Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Naumchuk_O.A._Finansoviy_oblik1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Синтетичний облік надходження товарів

а) На оптових базах і складах

Методологію обліку надходження товарів визначають П(С)БО 9 «Запаси» і 11 «Зобов'язання».

Синтетичний і аналітичний облік надходження товарів здійснюється на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками». Надходження товарів викликає збільшення поточних зобов'язань постачальникам за товар, тару, транспорт-но-заготівельні витрати, ПДВ постачальника. Рахунок 63 є пасивним і збіль-шення зобов'язань відповідно до супровідних документів відображається по кредиту, зменшення зобов'язань - по дебету (оплата, залік авансу та ін.).

Синтетичний облік оприбуткування товарів на базах і складах ведеться на рахунку 28 «Товари», субрахунок 281 «Товари на складі». Рахунок основ-ний, матеріальний, активний, сальдо та оборот по дебету відповідно означає залишок і збільшення товарів за звітний період, а оборот по кредиту - їхнє вибуття.

Облік товарів на базах і складах ведеться за відпускними цінами постачальників. Згідно П(С)БО 9 «Запаси» окремо ведеться облік транспортно-заготівельних витрат (ТЗР) і інших витрат, пов'язаних із придбанням товарів. Це - ТЗР, ввізне мито, непрямі податки, які не відшкодовуються підприємствам і т.п. Вони включаються в собівартість товарів, і їхній облік ведеться на окремому субрахунку, що відкривається до рахунку 28 (наприклад, 289 «ТЗР»).

Одночасно з оприбуткуванням товарів необхідно відображати податковий кредит.

Відповідно до прийнятого закону сума оплаченого постачальникам ПДВ відшкодовується податковими органами, якщо оформлення податкової накладної відповідає встановленим правилам. Відшкодування здійснюється у вигляді заліку податкового кредиту за умови, якщо товар і транспортні послуги будуть оплачені постачальникові. Таке положення стимулює прискорення обіговісті товарів і розрахунків з постачальниками.

На оптових базах і складах в умовах передоплати для синтетичного обліку податкового кредиту передбачений субрахунок 644 «Податковий кредит»; а для обліку зобов'язань з ПДВ (при відвантаженні та реалізації товарів) - субрахунок 643 «Податкові зобов'язання». Ці субрахунку використовуються при попередній оплаті рахунків постачальників або авансів покупців. При наступній оплаті рахунків постачальників необхідно використовувати субрахунок 641 «Розрахунки за податками».

Облік операцій надходження товарів і тари на бухгалтерських рахунках з наступною оплатою відображається таким чином:

п/п

Документ

Зміст операцій

Сума

Кор. рахунків

Дебет

Кредит

1

2

ТТН

Виписка з поточного рахунку

Відповідно до супровідних документів на склад надійшли:

а) товари за цінами постачальника

б) ПДВ постачальника

в) тара

г) транспортні витрати

д) ПДВ на транспортні послуги

Оплачено рахунок постачальника

16200

3240

2700

3400

680

26220

281

641

284

286 тзв

641

631

631

631

631

631

631

311

Облік надходження товарів у сфері товарного обігу пов'язаний з податковим обліком валових доходів і валових витрат. Причому систематизація даних про ці доходи та витрати відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» здійснюється поза системою бухгалтерського обліку.

Необхідно такий облік вести оперативно в спеціальних регістрах.

Облік операцій надходження товарів і тари на бухгалтерських рахунках з передоплатою відображається таким чином:

п/п

Документ

Зміст операцій

Сума

Кор. рахунків

Дебет

Кредит

1

2

3

4

5

6

1

Виписка з

поточного рахунки

Зроблено передоплату рахунку постачальника:

а) товари за цінами постачальника

24000

б) транспортно-заготівельні витрати (ТЗВ)

1400

в) ПДВ – 20 %

5080

641

644

г) тара

2100

д) оплата авансовим платежем

32580

371

311

2

ТТН

Оприбутковано товари й тара відповідно до супровідних документів на склад

а) товари за покупними цінами

24000

281

631

б) ТЗВ

1400

286 тзв

631

в) ПДВ – 20 %

5080

644

631

г) тара

2100

284

631

3

Довідка бухгалтерії

Зараховано передоплату постачальникам

32580

631

371

Рахунок 644 «Податковий кредит» призначений для обліку ПДВ, на суму якого підприємство має право одержати податковий кредит з бюджету відповідно до прийнятого законодавства України з моменту передоплати до оприбуткування товарів. Субрахунок 644 «Податковий кредит» - регулюючий до рахунку 641 «Розрахунки за податками», пасивний. До оприбуткування товарів робиться запис Дт 641 - Кт 644. Після оприбуткування товарів робиться запис Дт 644 - Кт 631. Таким чином, кредитове сальдо по субрахунку 644 ставиться до товарів, які оплачені, але не отримані.

Витрати на заготівлю, вантажно-розвантажувальні роботи, транспортування товарів до місця їхнього використання відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси» можуть ураховуватися на рахунках 281 «Товари на складі», 282 «Товари в торгівлі» або на окремому субрахунку 286 «Транспортно-заготівельні витрати» і списуватися на рахунок 902 у відповідній частці, відповідно до розрахунку після реалізації товарів.

Якщо в момент прийому товарів була виявлена нестача в межах норм втрат при їхньому перевезенні, то вона ставиться на рахунок 947 «Нестачі та втрати від псування цінностей» (Дт 947 - Кт 631). Товари в цьому випадку прибуткуються на рахунок 281 за мінусом суми цієї нестачі. Ряд фахівців уважає, що природні втрати під час перевезення товарів повинна відображатися проводкою Дт 286 тзв - Кт 631. У цьому випадку при списанні реалізованих товарів сума природних втрат повинна списуватися в Дт 902 (Дт 902 - Кт 286 тзв).

Якщо нестача або сума іншого вибуття товарів (бій, псування) відбулася з вини транспортної організації або постачальника, то їм пред'являється претензія без включення суми таких втрат у валові витрати: Дт 374 «Розрахунки за претензіями» - Кт 631 «Розрахунки з постачальниками» - за цінами постачальника. Одночасно в Дт 374 і Кт 641 ставиться сума ПДВ на нестачу (бій, лом) товарів, а також пеня, якщо вона передбачена договором (Дт 374- Кт 715).

Якщо збиток заподіяний з вини свого підприємства або матеріально відповідальної особи, то сума його ставиться за рахунок власних витрат або за рахунок винного: Дт 947 - Кт 631 - відображається сума бою, лому, псування при прийманні товарів; Дт 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» - Кт 716 «Відшкодування раніше списаних активів» - сума бою, лому, псування товарів ставиться на винну особу.

Субрахунок 641 «Розрахунки за податками» є пасивним, ставиться до рахунків поточних зобов'язань, по дебету відображається сума податкового кредиту з ПДВ на товари (роботи, послуги), які надійшли, і сума платежу, а по кредиту - сума нарахованих зобов'язань з ПДВ. Кредитове сальдо по цьому рахунку означає залишок нарахованого, але не зарахованого податку з ПДВ, тобто перевищення податкових зобов'язань над податковим кредитом. Може бути зворотне значення (дебетове сальдо).

По дебету рахунку 281 «Товари на складі» відображається надходження товарів на склади оптових баз (посередницькі фірми, розподільні склади, холодильники, комори підприємств ресторанного господарства) та інше збільшення товарів.

п/п

Документ

Зміст операцій

Кор. рахунків

Дебет

Кредит

1

2

3

4

5

1

Акт приймання передачі

Внутрішнє переміщення товарів

281

281

2

ТТН, рахунок

Надходження товарів у погашення претензій

281

374

3

Накладна

Пайовий внесок у вигляді товарів

281

41

4

Акт переоцінки

Дооцінка товарів

281

423

5

Накладна

Внесок у статутний капітал товарами

281

46

6

Порівнювальна відомість

Оприбуткування надлишку товарів при інвентаризації

281

719

7

Накладна

Безоплатне одержання товарів

281

718

б) Особливості обліку надходження товарів у підприємствах роздрібної торгівлі.

На відміну від підприємств оптової торгівлі в роздрібній мережі товари враховуються за цінами продажу, тобто за роздрібними цінами. Документом для обліку розрахунків з бюджетом з ПДВ, нарахованого на вартість товарів, що надійшли за цінами постачальника, є податкова накладна. У ній за покупними цінами, найменуванням, їхня кількість і сума та виділяється ставка і сума ПДВ, що повинна бути врахована у вигляді податкового кредиту. Після реалізації товарів сума податкового кредиту повинна бути зарахована шляхом погашення зобов'язань з ПДВ.

Основними супровідними документами є товарно-транспортні і інші накладні, які прикладаються до товарного звіту матеріально відповідальними особами.

Щоб установити облікову (роздрібну) ціну в бухгалтерії повинні відбити розмір торговельної націнки, що враховується на рахунку 285 «Торгова націнка». Рахунок цей регулюючий, контрактивний, у балансі не показується, тому що товари в другому розділі активу відображаються за первинною вартістю. Якщо від вартості товарів за продажними цінами відняти торгову націнку, то одержимо вартість товарів за цінами постачальника. Саме покупна вартість товарів разом із ТЗВ включається в загальну суму другого розділу активу балансу.

Одержавши супровідні документи, бухгалтер по кожному найменуванню в накладній проставляє облікову (продажну) ціну, додаючи до покупної ціни суму торговельної націнки із ПДВ. Таким чином, на підставі прибуткової частини товарного звіту варто відображати на бухгалтерських рахунках:

а) вартість товарів і тари, отриманих від постачальника по його цінах (для звірки із сумою оплаченого рахунку);

б) суму ПДВ на товари, що надійшли (податковий кредит);

в) суму торгівельної націнки (для обліку товарів за продажними цінами), що складається із самої націнки магазина і ПДВ магазина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]