Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
додаток3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Д3.6.2 Підготовка осцилографа до ввімкнення

Перед увімкненням приладу в мережу попередньо встановити органи керування в такі положення:

  • ручка “Яркость 1”, “Яркость 2”, “Фокус 1”, “Фокус 2”, “Астигм. 1”, “Астигм. 2”, “Уровень” в середнє;

  • Стаб.” – в крайнє праве;

  • тумблери підсилювача 1, 2 і синхронізації , “~” в положення “~”;

  • тумблер “+”, “-“ – в положення “+”;

  • ручку синхронізації “Внеш.”, “Внутр. 1”, “Внутр. 2”, “Вход Х” в положення “Внутр. 1”;

  • ручку “Вольт/дел” – в положення “0.01”;

  • ручку “Длительность Время/дел” – в положення “0.1 мс”;

  • тумблер 1”, 0.2” – в положення 1”.

Д3.7 Порядок роботи д3.7.1 Підготовка до проведення вимірювання

Зєднати прилад відповідним шнуром з джерелом напруги і тумблер “Вкл. Питания” встановити в верхнє положення.

При цьому повинна загорітися сигнальна лампочка.

Через 2-3 хвилини після увімкнення приладу слід відрегулювати яскравість і фокусування ліній розгорнення за допомогою ручок “Яркость”, “Фокус” і “Астигм”.

Якщо променів ЕПТ не буде на екрані при максимальній яскравості, то необхідно перемістити промені в межі робочої частини екрана за допомогою ручок , .

Після 15-20 хвилин прогріву збалансувати по черзі підсилювачі 1 і 2.

Для цього, не подаючи сигнал на входи підсилювачів, ручками лінію розгорнення перемістити в середнє положення робочої частини екрана ЕПТ і регулюванням “Баланс”, виведеним шліцом на передню панель, домогтися незалежності положення ліній розгорнень від перемикання ручок “Вольт/дел”.

Встановити ручки “Вольт/дел” в положення “0.05”, а ручки “Усиление” – по годинниковій стрільці до відмовлення.

Ручку “V” калібратора встановити в положення “0.2”. Тумблер  2 кГц”, “-“ калібратора - в положення  2 кГц”. За допомогою прямого кабелю подати по черзі на входи підсилювача 1, 2 калібрувальну напругу з гнізда “Выход”.

Якщо зображення амплітуди калібрувальної напруги не дорівнює 4 поділкам шкали ЕПТ, то необхідно регулюванням “Кор.”, виведеним шліцом на передній панелі приладу, встановити амплітуду калібрувальної напруги, яка дорівнює 4 поділкам шкали.

Після цього прилад готовий до роботи і можна приступати до вибору режиму роботи і проведенню необхідних спостережень і вимірювань.

Виконання необхідних вимірювань і спостережень проводиться на екрані ЕПТ. Екран ЕПТ обладнаний прозорою шкалою, яка використовується для вимірювань по вертикалі і горизонталі. Шкала поділена на 8 шестиміліметрових поділок по вертикалі і 10 шестиміліметрових поділок по горизонталі. В центрі шкали кожна шестиміліметрова поділка поділена на 5 рівних частин.

Ручкою “Шкала” встановлюють яскравість підсвічування поділок, необхідну для проведення вимірювань.

Для збільшення чіткості зображення, а також для утворення більш приємного для ока освітлення екрана, прилад обладнаний фільтром, який встановлюється перед шкалою ЕПТ.

Досліджувані сигнали подаються на коаксіальні гнізда “Вход 1 МОм 40пФ” підсилювачів 1 і 2.

Для підключення досліджуваного сигналу в комплект приладу входять три типи кабелів:

  • прямий кабель;

  • виносний подільник 1:10;

  • виносний високовольтний подільник 1:10.

Прямий кабель застосовується для досліджування сигналів з амплітудою від 30 мВ до 140 В. При вмиканні прямого кабелю вхідний опір приладу дорівнює 1 МОм з паралельною ємністю, величина якої залежить від типу використовуваного прямого кабелю.

Виносним подільником можна користуватися в усіх випадках при досліджувані сигналів з амплітудою 0.3 В до 300 В, а також при необхідності збільшення вхідного опору приладу і зменшення вхідної ємності.

При вмиканні виносного подільника вхідний опір приладу дорівнює 10М Ом з паралельною ємністю не більше 15 мФ.

Виносним високовольтним подільником можна користуватися при досліджувані сигналів від 0.3 до 1500 В.При увімкненні високовольтного подільника вхідний опір приладу дорівнює 10 МОм з паралельної ємністю не більше 18 пФ.

Для проведення необхідних спостережень і вимірювань досліджуваних сигналів зображення на екрані приладу повинно бути стійким і мати величину, зручну для розгляду. Для цього треба встановити необхідний режим роботи розгорнення, вид синхронізації, послаблення вхідних атенюаторів, рід роботи підсилювачів вертикального відхилення.

Вибір потрібних положень цих органів керування визначається формою і величиною досліджуваного сигналу і особливостями досліджуваної схеми.

Нижче викладаються загальні міркування, якими слід керуватися при виборі режиму роботи.

Режим роботи розгорнення (чекаючий, автоколивальний) встановлюється ручкою “Стаб”.

Поворотом ручки “Стаб” вправо до появи розгорнення отримаємо автоколивальний режим розгорнення. Поворотом ручки вліво на 5-10 від точки зриву розгорнення отримаємо чекаючий режим розгорнення.

Тривалість розгорнення вибирається такою, щоб можна було спостерігати форму досліджуваного сигналу. Якщо тривалість досліджуваного сигналу відома, то можна наперед встановити перемикач тривалості розгорнення “Длительность Время/дел” множник розгорнення 1”, 0.2” в потрібне положення.

Плавне регулювання тривалостей розгорнення здійснюється потенціометром, спареним з перемикачем тривалостей розгорнення, і позначене на лицевій панелі написом “Плавно”.

Значення тривалостей розгорнення, позначені на передній панелі приладу, дійсні в крайньому правому положенні ручки “Плавно”. В цьому положенні ручка потенціометра має механічну фіксацію.

Синхронізувати розгорнення в більшості випадків найбільш зручно досліджуваним сигналом Для цього ручку “Синхронизация” треба встановити в положенні “Внутр. 1” або “Внутр. 2” залежно від того, сигналом якого каналу бажано засинхронізувати розгорнення.

При зовнішній синхронізації слід джерело зовнішній синхронізуючої напруги зєднати з гніздом “Вход 1:1” або “Вход 1:10” і ручку “Синхронизация” встановити в положення “Внеш.”.

При виборі режиму роботи підсилювача вертикального відхилення треба керуватися такими міркуваннями.

Режим підсилення постійного струму (відкритий вхід ) призначений для досліджування вхідного сигналу, який містить змінну і постійну складові.

Регулювання амплітуди вхідного сигналу проводиться вхідними атенюаторами. Вони позначені на передній панелі приладу написом “Вольт/дел”. Значення коефіцієнтів відхилення підсилювачів вертикального відхилення, позначені на передній панелі, дійсні лише при крайньому правому положенні ручок “Усиление”. Потенціометри “Усиление” спарені з перемикачами вхідних атенюаторів і мають в крайньому правому положенні механічну фіксацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]