Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
44-51.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
74.75 Кб
Скачать

44. Правила Бергмана, Аллена, Глогера

Правило Бергмана

«У теплокровних тварин, які виявляють географічну мінливість, розміри тіла особин вірогідно більші у популяцій, що мешкають у холодніших частинах ареалу виду.»

Це правило було встановлено в 1847 році.

Прикладом правила Бергмана у межах одного виду є амурська форма тигру з Далекого Сходу більша за суматранську з Індонезії. У вовка на о. Таймир довжина тіла досягає 137 см, маса − 49 кг, тоді як у монгольського − 120 см та 40 кг відповідно.

Правило Аллера:

«Виступаючі частини тіла теплокровних тварин у холодному кліматі коротші, ніж у теплому, адже в першому випадку вони віддають у навк. Середовище менше теплоти».

Це правило було встановлено в 1877 році.

Прикладом спрацьовування правила Алена можуть бути представники родини псових (Canidae) з різних регіонів. Так, найменші (відносно довжини тіла) вуха та ніс у цій родині спостерігають у блакитного песця ( Alopex lagopus), що мешкає в Арктиці, а найбільші — у лисиці фенека (Vulpes zerda), що мешкає в Сахарі.

Правило Глогера

«Тварини у теплих та вологих регіонах пігментовані сильніше, ніж у холодних і сухих.»

Вважають, що така особливість забарвлення дозволяє акумулювати тваринам достатньо велику кількість тепла.

Це правило було встановлено в 1833 році.

Правило діяло у 80% досліджених видів ссавців та птахів. Однак метелики лише частково підкоряються цьому правилу, а деякі комахи зовсім не підпадають під нього.

45, 46.Гази, розчинні у воді. Їх значення для гідробіонтів. Баланс і динаміка кисню і вуглекислого газу в гідроекосистемах.

Гази розчиняються у воді. Якщо поверхня води вільно контактує з газами, через деякий час встановлюється рівновага, за якої за одиницю часу однакові кількості молекул газу будуть надходити у воду (інвазія) та виходити з неї (евазія).

Кількість розчиненого у воді газу залежить від:

- Природи газу.

- Парціального тиску газу.

- Температури.

- Присутності інших розчинених речовин (Наприклад, солоність води).

Найбільше значення для водних організмів мають кисень, вуглекислий газ і сірководень. Наявність у воді розчиненого кисню є обов'язковою умовою для існування більшості організмів, що населяють водоймища. Молекулярний кисень атмосфери і вода є двома головними джерелами, з яких кожна клітка аероба черпає кисень. Тільки дуже небагато гідробіонтів, що відносяться переважно до бактерій і простим, володіють здатністю жити у відсутність кисню. Від концентрації кисню у воді залежить життєдіяльність риб. При зниженні його нижче певних меж падає інтенсивність живлення і використовування їжі на росту, внаслідок чого сповільнюється росту риб. 

У водоймищах основним джерелом СО2 є бактерійне окислення органічних речовин, а також дихання водних організмів. Біопродуктивність водоймищ певною мірою визначається наявністю двоокису вуглецю. Вуглецеве живлення водоростей, як і вищої водної рослинності, є основою їх існування і визначає можливість їх інтенсивного розвитку. У великій концентрації вуглекислий газ отруйний для тварин, і з цієї причини водоймища, пересичені вуглекислотою, позбавлені життю.

Негативний вплив високої концентрації вуглекислоти на життєдіяльність риб полягає у тому, що риби, знаходячись в пригноблюваному стані, гірше використовують кисень, розчинений у воді. При цьому значення має не просто абсолютний вміст у воді кисню і вуглекислоти, а співвідношення їх. Для коропа наприклад, співвідношення О2 і СО2, що наближається до 0,02 є небезпечним. При низькому вмісті кисню і несприятливому співвідношенні О2 і СО2 риба значно гірше використовує корм. Критична концентрація вуглекислого газу для різних видів риб неоднакова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]