може бути встановлений заздалегідь при випуську й це буде облігація з Фіксованим купоном, а може бути прив'язаний до якого або фіксованого ринкового показника, від значення якого на момент виплати доходу буде залежати величина доходу – це облігація із Плаваючої %-им доходом), б) Диськонтні облігації - дохід по них опред виді різниці між номіналом облігації й ціною її придбання власником, що завжди нижче номіналу. 3) По забезпеченню: а) Забезпечені – випуськаються під забезпечення 3-го особи, яким звичайно стає призначуваний кредитором банк, якого-небудь конкретного майна емітента, у випадку невиполения емітентом своїх боргових зобов'язань застава продається на ринку, а виручені кошти йдуть на погашення боргів перед кредиторами, б) Незабезпечені – не мають якого або майнового забезпечення, гарантією є високий кредитний рейтинг емітента і його імідж. 4) По конвертованості, тобто по праву на обмін одного паперу на якусь іншу на заздалегідь установлених умовах: а) Конвертовані – власник має право на опред умовах обміняти їх на опред кількість інших цінних паперів Даної компанії (у РФ можна обміняти на інші облігації, привелигированние акції, але назад не можна), б) неконвертовані. 5) Інші: а) Индексируемие– їхні купони й номінали привязиваются до деякого показника з метою страхування інвестора від обезценения його фин ресурсів (наприклад до індексу споживчих цін), б) Зерро – облігації з нульовим купоном, в)Консолі – це облігації по яких регулярно провадиться виплата %, а строк викупу конкретно не визначений.