Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16 РОЗДІЛ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

Розділ 16

ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ ІЗ ТОРГІВЛІ

ІНОЗЕМНОЮ ВАЛЮТОЮ НА МІЖБАНКЇВСЬКОМУ РИНКУ

Після вивчення цього розділу Ви зможете:

  • ознайомитись з організацією торгівлі іноземною валютою на міжбанківському ринку України

  • засвоїти права та обов’язки суб’єктів ринку

  • з’ясувати порядок купівлі, обміну іноземної валюти за торговельними, неторговельними і пов’язаними з рухом капіталу операціями.

16.1. ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТОРГІВЛІ ІНОЗЕМНОЮ ВАЛЮТОЮ НА МІЖБАНКЇВСЬКОМУ РИНКУ

Торгівля іноземною валютою — це купівля, продаж, обмін іноземної валюти, здійснення операцій із валютними дери­вати вами.

Купівля іноземної валюти — операція з купівлі іноземної ва­люти за гривні; продаж іноземної валюти —- операція з продажу іноземної валюти за гривні; обмін (конвертація) іноземної валю­ти — операція з купівлі (продажу) однієї іноземної валюти за ін­шу іноземну валюту.

Валютний дериватив— стандартний документ, що засвідчує право та/або зобов'язання купити, продати та/або обміняти іно­земну валюту на визначених у цьому документі умовах у майбут­ньому.

У міжнародній практиці найпоширенішими видами деривативів є форвардні та ф'ючерсні контракти, опціони і своп — конт­ракти. Наданий час в Україні Правилами випуску та обігу валют­них деривативів, затвердженими постановою Правління НБУ від 7 липня 1997 р. № 216 регулюється механізм випуску та обігу тільки форвардних валютних контрактів.

Порядок та умови торгівлі іноземною валютою на міжбанків­ському валютному ринку України та на міжнародних валютних ринках регулюються «Правилами торгівлі іноземною валютою» і «Правилами проведення Торговельної сесії та здійснення окре­мих операцій, пов'язаних з купівлею-продажем іноземних валют та банківських металів», затвердженими постановою Правління НБУ від 10 серпня 2005 р. № 281. Постановою Правління НБУ від 21серпня 2006 р. № 333 «Про внесення змін до деяких норма­тивно-правових актів Національного банку України щодо регу­лювання валютного ринку» зазначені «Правила торгівлі інозем­ною валютою» були змінені і перейменовані в «Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою» і внесені зміни в «Правила проведення Торговельної сесії та здійснення окремих операцій, пов'язаних з купівлею-продажем іноземних валют та банківських металів».

Згідно з названим Положенням торгівлю іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку України, на міжнародному валютному ринку дозволяється здійснювати виключно Націона­льному банку та суб'єктам рийку (або з такими суб'єктами).

Національний банк України здійснює торгівлю іноземною ва­лютою з метою забезпечення виконання функцій, покладених на нього законодавством України.

Суб'єкти валютного ринку —- уповноважені банки, уповнова­жені фінансові установи, які відповідно до ліцензії та письмового дозволу Національного банку отримали право на здійснення опе­рацій з валютними цінностями.

Міжбанківський валютний ринок України— це сукупність відносин у сфері торгівлі Іноземною валютою в Україні між суб'єктами ринку, між суб'єктами ринку та їх клієнтами (у тому числі банками-нерезидентами), а також між суб'єктами ринку і Національним банком.

Суб'єкти ринку мають право здійснювати купівлю, продаж іноземної валюти виключно на міжбанківському валютному рин­ку України.

Операції з обміну іноземної валюти суб'єкти ринку мають право здійснювати на міжбаиківському валютному ринку Украї­ни та/або на міжнародному валютному ринку.

Міжнародний валютний ринок— це сукупність відносин у сфері торгівлі іноземною валютою за межами України між суб'єктами ринку та іноземними контрагентами, які за доручен­ням і за рахунок суб'єктів ринку здійснюють торгівлю іноземною валютою за межами України.

На міжнародному валютному ринку здійснюється обмін іно­земної валюти відповідно до правил, які діють на цьому ринку, з урахуванням обмежень, установлених нормативно-правовими актами Національного банку.

Уповноважені банки, уповноважені фінансові установи уклада­ють між собою та з Національним банком договори про купівлю, продаж іноземної валюти за безготівкові гривні та підтверджують ці договори виключно під час проведення Торговельної сесії.

Торговельна сесія — комплекс організаційно-технічних засо­бів (дилінгове обладнання REUTERS, BLOOMBERG та Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку Украї­ни Національного банку України), який забезпечує можливість укладення та підтвердження договорів з купівлі, продажу інозем­ної валюти та банківських металів згідно з вимогами норматив­но-правових актів Національного банку протягом часу, що вста­новлюється та змінюється на підставі постанови Правління Національного банку України.

Зокрема Національний банк має право:

• змінювати час проведення Торговельної сесії та/або термін подання заявки на участь у Торговельній сесії, попередивши про це суб'єктів ринку не пізніше ніж за два робочі дні до часу зміни;

• наділяти уповноважену особу правом призупиняти Торгове­льну сесію з оголошення технічної перерви;

• установлювати для суб'єктів ринку граничні межі продажу готівкової іноземної валюти фізичним особам-резидентам;

• установлювати граничний розмір маржі, на яку курс купівлі та продажу іноземної валюти може відхилятися від офіційного курсу гривні до іноземної валюти, що встановлюється Націона­льним банком, з метою недопущення безпідставних фінансових втрат населення та суб'єктів ринку, якщо події на міжнародному валютному ринку або інші негативно впливатимуть на міжбанківський валютний ринок України.

Національний банк приймає зазначені вище рішення розпоря­дчим документом у формі постанов Правління Національного банку України.

16.2. Права та обов'язки суб'єктів ринку

Суб'єкти валютного ринку України мають право: —виконувати як за рахунок коштів своїх клієнтів, так і за власні кошти в межах лімітів відкритої валютної позиції заяви та доручення своїх клієнтів (крім суб'єктів ринку), а також задо­вольняти власні потреби щодо купівлі, продажу іноземної валюти до початку Торговельної сесії;

— включати у заявку на участь у Торговельній сесії (далі — за­явка) незадоволені потреби клієнтів, а також власні потреби щодо купівлі-продажу іноземної валюти та банківських металів за грив­ні. У заявку на продаж включається лише іноземна валюта, яка є на рахунку клієнта або суб'єкта ринку на час подання заявки. За­явка в паперовій формі підписується керівником (або особою, яка його замінює) та головним бухгалтером (або особою, яка його за­мінює) банку (фінансової установи) І залишається на зберіганні в банку (у фінансовій установі). Заявка в електронній формі пода­ється до Національного банку України в установлений ним строк;

— визначати у заявці за кожною іноземною валютою Класи­фікатора іноземних валют та банківських металів, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 4 люто­го 1998 р. № 34 у редакції постанови Правління НБУ від 2 жовт­ня 2002 р. № 378 (зі змінами), та за кожним видом банківських металів-обсяг їх купівлі та/або продажу;

— здійснити під час Торговельної сесії замість зазначеної у заявці операції з іноземною валютою 1 групи Класифікатора ана­логічну операцію з іншою іноземною валютою цієї самої групи Класифікатора та замість зазначеної у Заявці операції з інозем­ною валютою II, III груп Класифікатора здійснити аналогічну операцію з іншою іноземною валютою II або III групи Класифі­катора;

— здійснювати взаємні розрахунки за операціями з купівлі-продажу Іноземних валют та банківських металів за гривні лише за підтвердженими угодами. Підтвердженою вважається угода, за якою обидва її учасники під час Торговельної сесії отримали вза­ємні підтвердження засобами Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України (далі — Система підтвердження угод). Угода, яка вже була підтверджена для одного з її учасників до зупинення Націо­нальним банком України Торговельної сесії, підтверджується за­собами Системи підтвердження угод для іншого її учасника;

— здійснювати власні операції за гривні в межах установле­них лімітів (нормативних значень) відкритої валютної позиції, у тому числі купувати іноземну валюту без наявності зобов'язань у цій валюті;

— здійснювати операції з обміну іноземної валюти за кошти, що "їм належать, у тому числі з обміну іноземної валюти без наявності зобов'язань в іноземній валюті, що придбавається, у ме­жах установлених лімітів (нормативних значень) відкритої валют­ної позиції;

— здійснювати операції з обміну іноземної валюти, у тому чи­слі без наявності зобов'язань в іноземній валюті, що придбава­ється в результаті такого обміну, за дорученням і за кошти клієнтів-резидентів, які є суб'єктами господарювання, на підставі договору про банківський рахунок, який передбачає надання клі­єнту комісійних послуг;

— здійснювати операції з обміну іноземної валюти за дору­ченням і за кошти представництв нерезидентів на підставі дого­вору про банківський рахунок, який передбачає надання клієнту комісійних послуг;

— у разі наявності в їхніх клієнтів зобов'язань за зовнішньоеко­номічними договорами в іноземній валюті здійснювати за згодою клієнта та за його кошти купівлю іншої іноземної валюти, яка нада­лі на підставі договору про банківський рахунок, що передбачає надання клієнтові комісійних послуг, використовуватиметься для обміну на потрібну клієнту іноземну валюту на міжнародному ва­лютному ринку. Ця вимога поширюється також на купівлю інозем­ної валюти для погашення зобов'язань за кредитними договорами, укладеними клієнтами з суб'єктами ринку з метою виконання зо­бов'язань за зовнішньоекономічними договорами в цій валюті;

— у разі продажу клієнтом іноземної валюти за згодою клієн­та на підставі договору про банківський рахунок, який передба­чає надання клієнту комісійних послуг, здійснити обмін цієї ва­люти на міжнародному валютному ринку з подальшим продажем обміняної іноземної валюти;

— за дорученням клієнта — фізичної особи, який не є суб'єк­том підприємницької діяльності України, відповідно до умов до­говору про банківський рахунок (вклад), який передбачає надан­ня клієнту комісійних послуг, здійснювати одноразово протягом дня операції з обміну іноземної валюти І групи Класифікатора, що є на рахунку цього клієнта, з одночасним зарахуванням обмі­няної іноземної валюти на його рахунок;

купити в межах лімітів відкритої валютної позиції інозем­ну валюту за безготівкові гривні в Національного банку виключно для забезпечення виконання заяв і доручень власних клієнтів (крім уповноважених банків) та здійснення власних операцій;

— здійснювати торгівлю готівковою іноземною валютою з метою виконання власних зобов'язань та проведення валютно-обмінних операцій для фізичних осіб;

— здійснювати для фізичних осіб обмін готівкової іноземної валюти І групи Класифікатора на безготівкову Іноземну валюту цієї самої групи Класифікатора;

— отримувати комісійну винагороду за здійснення торгівлі безготівковою іноземною валютою виключно в гривнях,

— здійснювати торгівлю іноземною валютою за договірним обмінним курсом за кожною операцією.

Суб'єкти валютного ринку України не мають права:

• брати участь у Торговельній сесії без отримання підтвер­дження Національного банку України про прийняття Заявки;

• під час Торговельної сесії замість зазначеної у Заявці опера­ції з банківськими металами здійснювати операцію з іноземною валютою;

• здійснювати обмін іноземної валюти ї групи Класифікатора на іноземну валюту III групи Класифікатора;

• здійснювати обмін іноземної валюти III групи Класифікато­ра на іноземну валюту І групи Класифікатора на міжбанківському валютному ринку України;

• здійснювати для фізичних осіб обмін готівкової іноземної ва­люти II та III груп Класифікатора на безготівкову іноземну валюту.

Суб'єкти валютного ринку України зобов'язані:

— уповноважені банки, які отримали право відповідно до ба­нківської ліцензії та письмового дозволу Національного банку на здійснення операцій з валютними цінностями (генеральної ліцен­зії) відкривати кореспондентські рахунки в банках-нерезидентах в іноземній валюті та проводити операції за ними, зобов'язані ку­пувати та продавати іноземну валюту самостійно без посеред­ництва інших уповноважених банків;

— здійснювати купівлю іноземної валюти для проведення ва­лютно-обмінних операцій з дотриманням установлених Націона­льним банком граничних меж продажу готівкової іноземної ва­люти фізичним особам-резидентам;

— здійснювати торгівлю іноземною валютою на умовах «тод», «том» або «спот», за винятком чітко визначених випадків, коли вони мають право здійснювати валютні операції на умовах «фор­вард». «Тод» — валютна операція за договором, умови якого передбачають виконання цієї операції в день укла­дення договору. «Том» — валютна операція за договором, умови якого передбачають виконання цієї операції в перший робочий день після дня укладення договору. «Спот» (від англ. «spot») — валютна операція за договором, умови якого пе­редбачають виконання цієї операції на другий робочий день після дня укладення договору. «Форвард» — валю­тна операція за договором, умови якого передбачають виконання цієї операції (з поставкою валюти за договором) пізніше ніж на другий робочий день після дня укладення договору;

— робити відмітку на оригіналах документів, на підставі яких була куплена, обміняна іноземна валюта, та на копіях цих доку­ментів, які залишаються в нього на зберіганні (копії засвідчують­ся підписом керівника або заступника керівника та печаткою клі­єнта або нотаріусом). Ця відмітка має містити дату купівлі, обміну іноземної валюти, її суму, а також засвідчується підписом відповідального працівника валютного підрозділу та відбитком його особистого штампа або штампа цього підрозділу чи печатки суб'єкта ринку.

Суб 'єкти валютного ринку України можуть здійснювати тор­гівлю іноземною валютою на умовах «форвард» у випадках, коли:

1) Уповноважені банки одержали право здійснювати валютні операції на умовах «форвард» для хеджування ризиків зміни кур­су іноземної валюти щодо іншої іноземної валюти за умови, що обидві валюти є іноземними валютами І групи Класифікатора.

Резиденти -суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності оде­ржали право здійснювати валютні операції на умовах «форвард» для хеджування ризику зміни курсу іноземної валюти щодо іншої іноземної валюти за зовнішньоекономічним договором за умови, що обидві валюти є іноземними валютами 1 групи.

Ці операції здійснюються в межах лімітів відкритої валютної позиції уповноваженого банку.

2) Уповноважені банки одержали право на міжбанківському ва­лютному ринку України здійснювати валютні операції за гривні з іноземною валютою Г групи Класифікатора на умовах «форвард» для хеджування ризиків зміни курсу іноземної валюти щодо гривні.

Резиденти — суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності оде­ржали право на міжбанківському валютному ринку України здій­снювати валютні операції за гривні з іноземною валютою І групи Класифікатора на умовах «форвард» для хеджування ризику змі­ни курсу іноземної валюти щодо гривні за зовнішньоекономіч­ним договором.

Ці операції здійснюються в межах лімітів відкритої валютної позиції уповноваженого банку за умови, що довга (коротка) по­зиція банку за такими операціями становить не більше 10 % ре­гулятивного капіталу банку.

Зазначені вище валютні операції на умовах «форвард» вико­нуються в строк, що не перевищує одного календарного року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]