Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
43.63 Кб
Скачать

1.3. Досвід зарубіжних країн із поліпшення умов праці.

Міністерство праці Японії розробило і направило в усі префектури і на підприємства пакет, що включає 60 нормативних документів,серед яких особливе місце займали "Правила охорони та гігієни праці". Пильна увага була приділена і питанням навчання працівників.

Мета закону про охорону праці в Японії - гарантувати безпеку і здоров'я працівників на виробництві, а також сприятиме створенню комфортних умов праці. Закон встановлює, що роботодавець повинен не тільки дотримуватися стандартів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням, але також докладати зусилля щодо гарантування безпеки та здоров'я працівників на виробництві за допомогою створення комфортного робочого середовища і умов праці Було б неправильно стверджувати, що до 1972 р. законодавці не приділяли уваги охороні праці. Були прийняті чинні і понині закони Про норми праці, "0б об'єднаннях з попередження виробничого травматизму", "Про спеціальні заходи у зв'язку з токсикозом від чадного газу в результаті нещасних випадків у вугільних шахтах". Проте саме цей рік став якоюсь кордоном, після якої стала простежуватися стійка тенденція до зниження виробничого травматизму

Японські дослідники виявили так само залежність між частотою нещасних випадків і розмірами виробничих ділянок. Так, статистика за 1994 р. свідчить, що частота нещасних випадків на виробничих ділянках з кількістю зайнятих 30-49 чоловік становила 4,72, а на ділянках з числом зайнятих понад 1 тис. осіб -0,49, і що найбільша кількість нещасних випадків припадає на будівництво (27,8% загального їх числа і 42,3% випадків зі смертельним результатом).

Велике значення надається питань профілактики (попередження) виробничого травматизму; розробляються спеціальні державні програми. Цілі однієї з них, розрахованої на 1993-1998 рр.., - "Забезпечення широкомасштабного зменшення кількості нещасних випадків зі смертельним результатом, важких нещасних випадків, серйозних професійних захворювань і зниження загальної кількості випадків виробничого травматизму, а також забезпечення активної діяльності по підтриманню і зміцненню духовного та фізичного здоров'я робітників і створення нормальних умов праці ". На досягнення цих цілей спрямовані заходи:

• щодо попередження виробничого травматизму в будівництві та інших галузях, де відзначається найбільше число нещасних випадків зі смертельним результатом;

• щодо попередження виробничого травматизму, пов'язаного з роботою устаткування, а також у результаті вибухів, пожеж тощо;

• по підтримці і зміцненню духовного і фізичного здоров'я працівників;

• по створенню нормальних умов праці;

• щодо попередження виробничого травматизму на середніх і малих підприємствах.

Особлива увага приділяється забезпеченню безпечної роботи обладнання. Правила передбачають отримання виробником обладнання, використовуваного для виконання особливо небезпечних робіт, ліцензії у начальника департаменту норм праці відповідної префектури. Виготовлених обладнання підлягає перевірці на відповідність стандартам, яка проводиться начальником департаменту норм праці префектури, або спеціалізованим агентством, або начальником місцевого відділення з нагляду за дотриманням норм праці. Якщо обладнання не відноситься до особливо обумовленим, воно підлягає перевірці експертами Міністерства праці Японії.

Слід відзначити серйозне ставлення японців до такої процедури, як інструктаж працівників. Цей обов'язок покладено на роботодавця. Взагалі кажучи, відповідно до національного законодавства роботодавець наділений значними обов'язками у сфері охорони та гігієни праці.

Про охорону праці у Швейцарії

11.03.06

Правову основу охорони праці працюючих у Швейцарії складають Закон про страхування від нещасних випадків, Закон про працю, а також Закон про безпеку технічного устаткування й апаратури. Закон про страхування від нещасних випадків містить у собі заходи профілактики від нещасних випадків і професійних захворювань. У Законі про працю викладено правові вимоги про працю, спеціально зорієнтовані на завдання охорони здоров'я зайнятих на виробництві працівників.

Інноваціями законодавчого характеру останніх років у Законі про страхування від нещасних випадків і в Законі про працю можна назвати набуття чинності постанов, які стосуються фабрично-заводських лікарів та інших фахівців з охорони праці. Ухвалення цих постанов переслідувало такі цілі:

1. Надати допомогу підприємствам у забезпеченні залучення фахівців з охорони праці (інженерів з техніки безпеки, фахівців з охорони праці, фабрично-заводських лікарів, лікарів-гігієністів тощо) у разі, коли на місцях немає необхідного персоналу, а також за необхідності підвищення рівня охорони й гігієни праці на підприємствах.

2. Створення на підприємствах системи охорони праці з завданням проведення систематичної її інтеграції в процеси управління й виробництва на підприємствах.

Одночасно державні органи підсилили контроль на ринках технічного устаткування, особливо такого, що вже було у використанні, та його відповідність припустимим нормам безпечної праці. У цьому відношенні особливі завдання покладаються на Державний секретаріат з питань економіки, який координує необхідні дії і підтримує робочі контакти з відповідними інстанціями в Комісії ЄС. За Швейцарським інститутом страхування від нещасних випадків закріплено питання, що стосуються перевірки відповідності устаткування і його функціонувань до декларованих стандартів, а також уживання необхідних заходів або проходження технічного тестування. Устаткуванням непромислового призначення займається Консультаційний орган з питань запобігання нещасних випадків, а також різного роду спеціалізовані організації.

У Швейцарії поки ще малопомітним залишається вплив соціальних партнерів. У той же час розроблювані в комісіях ЄС норми та стандарти з охорони праці, безпеки технічного устаткування впроваджуються в національні нормативи й публікуються у відповідних виданнях.

14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]