Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВО Вивчення будови термоелектричних термоме...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

Струм в цьому ланцюзі дорівнює:

                                                       (11)

Другий ланцюг містить термопару, чутливий мілівольтметр з нулем по середині шкали - нуль-прилад НП, що є індикатором наявності струму в колі  термопари, і ділянку реохорду l між точкою А і ковзним контактом Д. Термопара в ланцюзі включена так, що її струм  на ділянці опору RАД  іде у тому ж напрямку, що й від джерела Б.

При Е (t t0)< ЕБ можна знайти таке положення точки Д на реохорді RАВ, при якому струм у ланцюзі  термопари і2 дорівнюватиме нулю та стрілка НП зупиниться на нульовій відмітці шкали. При цьому

                                                     (12)

Враховуючи співвідношення (2) та (3), з рівняння (4) знайдемо

                                            

        Отже т.е.р.с. термопари Е(t t0) визначається величиною падіння напруги на ділянці l реохорду та не залежить від опору НП і зовнішнього опору ланцюга термопари. Реохорд забезпечують шкалою, градуйованою в мілівольтах чи градусах. При вимірюванні таким методом струм у ланцюзі реохорду потрібно підтримувати на постійному рівні, який встановлюється і контролюється також компенсаційним методом.

        Схема такого потенціометра показана на рисунку 5. В цій схемі три електричні ланцюги: робочий, контрольний, вимірювальний.

Нормальний елемент, призначений для контролю постійності різниці потенціалів між кінцевими точками реохорду, розвиває певну постійну у часі е.р.с. Звичайно використовується ртутно-кадмієвий гальванічний елемент Вестона, що розвиває при температурі 200С е.р.с. 1,0183 В і зберігає це значення при невеликих та короткочасних навантаженнях тривалий час Користуючись нормальним елементом, можна досить точно встановити постійність різниці потенціалів на кінцях реохорду. Для цього перемикач П переводять на контакт К, вмикаючи НП в ланцюг НЕ та одночасно розмикаючи ланцюг термопари.  

Нормальний елемент приєднується до кінців опору при чому так, що його е.р.с. спрямована назустріч е.р.с. джерела струму Е. Регулюючи струм в робочому ланцюзі реостатом Rб, добиваються такого стану, при якому різниця потенціалів на кінцях опору Rне дорівнює е.р.с. НЕ. При цьому струм у ланцюзі нормального елементу дорівнює нулю і стрілка НП встановлюється на нульовій відмітці.

Для вимірювання т.е.р.с. термопари перевимикач П переводять на контакт В, підключаючи тим самим термопару послідовно з НП до реохорду в точці  b і ковзному контакту Д. Т.е.р.с. термопари тоді буде діяти у сторону, протилежну е.р.с. джерела струму Е.

Переміщуючи контакт Д, знаходять таке його положення, при якому різниця потенціалів між точками  b і Д  реохорду дорівнює т.е.р.с. термопари; при цьому струм в ланцюзі термопари дорівнює нулю (стрілка НП встановлюється на нуль шкали). Тоді

                                    (13)

Так як EНЕ та RHE постійні, то визначення т.е.р.с. термопари зводиться до визначення довжини ділянки вимірювального опору RвД.

Відлік показань проводимо на шкалі реохорду.