Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_4ЕК_4ЕІ_Проектування_БД.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
667.14 Кб
Скачать

Включення (без злиття) зв'язків, унікальних для кожного локального представлення

У табл.2.2 можна виділити зв'язки, що є унікальними для кожного з представлень Інспектор і Менеджер. Ці зв'язки повинні бути перенесені в глобальну модель даних без яких-небудь змін. Наприклад, зв'язки Працівник Виконує Інспекцію і Секретар Обслуговує Приписаного Працівника є унікальними для представлення Інспектор, тоді як зв'язки Менеджер Керує Відділенням і Працівник Зв’язаний з родичем - для представлення Менеджер.

Перевірка на наявність пропущених сутностей і зв'язків

Перевірка на наявність пропущених сутностей і зв'язків, що існують між елементами представлень користувачів, що зливаються, є однією з найважливіших задач при створенні глобальної моделі даних. Однак часто ця задача є дуже складною. Сутності і зв'язки можуть залишитися за межами локальних представлень у тих випадках, коли має місце невизначеність із приводу того, хто відповідає за деякий вид діяльності. Кожний з користувачів може припускати, що відповідальність за виконання деякого завдання покладається на іншого користувача, і з цієї причини дані і транзакції, необхідні для виконання цього завдання, будуть відсутні в його локальному представленні. Найчастіше подібні проблеми мають місце в інтерфейсах між різними типами представлень.

Перевірка коректності зовнішніх ключів

На цьому етапі виконується перевірка того, чи всі дочірні сутності містять необхідні їм зовнішні ключі. Особливу обережність варто виявляти у відношенні тих сутностей і їхніх зв'язків, що були безпосередньо втягнуті в процес злиття представлень користувачів. Наприклад, сутність Відділення у представленні Інспектор не має зовнішнього ключа, тоді як у глобальному представленні вона повинна мати зовнішній ключ Номер_Працівника (перейменований атрибут Менеджер Номер_Працівника), необхідний для представлення зв'язку Працівник Керує Відділенням.

Перевірка дотримання обмежень цілісності

У глобальній моделі необхідно ще раз перевірити усі вимоги, необхідні для підтримки цілісності даних, і переконатися, що будь-які можливі конфлікти і протиріччя між локальними моделями даних були проаналізовані й усунуті.

Виконання креслення глобальної логічної моделі даних

На цьому етапі малюється ER-діаграма знову створеної глобальної логічної моделі даних, що відбиває об'єднані представлення користувачів Інспектор і Менеджер. Глобальна логічна модель даних навчальної програми „Нерухомість” показана на рис.14.

Глобальна модель даних містить усі сутності і зв'язки, поміщені раніше в окремі локальні представлення користувачів. У тих випадках, коли для сутності або зв'язку існувала можливість вибору імені, остаточне рішення приймалося на основі додаткового опитування користувачів. Проте при реалізації представлень імена, яким віддали перевагу користувачі, у разі потреби можуть бути змінені.

Відновлення документації

Протягом усього процесу розробки глобальної моделі даних документація повинна постійно обновлятися з метою відображення будь-яких змін, внесених у представлення окремих користувачів. Надзвичайно важливо постійно підтримувати актуальність документації, що завжди повинна відбивати поточний стан моделі даних.

У додатку 2.3 приведений опис усіх відношень, необхідних для реалізації глобальної логічної моделі дані програми „Нерухомість”, показаної на рис.14. Для опису вимог до забезпечення посилальної цілісності зовнішніх ключів були використані відповідні оператори мови DDL.