Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
С.р. з дисципліни Інформаційні системи та техно...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Самостійна робота № 8

Тема: Бухгалтерський облік запасів

Кількість годин: 6

ЗНАТИ: нормативну базу по обліку запасів; класифікацію запасів; рахунки по обліку запасів

ВМІТИ: користуватися нормативною базою по обліку запасів, планом рахунків.

Склад запасів, їх оцінка та порядок відображення у фін звітності визначено ПСБО 9 „Запаси”. Запаси визнаються активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов’язані з їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена.

Для цiлей бухгалтерського облiку запаси включають:

-сировину, основнi й допомiжнi матерiали, комплектуючi вироби та iншi матерiальнi цiнностi, що призначенi для виробництва продукцiї, виконання робiт, надання послуг.

- незавершене виробництво ;

- готову продукцiю, що виготовлена на пiдприємствi, призначена для продажу i вiдповiдає технiчним та якiсним характеристикам, передбаченим договором або iншим нормативно-правовим актом;

- товари у виглядi матерiальних цiнностей, що придбанi (отриманi) та утримуються пiдприємством з метою подальшого продажу;

- малоцiннi та швидкозношуванi предмети, що використовуються протягом не бiльше одного року або нормального операцiйного циклу, якщо вiн бiльше одного року;

- молодняк тварин i тварини на вiдгодiвлi, продукцiю сiльського i лiсового господарства, якщо вони оцiнюються за цим Положенням (стандартом).

Одиницею бухгалтерського облiку запасiв є їх найменування або однорiдна група (вид).

Рахунки класу 2 „Запаси” призначенi для узагальнення iнформацiї про наявнiсть i рух належних пiдприємству предметiв працi, що призначенi для обробки, переробки, використання у виробництвi i для господарських потреб, а також засобiв працi, якi пiдприємство включає до складу малоцiнних та швидкозношуваних предметiв.

Матерiальнi цiнностi, що прийнятi пiдприємством на вiдповiдальне зберiгання, переробку (давальницька сировина), комiсiю, облiковуються на рахунках класу 0 "Позабалансовi рахунки".

Рахунок 20 "Виробничi запаси" призначено для узагальнення iнформацiї про наявнiсть i рух належних пiдприємству запасiв сировини i матерiалiв (у тому числi сировина й матерiали, якi є в дорозi та в переробцi), будiвельних матерiалiв, запасних частин, матерiалiв сiльськогосподарського призначення, палива, тари й тарних матерiалiв, вiдходiв основного виробництва.

За дебетом рахунку 20 "Виробничi запаси" вiдображаються надходження запасiв на пiдприємство, їх дооцiнка, за кредитом - витрачання на виробництво (експлуатацiю, будiвництво), переробку, вiдпуск (передачу) на сторону, уцiнка тощо.

Рахунок 20 має такi субрахунки:

201 "Сировина й матерiали"

202 "Купiвельнi напiвфабрикати та комплектуючi вироби"

203 "Паливо"

204 "Тара й тарнi матерiали"

205 "Будiвельнi матерiали"

206 "Матерiали переданi в переробку"

207 "Запаснi частини"

208 "Матерiали сiльськогосподарського призначення"

209 "Iншi матерiали"

На субрахунку 201 "Сировина й матерiали" вiдображаються наявнiсть та рух сировини та основних матерiалiв, якi входять до складу продукцiї, що виготовляється, або є необхiдними компонентами при її виготовленнi (забудовники облiк будiвельних матерiалiв i конструкцiй ведуть на субрахунку 205 "Будiвельнi матерiали"). На цьому субрахунку ведеться облiк основних матерiалiв, що використовуються пiдрядними будiвельними органiзацiями при здiйсненнi будiвельно-монтажних, ремонтних робiт. Допомiжнi матерiали, якi використовуються при виготовленнi продукцiї або для господарських потреб, технiчних цiлей та сприяння у виробничому процесi, також вiдображаються на субрахунку 201. Пiдприємства, що заготовляють сiльськогосподарську продукцiю для переробки, також вiдображають її вартiсть на цьому субрахунку.

На субрахунку 202 "Купiвельнi напiвфабрикати та комплектуючi вироби" вiдображаються наявнiсть та рух покупних напiвфабрикатiв, готових комплектуючих виробiв (включаючи у пiдрядних будiвельних органiзацiях будiвельнi конструкцiї та вироби - дерев'янi, залiзобетоннi, металевi, iншi), що придбанi для комплектування продукцiї, що випускається, якi потребують додаткових витрат працi з їх обробки або збирання. Вироби, придбанi для комплектацiї готової продукцiї, вартiсть яких не включається до собiвартостi продукцiї цього пiдприємства, вiдображаються на рахунку 28 "Товари".

Науково-дослiднi та конструкторськi органiзацiї придбанi необхiднi їм як комплектуючi вироби для проведення наукових (експериментальних) робiт за визначеною науково-дослiдною або конструкторською темою спецiальне обладнання i iнструменти, пристрої та iншi прилади облiковують на субрахунку 202. Обладнання i прилади загального призначення на цьому субрахунку не облiковуються, а вiдображаються на рахунку 10 "Основнi засоби", 11 "Iншi необоротнi матерiальнi активи" або на рахунку 22 "Малоцiннi та швидкозношуванi предмети" за видами предметiв.

На субрахунку 203 "Паливо" (нафтопродукти, тверде паливо, мастильнi матерiали) облiковуються наявнiсть та рух палива, що придбається чи заготовляється для технологiчних потреб виробництва, експлуатацiї транспортних засобiв, а також для вироблення енергiї та опалення будiвель. Тут також облiковуються оплаченi талони на нафтопродукти i газ.

Якщо деякi види палива використовують одночасно i як матерiали, i як паливо, то їх можна облiковувати на субрахунку 201 "Матерiали" i на субрахунку 203 "Паливо" - за ознакою переважностi використання на цьому пiдприємствi.

Якщо на пiдприємствi для технологiчних та експлуатацiйних потреб, для вироблення енергiї та опалення будiвель створюються запаси газу (у газосховищах), то їх облiк ведеться на субрахунку 203.

На субрахунку 204 "Тара й тарнi матерiали" вiдображаються наявнiсть i рух усiх видiв тари, крiм тари, яка використовується як господарський iнвентар, а також матерiали й деталi, якi використовують для виготовлення тари i її ремонту (деталi для збирання ящикiв, бочкова клепка тощо).

Матерiали, якi використовуються для додаткового обладнання вагонiв, барж, суден з метою забезпечення збереження вiдвантаженої продукцiї, не вiдносяться до тари i облiковуються на субрахунку 201 "Сировина й матерiали".

На субрахунку 205 "Будiвельнi матерiали" пiдприємства-забудовники вiдображають рух будiвельних матерiалiв, конструкцiй i деталей, обладнання i комплектуючих виробiв, якi належать до монтажу, та iнших матерiальних цiнностей, необхiдних для виконання будiвельно-монтажних робiт, виготовлення будiвельних деталей i конструкцiй.

На субрахунку 205 "Будiвельнi матерiали" не враховується обладнання, яке не потребує монтажу: транспортнi засоби, вiльно розмiщенi верстати, будiвельнi механiзми, сiльськогосподарськi машини, виробничий iнструмент, вимiрювальнi та iншi прилади, виробничий iнвентар та iнше. Витрати на придбання такого обладнання, що не потребує монтажу, вiдображаються безпосередньо на рахунку 15 "Капiтальнi iнвестицiї" у мiру надходження їх на склад чи iнше мiсце зберiгання, експлуатацiї.

Устаткування й будiвельнi матерiали, що переданi пiдряднику для монтажу й виконання будiвельних робiт, списується з субрахунку 205 на рахунок 15 "Капiтальнi iнвестицiї" пiсля пiдтвердження їх монтажу й використання.

На субрахунку 206 "Матерiали, переданi в переробку" облiковуються матерiали, переданi в переробку на сторону та якi надалi включаються до складу собiвартостi отриманих з них виробiв. Затрати на переробку матерiалiв, якi оплачуються стороннiм органiзацiям, вiдображаються безпосередньо за дебетом рахункiв, на яких ведеться облiк виробiв, що отриманi з переробки. Аналiтичний облiк матерiалiв, що переданi в переробку, ведеться в розрiзi, що забезпечує iнформацiю про пiдприємства-переробники i контроль за операцiями з переробки i вiдповiдними витратами. Передача матерiалiв у переробку вiдображається тiльки на субрахунках рахунку 20.

На субрахунку 207 "Запаснi частини" ведеться облiк придбаних чи виготовлених запасних частин, готових деталей, вузлiв, агрегатiв, якi використовуються для проведення ремонтiв, замiни зношених частин машин, обладнання, транспортних засобiв, iнструменту, а також автомобiльних шин у запасi та оборотi. На цьому ж субрахунку ведеться облiк обмiнного фонду повнокомплектних машин, устаткування, двигунiв, вузлiв, агрегатiв, що створюються в ремонтних пiдроздiлах пiдприємств, на ремонтних пiдприємствах.

За дебетом субрахунку вiдображаються залишок i надходження, за кредитом - витрачання, реалiзацiя та iнше вибуття запасних частин.

Автомобiльнi шини, що є на колесах та в запасi при автомобiлi, якi врахованi в цiнi автомобiля та включенi в його iнвентарну вартiсть, облiковуються у складi основних засобiв.

Аналiтичний облiк запасних частин ведеться за мiсцями зберiгання та однорiдними групами (механiчна група, електрична група тощо). Аналiтичний облiк машин, обладнання, двигунiв, вузлiв та агрегатiв обмiнного фонду ведеться за групами: придатнi до експлуатацiї (новi та вiдновленi); що пiдлягають вiдновленню (на складi); що є в ремонтi.

На субрахунку 208 "Матерiали сiльськогосподарського призначення" облiковуються мiнеральнi добрива, отрутохiмiкати для боротьби зi шкiдниками й хворобами сiльськогосподарських культур, бiопрепарати, медикаменти, хiмiкати, що використовуються для боротьби з хворобами сiльськогосподарських тварин. Тут також вiдображаються саджанцi, насiння й корми (покупнi й власного вирощування), що використовуються для висаджування, посiву та вiдгодiвлi тварин безпосередньо в господарствi.

На субрахунку 209 "Iншi матерiали" облiковуються вiдходи виробництва (обрубки, обрiзка, стружка тощо), невиправний брак, матерiальнi цiнностi, одержанi вiд лiквiдацiї основних засобiв, якi не можуть бути використанi як матерiали, паливо або запаснi частини на цьому пiдприємствi (металобрухт, утиль), зношенi шини тощо.

Рахунок 21 "Тварини на вирощуваннi та вiдгодiвлi" призначено для облiку й узагальнення iнформацiї про наявнiсть та рух: тварин, що перебувають на вирощуваннi та вiдгодiвлi, птицi, звiрiв, кролiв, сiмей бджiл, а також худоби, вибракуваної з основного стада й реалiзованої без ставлення на вiдгодiвлю, тварин, прийнятих вiд населення для реалiзацiї.

За дебетом рахунку 21 "Тварини на вирощуваннi та вiдгодiвлi" вiдображається надходження (придбання, приплiд молодняку продуктивної й робочої худоби, вибракувана з основного стада худоба для подальшої вiдгодiвлi або реалiзацiї без вiдгодiвлi) тварин на вирощуваннi, якi облiковуються за первiсною вартiстю; привiс живої маси молодняку тварин, за кредитом - вибуття тварин на вирощуваннi внаслiдок продажу, безоплатної передачi тощо.

Рахунок 21 "Тварини на вирощуваннi та вiдгодiвлi" має такi субрахунки:

211 "Молодняк тварин на вирощуваннi"

212 "Тварини на вiдгодiвлi"

213 "Птиця"

214 "Звiрi"

215 "Кролi"

216 "Сiм'ї бджiл"

217 "Доросла худоба, що вибракувана з основного стада"

218 "Худоба, що прийнята вiд населення для реалiзацiї"

На субрахунку 211 "Молодняк тварин на вирощуваннi" ведеться облiк наявностi, надходження й вибуття молодняку великої рогатої худоби, свиней, овець, кiз та коней. Аналiтичний облiк ведеться в розрiзi матерiально вiдповiдальних осiб (ферм, вiддiлкiв тощо) за такими виробничими й вiковими групами:

1. Велика рогата худоба: телички (за роками народження); бички (за роками народження); нетелi; корови-первiстки для реалiзацiї.

2. Свинi: поросята до двох мiсяцiв (до вiдлучки вiд матки); поросята вiд двох до чотирьох мiсяцiв; ремонтний молодняк; свиноматки, що перевiряються; молодняк свиней на вiдгодiвлi.

3. Вiвцi й молодняк народження поточного року; молодняк народження минулих рокiв i ярки (до переведення в основне стадо). Облiк за кожною групою ведеться окремо за рунами: тонкоруннi, напiвтонкоруннi, напiвгрубововнянi, грубововнянi.

4. Кози: молодняк народження поточного року; молодняк народження минулого року.

5. Конi: молодняк робочих коней (за роками народження i статтю) i молодняк племiнних коней (за роками народження i статтю).

Молодняк племiнних тварин усiх видiв облiковують також за породами.

На субрахунку 212 "Тварини на вiдгодiвлi" ведеться облiк наявностi та руху: дорослої худоби, переведеної з основного стада на вiдгодiвлю й нагул. Аналiтичний облiк ведеться за видами худоби: велика рогата худоба на вiдгодiвлi й нагулi; свинi на вiдгодiвлi; вiвцi на нагулi та вiдгодiвлi; кози на нагулi та вiдгодiвлi. М'ясокомбiнати на цьому субрахунку облiковують худобу, що перебуває на промисловiй вiдгодiвлi.

На субрахунку 213 "Птиця" ведеться облiк наявностi та руху птицi, як молодняку, так i дорослої. Аналiтичний облiк ведеться за такими облiковими групами:

1. Кури яєчного напрямку: молодняк; маточне стадо несучок; промислове стадо несучок; ремонтний молодняк.

2. Кури м'ясного напрямку: молодняк; м'яснi курчата (бройлери); маточне стадо.

3. Качки: молодняк; доросле стадо.

4. Гуси: молодняк; доросле стадо.

5. Iндики: молодняк; доросле стадо.

6. Цесарки: молодняк; доросле стадо.

7. Перепiлки: молодняк; доросле стадо.

На спецiалiзованих племiнних пiдприємствах, птахофабриках, комплексах з виробництва продукцiї тваринництва на промисловiй основi, м'ясокомбiнатах облiк худоби й птицi ведеться в розрiзi вiкових (технологiчних) груп.

На субрахунку 214 "Звiрi" ведеться облiк наявностi та руху хутрових звiрiв. Аналiтичний облiк ведеться за видами звiрiв окремо молодняку й основного стада.

На субрахунку 215 "Кролi" ведеться облiк наявностi та руху кролiв. Аналiтичний облiк ведеться за породами окремо молодняку й основного стада.

На субрахунку 216 "Сiм'ї бджiл" ведеться облiк наявностi та руху бджолиних сiмей. Аналiтичний облiк ведеться за кiлькiстю сiмей, їх вартiстю в цiлому по пасiцi.

На субрахунку 217 "Доросла худоба, що вибракувана з основного стада" ведеться облiк наявностi та руху поголiв'я i балансової вартостi, вибракуваних i реалiзованих або забитих на м'ясо в господарствi без постановки на вiдгодiвлю продуктивних тварин i робочої худоби. Аналiтичний облiк ведеться за видами тварин.

На субрахунку 218 "Худоба, що прийнята вiд населення для реалiзацiї" ведеться облiк руху тварин, прийнятих вiд населення для реалiзацiї. Аналiтичний облiк ведеться за видами худоби.

Рахунок 22 „Малоцінні та швидкозношувані предмети” призначено для облiку й узагальнення iнформацiї про наявнiсть та рух малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, що належать пiдприємству та знаходяться у складi запасiв.

До малоцiнних та швидкозношуваних предметiв належать предмети, що використовуються протягом не бiльше одного року або нормального операцiйного циклу, якщо вiн бiльше одного року, зокрема: iнструменти, господарський iнвентар, спецiальне оснащення, спецiальний одяг тощо.

За дебетом рахунку 22 "Малоцiннi та швидкозношуванi предмети" вiдображаються за первiсною вартiстю придбанi (отриманi) або виготовленi малоцiннi та швидкозношуванi предмети, за кредитом - за облiковою вартiстю вiдпуск малоцiнних та швидкозношуваних предметiв в експлуатацiю iз списанням на рахунки облiку витрат, а також списання нестач i втрат вiд псування таких предметiв.

З метою забезпечення збереження вказаних предметiв в експлуатацiї пiдприємство повинно органiзувати належний контроль за їх рухом, зокрема оперативний облiк у кiлькiсному вираженнi. При поверненнi на склад з експлуатацiї таких предметiв, що придатнi для подальшого використання, вони оприбутковуються за дебетом рахунку 22 "Малоцiннi та швидкозношуванi предмети" та кредитом рахунку 71 "Iнший операцiйний дохiд".

Аналiтичний облiк малоцiнних та швидкозношуваних предметiв ведеться за видами предметiв по однорiдних групах, установлених, виходячи з потреб пiдприємства.

Рахунок 23 „Виробництво” призначений для узагальнення iнформацiї про витрати на виробництво продукцiї (робiт, послуг).

За дебетом рахунку 23 "Виробництво" вiдображаються прямi матерiальнi, трудовi та iншi прямi витрати, а також виробничi накладнi витрати та втрати вiд браку продукцiї (робiт, послуг), за кредитом - суми фактичної виробничої собiвартостi завершеної виробництвом продукцiї (у дебет рахункiв 26, 27), виконаних робiт та послуг (у дебет рахунку 90). За кредитом субрахункiв облiку витрат допомiжних (пiдсобних) виробництв, з виконання некапiтальних робiт у кореспонденцiї з дебетом рахункiв 11 "Iншi необоротнi матерiальнi активи", 22 "Малоцiннi та швидкозношуванi предмети" та субрахункiв облiку витрат основного виробництва списується собiвартiсть виготовлених у допомiжних (пiдсобних) виробництвах виробiв, споруд, робiт, послуг (iнструменту, енергiї, пару, транспортних i ремонтних послуг тощо).

Аналiтичний облiк за рахунком 23 "Виробництво" ведеться за видами виробництв, за статтями витрат i видами або групами продукцiї, що виробляється. На великих виробництвах аналiтичний облiк витрат може вестися за пiдроздiлами пiдприємства та центрами витрат i вiдповiдальностi.

Рахунок 24 "Брак у виробництвi" призначено для облiку та узагальнення iнформацiї про втрати вiд браку у виробництвi. Браком у виробництвi вважається продукцiя, напiвфабрикати, деталi, вузли й роботи, якi не вiдповiдають за своєю якiстю встановленим стандартам або технiчним умовам i не можуть бути використанi за своїм прямим призначенням або можуть бути використанi тiльки пiсля додаткових витрат на виправлення. Брак продукцiї подiляється на зовнiшнiй, тобто виявлений споживачем i пред'явлений для вiдшкодування збиткiв, та внутрiшнiй, який виявлений в процесi виробництва. У залежностi вiд характеру вiдхилень вiд нормативiв вiн може бути остаточним або виправним.

За дебетом рахунку 24 "Брак у виробництвi" вiдображаються витрати через виявлений зовнiшнiй та внутрiшнiй брак (вартiсть невиправного, остаточного браку та витрати на виправлення браку), витрати на гарантiйний ремонт в обсязi, що перевищує норму, витрати на утримання гарантiйних майстерень; за кредитом - суми, що вiдносяться на зменшення витрат на брак, та сума, що списується на витрати на виробництво як втрати вiд браку, суми зменшення втрат вiд браку продукцiї: вартiсть вiдходiв вiд бракованої продукцiї або реалiзацiї її за зменшеною цiною; вартiсть утримання з винуватцiв браку; суми вiдшкодувань, одержаних вiд постачальникiв недоброякiсних матерiалiв та напiвфабрикатiв, якi спричинили брак продукцiї.

Аналiтичний облiк за рахунком 24 "Брак у виробництвi" ведеться за видами виробництва.

Рахунок 25 „Напівфабрикати” призначений для облiку та узагальнення iнформацiї про наявнiсть та рух напiвфабрикатiв власного виробництва.

Облiк напiвфабрикатiв власного виробництва на окремому рахунку ведуть пiдприємства, у яких напiвфабрикати, крiм використання у виробництвi, реалiзуються на сторону як готова продукцiя. До напiвфабрикатiв належить продукцiя, що не пройшла всiх установлених технологiчним процесом стадiй виробництва й потребує доопрацювання або укомплектування. Зокрема, на цьому рахунку можуть облiковуватися виготовленi пiдприємством напiвфабрикати: чавун передiльний у чорнiй металургiї; сира гума i клей в гумовiй промисловостi; сiрчана кислота на азотно-туковому комбiнатi хiмiчної промисловостi; солод у пивоварнiй промисловостi; пряжа i сирова тканина в текстильнiй промисловостi.

На пiдприємствах, на яких напiвфабрикати власного виробництва використовуються тiльки для власних виробничих потреб, їх рух i залишки облiкуються на рахунку 23 "Виробництво".

За дебетом рахунку 25 "Напiвфабрикати" вiдображається надходження (створених) напiвфабрикатiв, за кредитом - вибуття напiвфабрикатiв унаслiдок продажу, передачi в подальшу переробку, безоплатної передачi або невiдповiдностi критерiям визначення активу.

Аналiтичний облiк ведеться за видами напiвфабрикатiв, визначеними, виходячи з потреб пiдприємства.

Р

Рахунок 26 „Готова продукція” призначено для узагальнення iнформацiї про наявнiсть та рух готової продукцiї пiдприємства.

До готової продукцiї належить продукцiя, обробка якої закiнчена та яка пройшла випробування, приймання, укомплектування згiдно з умовами договорiв iз замовниками i вiдповiдає технiчним умовам i стандартам. Вироблена готова продукцiя зараховується на баланс за первiсною вартiстю.

За дебетом рахунку 26 "Готова продукцiя" вiдображається надходження готової продукцiї власного виробництва.

При списаннi готової продукцiї з рахунку 26 "Готова продукцiя" сума вiдхилень фактичної виробничої собiвартостi вiд вартостi за облiковими цiнами, що вiдноситься до цiєї продукцiї, визначається у вiдсотку, який обчислюється як вiдношення вiдхилень на залишок готової продукцiї на початок мiсяця та вiдхилень по продукцiї, яка здана на склад протягом мiсяця, до вартостi продукцiї за облiковими цiнами. Сума вiдхилень фактичної виробничої собiвартостi готової продукцiї вiд її вартостi за облiковими цiнами, що вiдноситься до реалiзованої продукцiї, вiдображається за кредитом рахунку 26 "Готова продукцiя" i дебетом вiдповiдних рахункiв.

Аналiтичний облiк готової продукцiї ведеться за видами готової продукцiї.

Рахунок 27 „Продукція сільськогосподарського виробництва” призначено для облiку й узагальнення iнформацiї про наявнiсть та рух сiльськогосподарської продукцiї.

Продукцiя сiльськогосподарського виробництва поточного року облiковується за плановою собiвартiстю, яку в кiнцi звiтного перiоду доводять до фактичної собiвартостi. Пiдприємства, якi не обчислюють собiвартiсть продукцiї, наприклад фермерськi господарства, беруть її на облiк за поточними (дiючими на момент складання звiтностi) цiнами. Рiзниця мiж фактичною i плановою собiвартiстю готової продукцiї, яка виявляється в кiнцi року, вiдноситься пропорцiйно на рахунок продукцiї i на iншi рахунки, на якi ця продукцiя була списана протягом року.

За дебетом рахунку 27 "Продукцiя сiльськогосподарського виробництва" вiдображається надходження сiльськогосподарської продукцiї, за кредитом вибуття сiльськогосподарської продукцiї внаслiдок продажу, безоплатної передачi тощо.

На цьому рахунку облiковують продукцiю, одержану вiд власних рослинницьких, тваринницьких та промислових пiдроздiлiв пiдприємства, яка призначена для продажу на сторону та для iншого невиробничого споживання (видачi й продажу працiвникам, передачi в невиробничу сферу, наприклад в дитячi садки, їдальнi тощо); продукцiю, яка призначена для споживання в тваринницьких пiдроздiлах як корми або для виробництва кормiв у кормоцехах; продукцiю, яка вирощена для годiвлi худоби, наприклад зелену масу, корм, плоди тощо, а також побiчну продукцiю та вiдходи, одержанi при доведеннi товарної продукцiї та насiння до належних кондицiй; насiння та посадкового матерiалу, включаючи саджанцi, призначенi для закладання та ремонту власних насаджень.

Аналiтичний облiк продукцiї сiльськогосподарського виробництва ведеться за видами продукцiї.

На рахунку 28 "Товари" ведеться облiк руху товарно-матерiальних цiнностей, що надiйшли на пiдприємство з метою продажу. Цей рахунок використовують в основному збутовi, торговi та заготiвельнi пiдприємства i органiзацiї, а також пiдприємства громадського харчування.

На промислових та iнших виробничих пiдприємствах рахунок 28 "Товари" застосовується для облiку будь-яких виробiв матерiалiв, продуктiв, якi спецiально придбанi для продажу, або тодi, коли вартiсть матерiальних цiнностей, що придбанi для комплектування на промислових пiдприємствах, не включається до собiвартостi готової продукцiї, що виробляється на цьому пiдприємствi, а пiдлягає вiдшкодуванню покупцями окремо.

Постачальницькi, збутовi, торговi пiдприємства та органiзацiї на рахунку 28 "Товари" ведуть облiк також покупної тари i тари власного виробництва, крiм iнвентарної тари, що служить для виробничих чи господарських потреб i облiк якої ведеться на рахунку 11 "Iншi необоротнi матерiальнi активи" чи 20 "Виробничi запаси".

Рахунок 28 "Товари" має такi субрахунки:

281 "Товари на складi"

282 "Товари в торгiвлi"

283 "Товари на комiсiї"

284 "Тара пiд товарами"

285 "Торгова нацiнка"

На субрахунках 281-284 за дебетом вiдображається збiльшення товарiв та їх вартостi, за кредитом - зменшення.

На субрахунку 281 "Товари на складi" ведеться облiк руху та наявностi товарних запасiв, що знаходяться на оптових та розподiльчих базах, складах, овочесховищах, морозильниках тощо.

На субрахунку 282 "Товари в торгiвлi" ведеться облiк руху та наявностi товарiв, що знаходяться на пiдприємствах роздрiбнiй торгiвлi (в магазинах, ятках, кiосках, у буфетах пiдприємств громадського харчування тощо).

На субрахунку 283 "Товари на комiсiї" ведеться облiк товарiв, переданих на комiсiю за договорами комiсiї та iншими цивiльно-правовими договорами, якi не передбачають перехiд права власностi на цей товар до оплати їх вартостi. Аналiтичний облiк ведеться за видами товарiв i пiдприємствами (особами)-комiсiонерами.

На субрахунку 284 "Тара пiд товарами" ведеться облiк наявностi й руху тари пiд товарами й порожньої тари. Торгiвельнi пiдприємства можуть вести облiк тари за середнiми облiковими цiнами, якi встановлюються керiвництвом пiдприємства за видами (групами) тари i цiнами на тару. Рiзниця мiж цiнами придбання i середнiми облiковими цiнами на тару вiдноситься на субрахунок 285 "Торгова нацiнка".

На субрахунку 285 "Торгова нацiнка" торгiвельнi, постачальницькi та збутовi пiдприємства при веденi облiку товарiв за продажними цiнами вiдображають торговi нацiнки на товари, тобто рiзницю мiж покупною та продажною (роздрiбною) вартiстю товарiв. За кредитом субрахунку 285 вiдображається збiльшення суми торгових нацiнок, за дебетом - зменшення (списання). Списання за розрахунками суми торгової нацiнки на реалiзованi товари вiдображається за дебетом субрахунку 285 i кредитом субрахункiв 281 i 282. У звiтнiсть включається згорнуте за всiма субрахунками сальдо рахунку 28.

Питання для самоперевірки

1. Нормативна база.

2. На якому класі рахунків ведеться облік запасів?

3. Охарактеризуйте рахунки по обліку запасів.