Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Висновок

В наш час спостерігається інтенсивний процес утворення нових окремих підприємств, що супроводжується утвердженням їхніх різноманітних внутрішніх моральних цінностей, норм та культур ведення бізнесової діяльності. У зв’язку з цим постає проблема виникнення особливого набору норм та цінностей, які були б прийнятними та обов’язковими для усіх макросуб’єктів підприємницької діяльності. Саме для вирішення такої проблеми була створена макроетика, яка є спрямованою на дослідження та врегулювання етичних питань, які виникають у процесі ведення бізнесу, а також взаємовідносин між корпораціями, корпораціями та державою, корпораціями та споживачами, корпораціями та інвесторами, а також між корпораціями та навколишнім середовищем.

У роботі були розглянуті взаємовідносини держави та бізнесу, які засвідчують, що наразі не існує чітко встановлених економічних та етичних механізмів співпраці держави та приватного сектору, вони не прописані у нормативно-правових актах, що зумовлює низький рівень розвитку такого партнерства в Україні та світі загалом.

В сучасній Україні економіка функціонує на ринкових засадах. Розвиток бізнесу в Україні здійснюється у несприятливому середовищі, оскільки існує багато проблем, які необхідно вирішувати на різних рівнях. Негативно впливають на розвиток бізнесу такі стримуючі фактори, як загальний спад вітчизняного товарного виробництва, зростання цін, інфляція, низький рівень платоспроможності населення, корупція тощо.

Сьогоднішній рівень життя в Україні вимагає радикального оновлення механізму взаємодії влади і бізнесу. Перспектива розвитку України як нормальної демократичної держави, її економіки, значною мірою залежить від позиції бізнесу щодо держави та навпаки.

Задля більш перспективного розвитку взаємодії держави і бізнесу в Україні необхідно: підвищення рівня демократизації суспільства; реальне партнерство влади і бізнесу на засадах спільної участі в розробленні та прийнятті державних рішень, взаємної відповідальності за результати їх реалізації; ефективний вплив держави на соціально-економічні процеси, досягнення вищих стандартів соціальної політики та соціального партнерства між державою, бізнесом і громадянами; внесення змін до національного законодавства, що суттєво впорядкує взаємовідносини по лінії «влада-бізнес» на тривалу перспективу.

Щодо соціальної відповідальності бізнесу, то вона має бути невід'ємним атрибутом сучасних як державних, так і приватних підприємств. Організація є членом суспільства і тому норми моралі також повинні управляти її поведінкою, вона повинна діяти соціально відповідальним чином і сприяти укріпленню моральних цінностей суспільства.

Список використаної літератури

  1. Ю.Ю. Петрунін, В.К. Борисов «Етика бізнесу»

  1. Баранівський В.Ф. Скворцова Т.Г. «Етика бізнесу»

  1. http://uk.wikipedia.org/wiki/Економічна_етика

  1. Варналій З. Економічний діалог: партнерство заради прогресу / З. Варналій. – Режим доступу: http://www.niss.gov.ua/Table/8022007/80207/004.htm#a1

  1. http://uk.wikipedia.org/wiki/Соціальна_відповідальність_бізнесу

  1. Вікарчук О.І. Концесія у трансформаційній економіці: дис... канд. екон. наук: 08.01.01 Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. – К., 2006. – 194 с.