Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ 15 укр. Шинчуковский Клінічні питання.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать

Біомеханіка мостоподібних протезів

Мостоподібні протези являють собою складні конструкції, які несуть під час жування великі навантаження з передачею їх на пародонт опорних зубів. Клініцисту при виборі кількості опорних зубів важливо знати спосіб і шляхи розподілу жувального тиску в протезі та передачі його на тканини пародонту.

Розподіл навантаження на опори при двосторонньому кріпленні мостоподібного протеза (е. І. Гаврилов).

Біомеханіка мостоподібного протеза з двосторонньою опорою на малі та великі корінні зуби. На схемі протеза (1) харчовий комок, руйнується силою Р, яка знаходиться на оклюзійній поверхні мостоподібного протеза, рівновіддаленій від опорних зубів, при цьому А = Б.

При таких умовах жувальний тиск буде розподілятися на опорні зуби порівну і РА = РБ. Залежність величини сили РБ або РА від положення харчової грудки на протезі виражається двома формулами:

РБ=Р . L/Б і РА=Р . L/Б

Порівнюючи їх, неважко переконатися, що сила, падаюча на зуб, тобто на опору, обернено пропорційна відстані від останньої до харчового комка. Інакше кажучи, тиск буде тим більше, чим ближче до їжі розташований опорний зуб. Це положення дійсне для опосередкованої оклюзії (через харчовий комок). У центральній оклюзії, коли є множинні контакти, це правило не діє, а тиск розподіляється по всім контактним точкам. Однак це правило відразу ж вступає в силу, якщо матиме місце в якійсь точці оклюзійної поверхні передчасний контакт.

Ми проаналізували біомеханіку мостоподібного протеза при умові, ​​що обидва опорних зуба мали інтактний пародонт. Інша ситуація складається, якщо одна з опор має патологічну рухливість.

Мостоподібні протези відносяться до групи не тільки, які заміщають дефект, а й стабілізуючих протезів, оскільки вони об'єднують зуби в систему, в якої ізольована рухливість одного з них неможлива.

Біомеханіка мостоподібних протезів, що спираються на передні зуби.

Мостоподібні протези, які заміщають відсутні передні зуби, мають одну конструктивну особливість. Вона полягає в тому, що проміжна частина їх розташовується по дузі. Біомеханіку цих протезів можна краще зрозуміти, якщо аналізувати розподіл напружень при відсутності їжі в двох оклюзіях - центральній і передній. На мал. показано розкладання сили, що виникає при змиканні зубів в положенні центральної оклюзії. Сила Р за законом паралелограма розкладається на дві складові Т1 і> П.Сила Т1 спрямована лабіально і сприяє протрузії різців. Дія її особливо демонстративна в осіб, які страждають системним захворюванням пародонту. Передні зуби при цьому розходяться віялоподібно, висуваючись вперед. Сила N спрямована вздовж кореня зуба сприятливіша для пародонту передніх зубів, пристосованих до відкушування їжі, тобто до вертикального навантаження. На нижній щелепі розподіл сил відбувається трохи інакше. Одна з доданків (сила Т2) направлена ​​в оральний бік. Розподіл сил при змиканні мостоподібних протезів в положенні передньої оклюзії демонструє мал. При фіксації мостоподібного протеза на іклах тіло протеза розташовується по дузі.

Схема розподілу жувального тиску в мостоподібному протезі при передній оклюзії. (Е.І.Гаврилов).

Розподіл жувального тиску на передні зуби

в центральнії оклюзії (Е.І.Гаврилов)