Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Вопросы+ответы по охране труда.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
108.19 Кб
Скачать

2. Законодавчі акти з охорони праці.

Основою законодавства України з охорони праці є Конституція України, що гарантує громадянам право на безпечні й здорові умови праці й система законодавчих актів України, спрямованих на реалізацію цього конституційного права.

Основними законодавчими актами цієї системи є наступні Закони України:

  • «Про охорону праці».

  • «Про охорону здоров'я».

  • «Про пожежну безпеку».

  • «Про обов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві й професійного захворювання, що привели до втрати працездатності».

  • «Про використання ядерної енергії і радіаційний захист».

  • «Про забезпечення санітарного й епідемічного благополуччя населення».

  • «Про цивільну оборону».

  • Кодекс законів «Про працю України».

№ 16

1. Зміст поняття «охорона праці»

Охорона праці являє собою систему законодавчих актів, соціально-економічних, організаційних, технічних і лікувально–профілактичних заходів та засобів, що забезпечують безпеку, збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці. Охорона праці виявляє і вивчає можливі причини виробничих нещасних випадків, професійних захворювань, аварій, вибухів, пожежі розробляє систему заходів і вимог з метою усунення цих причин і створення, безпечних і сприятливих для людини умов праці

2. Як одержати 3 групу з електробезпеки.

Кроме того, для получения группы 3,4, 5 необходимо знать компоновку электроустановок и уметь организовать безопасное проведение работ. Для получения очередной группы работникам, в зависимости от уровня образования, необходимо иметь необходимый минимальный стаж работы в предыдущей группе.

№ 17

1. Призначення правил трудового розпорядку. Їх вплив на стан охорони праці.

Правила внутрішнього трудового розпорядку — це розроблений роботодавцем у встановленому порядку документ, який регламентує організацію праці і за допомогою якого підприємство забезпечує дотримання трудової дисципліни та нормативну поведінку працівників. Правила спрямовані на зміцнення трудової дисципліни, своєчасне і якісне виконання працівниками покладених на них обовязків, раціональне використання робочого часу, зростання продуктивності та ефективності праці.  Правила визначають функціональні обов’язки працівників, режим праці, засади регулювання трудових відносин та запроваджуються з метою удосконалення організації праці, зміцнення трудової і виконавської дисципліни, забезпечення раціонального використання робочого часу, високої ефективності і якості роботи працівників, умов стимулювання, відповідальності за порушення трудової дисципліни.

2. Проаналізувати відмінність вимог груп з електробезпеки до персоналу.

Проаналізувати відмінність вимог груп з електробезпеки до персоналу.

I група. Група присвоюється особам, які не мають спеціальної електротехнічної підготовки, але мають елементарне уяву про небезпеку ураження електричним струмом і про заходи електробезпеки при роботі на обслуговуваній дільниці, електроустановці. Для І групи стаж роботи в електроустановках не нормується.

II група. Особи цієї групи повинні отримати елементарне технічне знайомство з електроустановками, чітко уявляти небезпеку ураження електрострумом, наближення до струмопровідних частин, знати основні заходи безпеки при роботі на електроустановках, вміти надати першу допомогу.

III група. Особи, що належать до цієї групи, повинні: знати будову електричних установок та вміти їх обслуговувати; мати уявлення про небезпеку під час обслуговування електричних установок; знати загальні правила безпеки, правила допуску до роботи в електричних установках, напругою до 1000 В, спеціальні правила безпеки з тих видів робіт, які входять до кола обов'язків цієї особи; вміти здійснювати нагляд за тими, хто працює з електроустановками, та надавати першу допомогу.

IV група. Особи цієї групи повинні: володіти знаннями з електротехніки в обсязі спеціалізованого профтехучилища; мати повне уявлення про небезпеку під час роботи на електроустановках; знати повністю правила технічної експлуатації (ПТЕ) та правила технічної безпеки (ПТБ) при експлуатації електроустановок; знати установку настільки, щоб вільно орієнтуватись у тому, які саме елементи повинні бути вимкненими для безпечного виконання робіт; перевіряти виконання необхідних вимог безпеки; вміти організовувати безпечне виконання робіт та здійснювати нагляд за ними в електричних установках, напругою до 1000 В; знати схему та обладнання своєї дільниці; вміти навчати персонал інших груп правилам безпеки і наданню першої допомоги потерпілому.

V група. Особи цієї групи повинні: знати всі схеми та обладнання своєї дільниці; знати ПТЕ та ПТБ у загальній та спеціальній частинах; знати, чим викликана та чи інша вимога правил; вміти організувати безпечне виконання робіт та здійснювати нагляд в електричних установках будь-якої напруги; вміти навчати персонал інших груп правил безпеки і наданню першої допомоги потерпілому.

№ 18.

1. Охарактеризувати особливості заходів з охорони праці в енергетичній галузі.

Электроэнергетика относится к той отрасли, в которой риск и опасность неизбежны — они являются составной ее частью. Труд энергетиков сопряжен с большими нагрузками и вредностью производства. Персонал невозможно оградить ни от высокого напряжения, ни от необходимости работать на высоте. Однако за счет продуманной организации производства и мероприятий по охране труда риски можно свести к минимуму. Для створення електробезпеки застосовують окремо або в поєднанні такі технічні способи і засоби: мала напруга, захисне заземлення, занулення, вирівнювання потенціалів, електричний поділ мереж, захисне відмикання, ізоляція струмопровідних частин (робоча, додаткова, підсилена, подвійна), компенсація струмів замикання на землю, огороджувальні пристрої, попереджувальна сигналізація, блокування, знаки безпеки, засоби захисту і запобіжні пристрої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]