Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ 12 укр. Михайлов Показання.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
242.18 Кб
Скачать

Стадії полімеризації

У пластмаси, що дозріває, по її фізичному стану розрізняють 5 стадій:

1) стадія піску, що характеризується вільним, не зв'язаним положенням гранул у суміші. Маса нагадує змочений водою пісок або мокрий сніг;

2) ниток, що тягнуться (коротких або довгих), коли маса стає більш в'язкою, а при її розтягуванні з'являються тонкі нитки;

3) тістоподібна, що відрізняється ще більшою щільністю й зникненням ниток, що тягнуться, при розриві;

4) гумоподібна з вираженими пружними властивостями;

5) стадія остаточного затвердівання.

Компресійне пресування.

Приготовлену пластмасу «Синма», «Синма-М» пакують у кювету в тістоподібній стадії. Після контрольної пресовки, під час якої видаляють зайву пластмасу , обидві частини кювети стискають під пресом, а потім фіксують у бюгелі і проводять полімеризацію пластмаси в кюветі.

Ливарне пресування.

Пластмасу в стадії ниток що тягнуться пакують в апараті в спеціальну кювету з двома отворами. Через шприц під тиском 2 атм. в кювету у більший отвір вводять пластмасу поки вона не почне виходити через менший отвір, який закривають і деякий час витримують. Далі проводять полімеризацію пластмаси.

При виборі режиму полімеризації варто дотримуватися вказівок фірм-виробників обраної пластмаси.

Існують також наступні методи полімеризації (термічні):

Режим полімеризації за ГЕРНЕРОМ: кювету занурюють у воду кімнатної температури, поступово підігріваємо в плині 30 хвилин до температури 60-65 градусів, підтримуємо таку температуру в плині години, потім за 30 хвилин воду доводимо до 100 градусів, підтримуємо в плині години, прохолоджуємо не виймаючи з води. Кювету розкриваємо при 20 градусах.

Режим полімеризації за ВАСИЛЬЄВИМ : кювету занурюють у воду кімнатної температури, протягом години підігрівають до 95-98 градусів, витримують 30 хвилин, виключають і прохолоджують до кімнатної температури, не виймаючи з води.

Режим полімеризації за ШАРГОРОДСЬКИМ: кювету занурюють у воду кімнатної температури, доводять до кипіння за 30-40 хвилин, витримують у киплячій воді 30-40 хвилин, повільно прохолоджують до кімнатної температури, не виймаючи з води.

Полімеризація під тиском.

Кювету поміщають в автоклав, де під тиском 4 атм. і температурою 55градусів за Цельсієм полімеризують пластмасу протягом 30 хвилин.

Пластмасову коронку можна виготовити й двоколірною, якщо шийка й ріжучий край іншого відтінку в порівнянні з усією поверхнею зуба. Для цього пластмасу замішують двох кольорів, відповідно кольорам зуба, обраним по палітрі. Пакують основними кольорами. Після пресування із целофаном (для ізоляції гіпсу) чистим вістрям шпателя видаляють частину пластмаси в ділянці шийки або ріжучого краю коронки й на це місце кладуть пластмасу інших кольорів або відтінку. Пластмасова коронка витягається з кювети з першої моделі, обробляється й підганяється вже на другій моделі. Готова коронка після обробки й полірування до моменту припасування й фіксації в порожнині рота зберігається у воді.