Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-20.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
29.42 Кб
Скачать

16. Дати характеристику план рахунків і принципи його побудови

Результати аналізу операцій реєструються шляхом запису на рахунках плану рахунків.

План рахунків – це систематизований перелік рахунків бухгалтерського обліку, що використовується для реєстрації банківських операцій.

План рахунків забезпечує детальний та повний облік усіх банківських операцій, своєчасну обробку і накопичення детальної інформації, відображення правдивої та змістовної інформації для всіх користувачів. План рахунків є мультивалютним і передбачає наявність управлінського обліку. Логічно план рахунків можна поділити на три частини – балансові рахунки, рахунки доходів та витрат і позабалансові рахунки. Всі рахунки в плані рахунків згруповані в дев'ять класів, балансові рахунки розміщені в 1 – 5-му класах, рахунки доходів і витрат – в 6-му та 7-му, позабалансові – в 9-му класі.

Рахунки усіх трьох частин призначені для ведення фінансового обліку. На підставі балансових рахунків складається балансовий звіт комерційного банку, на підставі рахунків доходів і витрат – звіт про прибутки та збитки, на підставі позабалансових рахунків – звітність за позабалансовими рахунками.

8-й клас містить рахунки для ведення управлінського обліку. Вони використовуються для визначення собівартості банківських продуктів, а також дають змогу накопичити інформацію для прийняття тактичних і стратегічних рішень менеджерами та керівництвом банку.

План рахунків бухгалтерського обліку включає рахунки I, ІІ, III, IV порядку. Усі вони належать до синтетичних і відрізняються ступенем деталізації інформації:

• рахунки І порядку однозначні – класи;

• рахунки II порядку двозначні – розділи;

• рахунки III порядку тризначні – групи;

• рахунки IV порядку чотиризначні – рахунки.

У 1-му класі обліковуються казначейські інструменти та міжбанківські операції комерційних банків.

До казначейських інструментів належать: готівкові кошти; монетарні дорогоцінні метали; цінні папери, що рефінансуються НБУ; кошти комерційних банків у НБУ; кошти НБУ в комерційному банку.До міжбанківських операцій належать операції між комерційними банками: розрахунки, депозити та кредити.

У 2-му класі відображаються операції з усіма категоріями клієнтів, крім банків. Зокрема операції за розрахунками, наданими кредитами та залученими депозитами.

У 3-му класі відображаються два різні типи операцій. До першого типу належать операції з цінними паперами (окрім цінних паперів, що рефінансуються НБУ). До другого типу належать операції за іншими розрахунками.

У 4-му класі зосереджені групи рахунків, які відображають інвестиції в асоційовані та дочірні компанії, в основні засоби і нематеріальні активи та їх зношення.

У 5-му класі обліковується капітал банку. Він включає статутний капітал, загальні резерви банку, результати минулих років та звітного періодів і результат переоцінки.

У 6-му і 7-му класах відображені операції, пов'язані з формуванням доходів і витрат, що виникають під час діяльності комерційного банку. Усі доходи і витрати поділяються на процентні, комісійні та інші доходи або витрати. В окрему групу рахунків 7-го класу згруповані витрати з відрахування в резерви.

Рахунки 8-го класу призначені для відображення операцій управлінського обліку.

9-й клас призначений для відображення позабалансових операцій. Усі рахунки цього класу поділяються на групи: рахунки для обліку операцій, які несуть різні ризики для банку (зобов'язання та вимоги за всіма видами гарантій; рахунки для обліку документів, цінностей та розрахунків з приватизації; контррахунки, які використовуються для подвійного запису операцій за позабалансовими рахунками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]