Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
417.28 Кб
Скачать

3.6. Правовий режим інвестиційних сертифікатів

Відповідно до ст. 1 Закону України від 5 липня 2012 р. «Про інститути спільного інвестування» інвестиційний сертифікат – цінний папір, емітентом якого є компанія з управління активами ПІФ та який засвідчує право власності учасника ПІФ на частку в ПІФ та право на отримання дивідендів (для закритого ПІФ). Дивіденди за інвестиційними сертифікатами відкритого та інтервального ПІФ не нараховуються і не сплачуються.

Порядок розміщення та обігу інвестиційних сертифікатів ПІФ встановлюється нормами Закону «Про інститути спільного інвестування» та норматив­но-правовими актами НКЦПФР. Зокрема, рішенням ДКЦПФР в редакції від 7 серпня 2009 р. № 940 «Про затвердження Положення про по­рядок розміщення, обігу та викупу цінних паперів інститутів спільного інвестування», рішенням ДКЦПФР від 24 листопада 2009 р. № 1478 «Про затвердження Положення про по­рядок реєстрації випуску інвестиційних сертифікатів пайового інвестиційного фонду».

Інвестиційні сертифікати можуть бути лише іменними, у бездокументарній формі, і можуть розміщуватися шляхом відкритого продажу або приватного розміщення. Цінні папери венчурного ІСІ розміщуються виключно шляхом приватного роз­міщення. Кількість проголошених інвестиційних сертифікатів пайового інвестиційного фонду зазначається у проспекті емісії. Проспект емісії цінних паперів ІСІ – це документ, який по­дається НКЦПФР компанією з управління активами під час реєстрації емісії інвестиційних сертифікатів пайового інвести­ційного фонду або емісії акцій корпоративного інвестиційного фонду. Проспект емісії цінних паперів ІСІ підлягає обов’язковій реєстрації в НКЦПФР та оприлюдненню відповідно до законо­давства про цінні папери. У разі приватного розміщення цінних паперів ІСІ проспект емісії не оприлюднюється.

Проспект емісії інвестиційних сертифікатів повинен міс­тити відомості, зазначені у Положенні про порядок реєстрації випуску інвестиційних сертифікатів пайо­вого інвестиційного фонду, зокрема: а) спосіб розміщення інвестиційних сертифікатів фонду, що зазначається у назві проспекту емісії цих сертифікатів; б) характеристика компанії з управління активами; в) характеристика пайового інвестиційного фонду; г) відомості про проголошену емісію інвестиційних серти­фікатів; д) зобов’язання емітента щодо повернення коштів інвесто­рам при відмові від випуску інвестиційних сертифікатів фонду, визнанні випуску інвестиційних сертифікатів фонду таким, що не відбувся, визнанні емісії недобросовісною у випадках перед­бачених законом, та строк повернення коштів; є) інформація про розміщення раніше випущених в обіг інвестиційних сертифікатів; інші дані.

Проспект емісії цінних паперів ІСІ та зміни до нього підлягають обов’язковій реєстрації в НКЦПФР, а також оприлюдненню (крім приватного розміщення) відповідно до вимог, встановлених нормативно-правовими актами НКЦПФР. Згідно ч. 6 ст. 52 Закону про ІСІ збитки, завдані внаслідок подання недостовірної інформації, що міститься у проспекті емісії цінних паперів ІСІ та змінах до нього, відшкодовуються в порядку, встановленому законодавством. КУА  забезпечує вільний доступ інвесторів до інформації, що міститься у проспекті емісії цінних паперів ІСІ та змінах до нього [162, п. 2.7 розділу IV].

Реєстрація проспекту емісії цінних паперів ІСІ здійснюється НКЦПФР за заявою КУА.  У разі необхідності внесення змін до проспекту емісії цінних паперів ІСІ такі зміни повинні бути внесені КУА протягом семи днів з дня їх виникнення та аналогічним чином зареєстровані в НКЦПФР – у порядку, встановленому для реєстрації проспекту емісії. Слід відзначити, що невнесення у необхідних випадках змін до проспекту емісії цінних паперів розглядається як правопорушення і є підставою застосування НКЦПФР до КУА адміністративно-господарської санкції [125].

Згідно ст. 55 Закону про ІСІ строк, встановлений для досягнення мінімального обсягу активів ПІФ, визначається проспектом емісії інвестиційних сертифікатів і не може перевищувати шести місяців з дня реєстрації випуску інвестиційних сертифікатів. Протягом трьох робочих днів після закінчення цього строку (або до його закінчення) КУА зобов’язана подати НКЦПФР звіт про досягнення мінімального обсягу активів ПІФ в порядку, встановленому розділом V Положення про порядок розміщення, обігу та викупу цінних паперів інституту спільного інвестування від 7 серпня 2009 р. № 940 [172]. НКЦПФР на підставі звіту про досягнення мінімального обсягу активів ПІФ протягом 15 робочих днів після отримання цього звіту та всіх необхідних документів повідомляє КУА про відповідність або невідповідність ПІФ вимогам щодо мінімального обсягу активів.

У разі якщо ПІФ не відповідає вимогам щодо мінімального обсягу активів, НКЦПФР визнає випуск його інвестиційних сертифікатів таким, що не відбувся. Усі кошти, отримані ПІФ, повинні бути повернені його учасникам у місячний строк. Витрати, пов’язані з визнанням випуску інвестиційних сертифікатів ПІФ таким, що не відбувся, покладаються на КУА ПІФ. Після проведення розрахунків з учасниками ПІФ КУА повинна подати до НКЦПФР документи для скасування реєстрації проспекту емісії та випуску цінних паперів ПІФ відповідно до Положення про порядок скасування реєстрації випуску (випусків) інвестиційних сертифікатів пайового інвестиційного фонду, затвердженого рішенням ДКЦПФР в редакції від 5 жовтня 2010 р. № 1517 [174].

Рішення НКЦПФР про визнання ПІФ таким, що не відповідає вимогам щодо мінімального обсягу активів, може бути оскаржено в суд, і судова практика надає приклади скасування подібних рішень. Основною причиною скасування рішень є помилкове визначення НКЦПФР складу активів венчурних ІСІ.

Порядок розміщення, обігу та викупу цінних паперів ІСІ регулюється Законом про ІСІ та загальними нормами законодавства про цінні папери та фондовий ринок в частині, що не суперечить вказаному Закону. Спеціальним підзаконним нормативно-правовим актом, який докладно регулює відносини у цій сфері, є Положення про порядок розміщення, обігу та викупу цінних паперів інституту спільного інвестування, затверджене рішенням ДКЦПФР в редакції від 7 серпня 2009 р. № 940 [172].

Згідно ст. 51 Закону про ІСІ емісія цінних паперів ІСІ провадиться шляхом публічного або приватного їх розміщення. Оплата цінних паперів ІСІ здійснюється виключно коштами, крім випадку, передбаченого п. 4 ч. 9 ст. 7 цього Закону щодо оплати цінних паперів біржового ІСІ під час їх продажу або викупу у відповідній пропорції активами, визначеними інвестиційною декларацією. Оплата цінних паперів ІСІ у розстрочку не допускається. Строк розміщення цінних паперів безстрокового ІСІ не обмежується, а строкового – зазначається у проспекті емісії.

Розміщення та викуп розміщених цінних паперів ІСІ здійснюються КУА безпосередньо та/або через торговців цінними паперами, з якими ця компанія уклала відповідні договори. Торговець цінними паперами під час розміщення цінних паперів ІСІ діє від імені, за рахунок та в інтересах КІФ або КУА ПІФ. Під час продажу раніше викуплених емітентом цінних паперів ІСІ або їх викупу торговець цінними паперами діє від власного імені, за рахунок та в інтересах КІФ або КУА ПІФ.

Придбання інвесторами цінних паперів ІСІ та викуп цінних паперів ІСІ інвестиційними фондами у їхніх учасників здійснюються шляхом подачі ними КУА або торговцю цінними паперами відповідних заявок, оформлених і поданих згідно вимог ст. 57 Закону про ІСІ та названого Положення від 7 серпня 2009 р. № 940. Заявки на придбання та викуп цінних паперів ІСІ подаються відповідно з проспектом їхньої емісії.

Розміщення та викуп цінних паперів ІСІ здійснюються за ціною, що визначається згідно ст. 56 Закону про ІСІ на певну дату, виходячи з розрахункової вартості цінного папера ІСІ, крім передбаченого ч. 5 ст. 55 цього Закону випадку розміщення цінних паперів виходячи з їх номінальної вартості до отримання КУА повідомлення НКЦПФР про відповідність ПІФ вимогам щодо мінімального обсягу активів ІСІ.

Викуп інвестиційних сертифікатів ПІФ відкритого типу здійснюється кожного робочого дня починаючи з дня, що настає за днем отримання повідомлення НКЦПФР про відповідність ПІФ вимогам щодо мінімального обсягу активів ІСІ. Викуп акцій КІФ відкритого типу здійснюється кожного робочого дня починаючи з дня реєстрації НКЦПФР регламенту такого фонду та внесення його до Реєстру ІСІ. Аналогічні правила діють щодо викупу цінних паперів ІСІ інтервального типу з уточненням стосовно строків, встановлених проспектами емісії цінних паперів таких ІСІ

Щодо ІСІ закритого типу на письмову вимогу учасника КУА такого ІСІ може здійснити викуп цінних паперів ІСІ до моменту припинення його діяльності (достроковий викуп). Рішення щодо дострокового викупу цінних паперів цього ІСІ може бути прийнято КУА у разі дотримання таких умов: 1) можливість дострокового викупу за ініціативою учасника ІСІ передбачена регламентом; 2) у результаті такого викупу вартість активів цього ІСІ не стане меншою від встановленого Законом про ІСІ мінімального обсягу активів ІСІ. У разі недотримання зазначених умов КУА не може здійснювати достроковий викуп цінних паперів ІСІ. Достроковий викуп цінних паперів ІСІ, коли він допускається, проводиться за ціною, встановленою виходячи з розрахункової вартості цінного папера ІСІ на день зарахування цінних паперів на рахунок емітента.

Ст. 59 Закону про ІСІ регулює зупинення розміщення та викупу цінних паперів ІСІ. Викуп цінних паперів ІСІ зупиняється КУА одночасно із зупиненням їх розміщення. Розміщення цінних паперів ІСІ закритого типу зупиняється в строки, що визначаються проспектом емісії цінних паперів. Розміщення та викуп цінних паперів ІСІ відкритого або інтервального типу зупиняються за рішенням КУА, якщо відповідно до регламенту та нормативно-правових актів НКЦПФР цього вимагають інтереси учасників ІСІ. Якщо розміщення та викуп цінних паперів ІСІ відкритого або інтервального типу зупинені, КУА зобов’язана у термін не пізніше робочого дня, наступного за днем зупинення, повідомити про це депозитарію, з яким укладено договір про обслуговування емісії цінних паперів ІСІ, та НКЦПФР із зазначенням причин такого зупинення. НКЦПФР розглядає обставини та підстави для зупинення розміщення та викупу цінних паперів ІСІ протягом семи робочих днів з дня отримання вказаного повідомлення. За результатами розгляду НКЦПФР може прийняти рішення про необґрунтованість такого зупинення і зобов’язати КУА поновити розміщення та викуп цінних паперів ІСІ. У разі загрози заподіяння істотної шкоди інтересам учасників ІСІ або держави НКЦПФР має право прийняти рішення про зупинення розміщення та викупу цінних паперів ІСІ.

Особливості обігу цінних паперів ІСІ обумовлені типом ІСІ і в загальній формі регулюються ст. 61 Закону про ІСІ. Цінні папери ІСІ закритого типу підлягають вільному обігу на ринку цінних паперів. Стосовно ІСІ інтервального типу його цінні папери підлягають вільному обігу на ринку цінних паперів в період між інтервалами, а протягом інтервалу – виключно на фондових біржах. Цінні папери ІСІ відкритого типу підлягають вільному обігу виключно на фондових біржах. При чому, цінні папери КІФ не підлягають обов’язковій процедурі лістингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]