Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ-КР-ФИНАНСИ_2_2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

61

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра «Фінанси і кредит»

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання курсової роботи

з дисципліни

Фінанси ІІ

напрям підготовки

0305 -«Економіка та підприємництво»

галузь знань

6. 030508 «Фінанси і кредит»

факультету

економіки

курс

ІІІ

семестр

5

Херсон 2012

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Фінанси ІІ»

Укладач: доцент Макаренко т.І.

кількість сторінок - 60

Затверджено

на засіданні кафедри „Фінанси і кредит”

Протокол № від 2012 р.

Зав. кафедри___________ М.А. Коваленко

Відповідальний за випуск Коваленко М.А., д.е.н., професор, зав. кафедри „Фінанси і кредит”

ВСТУП

Дисципліна «Фінанси ІІ» передбачає розгляд питань, які пов’язані з фінансовими основами у малому бізнесі, а саме: формування та використання статутного капіталу; управління змінними та постійними витратами малого підприємства; бюджетування – як метод планування та використання доходів малих підприємств; управління рухом грошових коштів; розроблення фінансової стратегії малого підприємства; напрями державної фінансової підтримки розвитку малого бізнесу в Україні.

Головна мета дисципліни «Фінанси ІІ»: сформувати у студентів уявлення особливостей управління формуванням фінансових ресурсів, основних засобів, оборотних активів малих підприємств, кредитування та фінансового планування на малих підприємствах.

Основні завдання дисципліни: ознайомити студентів з основами організації управління фінансами малих підприємств; навчити студентів правильно визначати оптимальний розмір первісного капіталу на день відкриття малого підприємства; виробити навички щодо управління основним та оборотним капіталом малих підприємств; сформувати вміння застосовувати системний підхід до управління прибутком, інвестиціями; дати уявлення про особливості оподаткування доходів малих підприємств.

Курс «Фінанси ІІ» відноситься до спеціальних економічних дисциплін і висвітлює основні аспекти роботи фінансових менеджерів підприємств. Дисципліна тісно взаємопов’язана з курсами «Фінанси», «Економіка підприємства», «Мікроекономіка», тощо.

Навчальним планом спеціальності з даної дисципліни передбачені лекції, проведення практичних занять, індивідуальні заняття та самостійна робота, а також виконання курсової роботи.

1. Значення курсової роботи у вивченні дисципліни

Курсова робота виконується в процесі вивчення вищеназваного курсу. Вона є роботою, яка передбачає поглиблення вивчення окремих тем курсу, що вивчаються, огляд наукових та інформативних публікацій по даній темі, набуття навиків використання цих знань з залученням конкретних матеріалів.

Творчий підхід до виконання курсової роботи сприяє формуванню у студентів навиків до наукових досліджень, підготовку доповідей та публічних виступів.

Курсова робота пишеться під керівництвом викладача, який веде практичні заняття, або лекційний курс. Захист курсової роботи проводиться під час проведення практичних занять. При виборі теми курсової роботи студент керується тематикою, затвердженою на засіданні кафедри. При погодженні теми з викладачем, студент може дещо змінити: назву теми, або запропонувати для розгляду іншу тему.

2. Написання та оформлення курсової роботи

У процесі написання курсової роботи студенти мають засвоїти: відповідні розділи та окремі теми (згідно з програмою курсу) за джерелами, названими в списку літератури, а також самостійно відібраними студентами; ознайомитись із глосарієм та довідковими матеріалами з дисципліни.

Індивідуалізація роботи слухача виключає плагіат, списування, дублювання видів робіт та сприяє індивідуальній відповідальності за виконану роботу.

Курсова робота виконується студентом і подається викладачеві у письмовій формі та/або, за можливості, на електронному носії (дискета, CD) у форматі *.doc.; за матеріалом курсової роботи студентом також готується невелика (3-5 хвилин) доповідь.

Робота виконується на листах формату А4 шрифтом Times New Roman Cyr, розміром 14 pt, інтервал – 1,5. Поля: згори та знизу – не менше 2 см, з лівого боку – не менше 3 см, з правого боку – не менше 1,5 см. Обсяг роботи – приблизно один д.а. (30000 – 40000 знаків).

Робота може супроводжуватись (за можливості) стислою презентацією, виконаною у Microsoft PowerPoint. На слайди презентації повинні бути винесені: назва проекту, прізвище та ім'я виконавця(ів), мета роботи, основні тези роботи, матеріали візуального супроводу (таблиці, схеми, графіки, діаграми, фотографії, тощо), основні результати і висновки дослідження та інша інформація (за бажанням виконавця проекту).

Курсова робота є науковим дослідженням, тому текст роботи має містити наступні елементи:

  • вступ (постановка проблеми в загальному вигляді та її зв'язок з важливими науковими або практичними завданнями; формулювання цілей роботи);

  • основна частина (аналіз досягнень і публікацій з теми дослідження даної проблеми. Виділення невирішених раніше частин загальної проблеми, котрим присвячено дану роботу; виклад основного матеріалу з повним обґрунтуванням одержаних результатів)

  • висновки (висновки з даного дослідження і перспективи використання його результатів у практичній діяльності);

  • список використаних джерел;

  • додатки (звіти, баланси, декларації підприємства, великі, громіздкі таблиці, рисунки тощо).

До курсових робіт з дисципліни “Фінанси ІІ” пред’являють наступні вимоги:

1. Курсова робота повинна бути написана самостійно і відрізнятися критичним аналізом досліджуємих питань. Матеріал літературних джерел (підручників, монографій, статей і т.і.) повинен бути викладений словами автора.

3. Курсову роботу студент підписує, вказує дату її подання на кафедру. Курсова робота повинна містити таблиці, діаграми, схеми, а також цифрові приклади, графіки, які характеризують динаміку основних показників фінансової діяльності суб’єктів господарювання.