Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod14.Vsemprep.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

VII.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття:

Тести іі-ііі рівня

Контрольна карта

Диференційна діагностика форм периодонтиту

Форма

периодонтиту

Клінічні та рентгенологічні ознаки

Клінічний перебіг

Біль

Перкусія зубу

Зміни слизової оболонки

Рентгенологічні зміни периодонтальної щілини

Гострий початок

Безсимпом-ний перебіг

безболісна

болісна

симптом тремтіння верхівки

Без змін

Набряк

Гіперемія

Нориця

Вибухання по перехідній складці

не визначаються

Розширення у верхівки кореня

Розрідження кістки без чітких меж

Розрідження кістки з чіткими межами

Гострий

серозний

Гострий

гнійний

Хронічний фіброзний

Хронічний гранулюючий

Хронічний гранульоматозний

Загострення хронічного периодонтиту

Задачі II рівня:

1. Хворий 20 років звернувся до лікаря зі скаргами на біль в нижній щелепі зліва, що посилюється при жуванні, оніміння губи, відкривання рота обмежене (2,5 см). 4 дні тому з’явився постійний, ниючий біль у ділянці зуба на нижньої щелепі зліва. Об’єктивно: асиметрія обличчя, в порожнині рота – щільний інфільтрат в ділянці 35, 36, 37 зубів, 36 зуб зруйнований на 2/3, змінений у кольорі, перкусія слобоболісна.

Встановити діагноз, призначити лікування, які додаткові методи дослідження необхідно провести.

2. Хворий 20 років звернувся до лікаря зі скаргами на обмежене відкривання рота (1,5 см) та біль, який посилюється при жуванні та ковтанні їжі. Об’єктивно: асиметрія обличчя, в порожнині рота в ділянці зруйнованого 48 зуба відмічається гіперемія слизової оболонки, набряк з переходом на дужки піднебіння. Пальпаторно відмічається біль з боку підщелепних лімфатичних вузлів, збільшення їх, при перкусії 48 зуба біль ірадіює в вухо та скроню.

Встановити попередній діагноз, які додаткові методи обстеження треба провести для встановлення остаточного діагнозу, призначити лікування.

3. Хворий 50 років звернувся зі скаргами на набряк на верхній щелепі зліва, загальну слабкість, кволість, підвищення температури до 37,50С. Об’єктивно: асиметрія обличчя, в порожнині рота коронка 16 зуба зруйнована на 1/3, слизова оболонка в ділянці 16 зуба гіперемована, згладжена по перехідній складці. Перкусія 16 зуба викликає різкий біль.

Встановити попередній діагноз, які додаткові методи обстеження треба провести для встановлення остаточного діагнозу, призначити лікування.

4. В поліклініку до лікаря-стоматолога звернувся пацієнт зі скаргами на біль в зубі на верхній щелепі. 18 зруйнований на 2/3, глибока каріозна порожнина, перкусія болісна, зондування безболісне, рентгенологічно спостерігається розширення періодонтальної щілини у вигляді язиків полум’я.

- поставте діагноз;

- яка тактика лікування;

- Ваш оптимальний вибір анестезій;

- інструментарій необхідний для видалення 18;

- які можливі ускладнення, їх профілактика та лікування.

5. Хворий 30 років, доставлений у клініку щелепно-лицевої хірургії з психоневрологічного диспансеру, де знаходиться на тривалому лікуванні з приводу психічного захворювання. Пацієнту необхідно зробити розтин гнійника та видалити два зуби на верхній щелепі з приводу гострого гнійного періоститу. Виберіть для хворого найбільше раціональний метод знеболювання.

6. Через 2 доби після видалення 18 зуба з приводу загострення хронічного періодонтиту, хворий 32 років, звернувся зі скаргами на обмежене відкривання рота, припухлість виличної, скроневої ділянок, підвищення температури тіла до 38,оС, слабкість, головну біль, нездужання. Об'єктивно: рот відкривається на 1см, шкіра скроневої ділянки у кольорі не змінена, набрякла, у складку не береться. Пальпація скроневої ділянки болісна. Перехідна складка в ділянці 17, 18 набрякла, згладжена, гіперемована, різко болісна при пальпації. Яке ускладнення розвилося в хворого?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]