Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивыльний захист Шишима.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
434.69 Кб
Скачать

Тема 2. Надзвичайні ситуації

Розвідка при оперативних прогнозуваннях надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру

Надзвичайна ситуація є наслідком сукупності виняткових обставин, що склалися у відповідній зоні в результаті надзвичайної події техногенного, природного, антропогенного та воєнного характеру, а також під впливом можливих надзвичайних умов. Таким чином, надзвичайна ситуація є наслідком надзвичайної події і можливих надзвичайних умов.

Надзвичайна ситуація – порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об’єкті або території, викликане аварією, катастрофою, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, великою пожежею, застосуванням засобів ураження, які призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат.

Надзвичайні ситуації техногенного характеру: транспортні аварії (катастрофи), пожежі, неспровоковані вибухи або їх загроза, аварії з викидом (загрозою викиду) небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин, раптові руйнування споруд і будинків, аварії на інженерних системах і спорудах життєзабезпечення, гідродинамічні аварії на греблях, дамбах.

Основними вражаючими факторами вибуху є: повітряна ударна хвиля, що виникає при ядерних вибухах, вибухах речовин, які ініціюють і детонують, при вибухових перетвореннях хмар паливно-повітряних сумішей, вибухах резервуарів з перегрітою рідиною і резервуарів під тиском; осколкові поля, створювані уламками різного роду предметів технологічного устаткування, будівельних деталей тощо.

Надзвичайні ситуації природного характеру: небезпечні геологічні, метеорологічні явища, деградація ґрунтів чи надр, природні пожежі, зміни стану повітряного басейну, інфекційні захворювання людей, сільськогосподарських тварин, масове ураження сільськогосподарських рослин хворобами чи шкідниками, зміни стану водяних ресурсів і біосфери.

Виникнення природних надзвичайних ситуацій є об’єктивним неконтрольованим процесом. Разом з тим снує низка факторів, що сприяють виникненню надзвичайних ситуацій природного характеру та посилюють ризики ураження і загибелі. До них належать: збільшення техногенного впливу на природне середовище; аномальні зміни деяких параметрів природного середовища; висока урбанізація територій; нераціональне розміщення об’єктів життєдіяльності у зонах потенційної природної небезпеки; неефективність чи відсутність систем моніторингу компонентів природного середовища; низька достовірність прогнозування небезпечних природних явищ; відсутність чи природний стан захисних споруд; невідповідність споруд вимогам територій; згортання розробки і впровадження заходів щодо запобігання деяким небезпечним природним явищам.

Розвідка — основний вид забезпечення дій формувань. Вона організовується та ведеться з метою своєчасного добування даних про обстановку для прийняття рішення й успішного проведення РІНР в осередках ураження, в районах стихійного лиха, аварій та катастроф. Розвідка ведеться безперервно всіма формуваннями.

Організація розвідки є важливим обов'язком начальника ЦО об'єкта і командирів формувань. Командир формування (начальник штабу) ставить завдання розвідці, виділяє необхідні для цього сили і засоби і вказує, де зосередити основні зусилля.

Якщо сталася аварія на радіаційно, хімічно небезпечних об'єктах, на транспорті з викидом (виливом) радіоактивних отруйних речовин, значними руйнуваннями або після застосування противником зброї масового знищення, розвідка визначає:

— характер руйнувань;

— вид зараження;

— рівень радіації, тип і концентрацію отруйних речовин, а також види бак­теріологічних засобів;

— стан доріг (маршрутів) та дорожніх споруд;

— район, місце, час та вид застосованої зброї в разі нападу противника. Крім цього розвідка визначає:

— обхідні шляхи зон зараження та перепон;

— місця знаходження найбільшого числа уражених;

— завалені захисні споруди і визначає стан людей, що в них знаходяться;

— місця пошкоджень на комунально-енергетичних мережах;

  • зміну обстановки в місцях (районах) дій сил ЦО.

При організації розвідки вказуються мета її проведення, райони (об'єкти, ділянки) та час ведення розвідки, порядок спостереження і контролю за станом навколишнього середовища та змінами обстановки у місцях проведення робіт, порядок подачі сигналів та надання донесень.

Первинні донесення про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації можуть містити мінімально необхідну інформацію для прийняття оперативних рішень щодо визначення першочергових завдань залученим силам та при необхідності приведення у готовність додаткових сил і засобів цивільного захисту, висування їх у райони надзвичайної ситуації та проведення аварійно-рятувальних робіт.

Більш детальне донесення про обстановку в районі надзвичайної ситуації надається після проведення розвідки та рекогносцировки на початковому етапі проведення робіт з метою уточнення завдань для додаткових сил.

В осередку ураження розвідка визначає рівні радіації, наявність отруйних речовин, місця, де роботи виконуються тільки в захисному одязі. Виявляють характер і ступінь руйнувань будинків та споруд, завалів вулиць і умови використання інженерної техніки.