Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
додаток3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Д3.3 Будова і робота виробу та його складових частин д3.3.1 Принцип дії приладу

Блок-схема осцилографа (мал. 1) складається з таких основних елементів:

  • вхідних атенюаторів;

  • попередніх підсилювачів;

  • ліній затримки;

  • прикінцевих підсилювачів;

  • калібратора;

  • селектора синхронізації;

  • схеми синхронізації;

  • тригера розгорнення;

  • схеми блокування;

  • підсилювача розгорнення;

  • схеми керування променем електронно-променевої трубки (ЕПТ);

  • індикатора;

  • вузла живлення;

Досліджувані сигнали подаються на вхідні гнізда вертикальних підсилювачів. За допомогою вхідних атенюаторів, що являють собою

компенсовані подільники напруги, вибирають величину сигналу, зручну для спостереження і дослідження на екрані ЕПТ.

Підсилювачі вертикального відхилення підсилюють сигнали до необхідної величини перед надходженням їх на вертикально відхилюючі пластини.

Для можливості досліджування і спостереження переднього фронту коротких імпульсів в трактах каналів вертикального відхилення використовуються лінії затримки.

З кожного каналу вертикального відхилення до лінії затримки досліджувані сигнали поступають на вхід схеми синхронізації і запуску розгорнення.

Для запуску розгорнення може бути використаний також зовнішній сигнал, поданий на гніздо “Вход” синхронізації.

Схема синхронізації і запуску розгорнення виробляє прямокутні імпульси постійної амплітуди незалежно від величини і форми сигналу, який приходить на вхід для вимірювання. Завдяки цьому здійснюється стійкий запуск генератора розгорнення, який виробляє пилкоподібну напругу.

Пилкоподібна напруга підсилюється до необхідної величини підсилювачем розгорнення і поступає на горизонтально відхилюючі пластини ЕПТ.

В приладі передбачена можливість надходження зовнішнього сигналу на підсилювач розгорнення при подачі його на “Вход”, при цьому підсилювач розгорнення відключається від схеми генератора розгорнення.

Схема керування променем ЕПТ виробляє прямокутні імпульси, які надходять на спеціальні блокуючі пластини і використовуються для гасіння променів ЕПТ під час зворотного ходу розгорнення.

Калібратор виробляє прямокутні імпульси, які використовуються для калібрування підсилення підсилювачів вертикального відхилення, компенсації вхідних і виносних подільників та для калібрування тривалості розгорнення.

В осцилографі передбачене отримання яскравих точок часу при подачі зовнішнього сигналу на гніздо “Вход Z”, яке через конденсатори зв`язане з модуляторами ЕПТ.

Вузол живлення забезпечує живлячими напругами всю схему приладу.

Д3.3.2 Конструкція

Конструктивно прилад виконаний в нерознімному каркасі з легкоз’ємними кришками, причому виконуються вимоги польового переносного приладу.

Каркас приладу складається з литих панелей (передньої і задньої), з’єднаних двома литими боковими стяжками. Жорсткості каркасу додають також передня панель, дві поперечні стінки (задня і середня), дві повздовжні стінки і горизонтальне шасі.

Електромонтаж приладу виконаний на друкованих платах, за виключенням великогабаритних елементів, розміщених на шасі, середній стінці і поздовжніх стінках.

Для покращення доступу до елементів деякі плати зроблені відкидними.

Для усунення магнітних наведень ЕПТ поміщено в пермалоєвий екран, який кріпиться до передньої панелі і середньої стінки.

Високовольтний блок приладу закритий кришкою з попереджувальним написом.

Поперечні стінки кріпляться до бокових стяжок, а горизонтальне шасі і повздовжні стінки – до поперечних стінок і передньої панелі приладу.

На передній панелі приладу знаходяться:

  • екран ЕПТ з обрамленням;

  • всі органи керування, споряджені відповідними написами;

На задній стінці розміщені:

  • роз’єм живлення;

  • запобіжник;

  • гнізда “Вход Z”;

Для захисту приладу передбаченні легкозмінні верхня та нижня кришки, які кріпляться до бокових стяжок спеціальними гвинтами. На кришках передбаченні отвори для вентиляції приладу.

На лівій боковій стяжці під верхньою кришкою розміщений лічильник типу ЕСВ-2-5-126, який служить для контролю часу на роботу осцилографа і своєчасного проведення профілактичних робіт. Ємність лічильника 2500 годин.

Примітка: Лічильник встановлюється тільки при вказівці в договорі.

На нижній кришці встановленні амортизатори.

Ручка переносу має П-подібну форму і кріпиться до бокових стяжок. При роботі з осцилографом ручка переносу служить підставкою, яка дозволяє встановлювати його у фіксованому положенні.

У зв’язку з тим, що виробник веде безперервну роботу по покращенню якості і надійності виробів, які випускаються, в деяких осцилографах можуть мати місце незначні схемні і конструктивні зміни, що не погіршує технічних і експлуатаційних характеристик осцилографа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]