Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_P_Fin_an.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
642.05 Кб
Скачать

Критерії оцінювання наукових есе:

10 балів : студент має послідовно, обґрунтовано та теоретично правильно викласти матеріал; продемонструвати здатність здійснювати порівняльний аналіз різних теорій, концепцій, здійснити критичний огляд визначень різними авторами, наведених в різних джерелах; продемонструвати здатність робити логічні висновки та узагальнення; здатність висловлювати та аргументувати власне ставлення до альтернативних поглядів на певне питання; використовує фактичні та статистичні дані; продемонструвати знання особливостей зарубіжної та вітчизняної практики фінансового аналізу, а також законодавчих та нормативних актів України, підручників, посібників

8 БАЛІВ: студент володіє знаннями матеріалу на рівні вимог, наведених вище, але у розкритті змісту були допущені незначні помилки у формулюванні термінів і категорій, використанні цифрового матеріалу, посиланні на конкретні періоди і дати; питання викладено недостатньо глибоко, у занадто стислій формі.

6 БАЛІВ: студент вірно виконав більшу частину роботи, але при написанні допущені неточності, або відсутня мінімально необхідна кількість висновків, недостатньо графічних пояснень, допущені незначні помилки у формулюванні термінів і категорій.

0 БАЛІВ: студент зовсім не висвітлює дискусіну тему або висвітлює її неправильно. В есе відсутні необхідні докази та аргументи. Зроблені висновки є помилковими. Есе містить зайвий матеріал, що не відповідає змісту теми і свідчить про нездатність студента зрозуміти її зміст. Текст есе є повністю ідентичним тексту підручника чи конспекту або повністю ідентичними есе іншого студента на таку ж тему.

6.5.Виконання індивідуальних завдань. Реалізація даної форми організації навчального процесу передбачає:

1. Виконання розрахункових, графічних робіт.

2. Проведення аналізу практичних фінансових ситуацій, передбачених Навчально-методичним посібником для самостійного вивчення дисципліни “Фінансовий аналіз”, К.: КНЕУ, 2002,

3. Написання та захист наукових есе із проблем аналізу фінансового стану підприємства.

4. Написання тез доповідей та підготовка до виступів на наукових студентських конференціях і олімпіадах.

5. Написання курсових робіт (тематику та вимоги виконання даної форми самостійної роботи див. в Методичних вказівках та тематиці курсових робіт з дисциплін “Фінансовий аналіз”, “Фінансова діяльність суб’єктів господарювання’’, “Страхові послуги’’ для всіх форм навчання. /Уклали: Т.М. Артюх , Н.М.Притуляк , О.О. Терещенко /–К. :КНЕУ, 2002.).

Розділ VII. Індивідуально-консультативна робота.

Індивідуально-консультативна робота з дисципліни “Фінансовий аналіз” здійснюється відповідно до затвердженого кафедрою фінансів підприємств графіку проведення консультацій зі студентами, який доводиться кафедрою до відома студентів на початку кожного семестру. В графіку визначені дні та тривалість надання консультацій кожного викладача з дисципліни “Фінансовий аналіз”.

Індивідуально-консультативна робота здійснюється у формі:

  • індивідуальних занять зі студентами, які потребують додаткових пояснень викладеного матеріалу;

  • індивідуальних занять з окремими студентами з метою підвищення рівня їхньої підготовки та розвитку індивідуальних творчих здібностей;

  • консультацій студентів з питань, які в них виникають по лекціях, семінарських та практичних заняттях, самостійній роботі, виступах на конференціях, при підготовці курсових робіт, рефератів тощо;

  • перевірки виконаних індивідуальних завдань;

  • перевірки та захисту завдань, що винесені на поточний контроль;

  • перевірки та захисту курсових робіт.

Розділ VIII. Методики активізації процесу навчання.

Для активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів при вивченні дисципліни “Фінансовий аналіз” застосовуються новітні навчальні технології, зокрема:

8.1. По всім темам курсу передбачені проблемні лекції з ключових питань фінансового аналізу для розвитку логічного мислення студентів із застосуванням досвіду закордонних навчальних закладів і розглядом дискусійних проблем та можливих шляхів їх вирішення.

8.2. Із проблем, які визначені для самостійного вивчення студентами, передбачена організація міні-лекцій.

8.3.На практичному занятті з метою формування навичок здійснення адекватної оцінки фінансового стану суб’єкта господарювання організовується робота студентів в малих групах (6 осіб), яка може включати:

- вирішення набору аналітичних задач, згрупованих за певною проблематикою та презентація перед іншими групами результатів аналізу;

- вирішення та презентація фінансових ситуацій, рекомендованих до розгляду у Навчально-методичному посібнику для самостійного вивчення дисципліни “Фінансовий аналіз” (теми № 1, 2, 3, 5, 6, 9);

- виконання в малих групах однотипних практичних завдань за допомогою використання відмінних методичних підходів щодо здійснення аналізу та отримання результатів через використання навчальної технології мозкової атаки.

Типовий приклад даної форми активізації процесу навчання.

Студенти отримують практичне завдання - на основі вхідної фінансової інформації необхідно здійснити комплексний аналіз об'єкта дослідження (тема 9). Організаційні особливості роботи малих груп:

Кожна група отримує однаковий масив фінансової інформації щодо діяльності 4 суб’єктів господарювання, серед яких визначено об’єкт дослідження. Група здійснює комплексну оцінку фінансового стану об’єкту дослідження за однією із запропонованих викладачем, але відмінною від інших груп методикою аналізу. За результатами аналізу групою напрацьовуються гіпотези, формуються пропозиції та сценарії подальшої діяльності об’єкт дослідження.

На етапі презентації групами отриманих результатів дослідження застосовується технологія мозкової атаки. За невеликий проміжок часу студентам необхідно селекціонувати результати комплексної оцінки фінансового стану суб’єкта господарювання - об’єкта дослідження, здійсненої за відмінними методиками та сформулювати узагальнену оцінку його фінансової стійкості.

8.4. Практикуються міні-дискусії з обміном думками студентів із дискусійних питань фінансового аналізу та формуванням власних точок зору зі спірних питань.

8.5. Проводяться мозкові атаки із миттєвим вибором найоптимальніших варіантів вирішення окремих фінансових проблем, обговоренням отриманих результатів та селекцією найефективніших рішень.

8.6. Впроваджуються кейс-методи, тобто методи аналізу конкретних ситуацій, які доцільно застосовувати для посилення практичної орієнтації набутими студентами знань та розгляду проблемних ситуацій.

8.7. Проводяться презентації із виступами окремих студентів перед аудиторією з висвітленням передових методів фінансового аналізу та звітами про виконання індивідуальних завдань тощо.

8.8. Проводяться рольові ігри (інсценізації) із залученням студентів в ролі безпосередніх учасників подій при інсценізації певних виробничо-фінансових ситуацій.

8.8. Застосовуються дидактичні ігри з питань фінансового аналізу, які мають найбільше практичне значення, шляхом імітації певних фінансових ситуацій із самостійним вирішенням студентами поставлених проблем.

Розділ ІХ. Система поточного і підсумкового контролю.

9.1. Питання, що виносяться на екзамен з дисципліни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]