Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИ НАВЧАННЯ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
82.52 Кб
Скачать

Вимоги до вчителя при відеометоді:

  • уміння вводити учнів у коло проблем, що вивчаються;

  • спрямовувати їх діяльність,

  • робити узагальнюючі висновки;

  • надавати індивідуальну допомогу у процесі самостійної роботи;

4. Вибір методів навчання.

До вибору методів навчання вчитель приступає після того, як визначено навчальні і виховні цілі, зміст і структуру навчального матеріалу, форми організації пізнавальної діяльності учнів на уроці. Обирається як правило не один, а кілька методів в їх різноманітних комбінаціях.

Вибір методів залежить.

  1. Від характеру і змісту навчальної дисципліни. Є методи, які застосовуються у викладанні всіх, або ж більшості навчальних дисциплін (бесіда, вправи, робота з книгою, показ навчальних кінофільмів). Є також і такі застосування яких характерне лише для певної групи дисциплін (лабораторні заняття - застосовуються, перш за все, на уроках фізики, хімії, біології, методи роботи в лінгафонному кабінеті - при вивченні іноземних мов).

  2. Від дидактичних завдань, від конкретної навчальної мети, від теми. Наприклад, на уроці мови, де планується повідомлення нової теми, може бути застосований метод розповіді, бесіди, на уроці закріплення отриманих знань і використання їх на практиці -застосовується метод вправ.

  3. Від вікових особливостей учнів. Наприклад, метод шкільної лекції в початковій школі зовсім недоцільний, метод самостійної роботи по оволодінню знаннями із підручника можливо тоді, коли є навички роботи з книгою (середні класи).

  4. Від матеріального забезпечення шкільного закладу. Зрозуміло, що методи, які застосовуються в школі, яка добре обладнана наочними посібниками і технічними засобами навчання, будуть суттєво відрізнятися від методів, які застосовуються в школі, яка не має таких матеріальних умов.

  5. Від географічного положення школи. Наприклад, школи, розташовані у великих містах, мають більше можливостей для організації екскурсій у музеї. Школи, які розташовані недалеко від промислових центрів, легше мають можливість організувати екскурсії на виробництво. Сільські школи мають кращі умови для організації спостережень за природою, виконання дослідницької роботи.

  6. Врахування відмінностей в життєвому досвіді учнів в різних школах, бо в різних випадках учитель повинен йти від запасу різних спостережень, які будуть різнитися у дітей різних місцевостей.

  7. Врахування рекомендацій фізіологів і психологів про необхідність чергувати види діяльності (слухання, усної мовної діяльності, письма, практичної ручної діяльності).

Критеріями вибору методів навчання є:

  1. магістральні завдання виховання особистості;

  2. мета і завдання навчання взагалі та конкретного етапу зокрема;

  3. закономірності та принципи навчання;

  4. зміст навчального матеріалу;

  5. навчальні можливості школярів;

  6. наявність засобів навчання,

  7. психолого-педагогічні можливості школярів

Отже, вибір методів навчання не можна сприймати (і використовувати) як певний "рецепт" для розв'язання того чи іншого навчального завдання. Адже, як наголошував

Iі)

К.Д.Ушинський, важливий не сам метод, а ідея, що закладена в ньому. Тому лише творча мудрість учителя, яка базується на наукових засадах, може забезпечити оптимальний підхід до використання методів навчання з метою підвищення ефективності як научіння, так і учіння.

20