Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_4ЕК_4ЕІ_Проектування_БД.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
667.14 Кб
Скачать

Етап 2.5. Створення діаграм „сутність -зв'язок"

Графічне представлення способу виконання транзакцій безпосередньо на ER-діаграмі (див. рис.11) дозволяє виявити області моделі, що є критичними з погляду виконання транзакцій, а також ті області діаграми, які не використовуються при їх виконанні. Наприклад, на рис.11 не представлені шляхи виконання транзакцій g і h, описаних у попередньому розділі, оскільки вони вимагають наявності прямого зв'язку між сутностями Клієнт і Відділення, необхідного для ідентифікації клієнтів, зв'язаних з кожним з відділень. Це дозволяє зробити висновок, що критичний для виконання транзакцій зв'язок між сутностями Клієнт і Відділення був пропущений при побудові моделі й обов'язково повинний бути внесений в остаточний варіант моделі даних. Додаткові обговорення з користувачами показали, що кожен клієнт реєструється тільки в одному з відділень. У результаті в модель був уведений новий зв'язок — Відділення Реєструє Клієнта, показаний на рис.12, а у відношення Клієнт був поміщений новий зовнішній ключ - Номер_відділення.

Зверніть увагу, що на ER-діаграмі, показаній на рис.11, немає транзакцій, що використовує відношення Працівник Проводить Інтерв’ю і Інтерв’ю З Клієнтом. Наслідком цього факту стала поява сумнівів у необхідності збереження відповідної інформації в базі даних. Після консультацій з користувачами було прийняте рішення про доцільність видалення даної частини локальної логічної моделі даних користувача Інспектор. Хоча практику проведення співбесід з потенційними клієнтами (якщо це можливо) у кампанії ніхто не скасовував, до зведень про проведення подібних співбесід Дата Інтерв’ю і Коментарі згодом звертаються рідко (якщо взагалі звертаються). Після обговорення користувачі підтвердили доцільність видалення сутності Інтерв’ю і усіх установлених з нею зв'язків з логічної моделі даних. Не існує також транзакцій, що використовують присутню в моделі даних зв'язок Працівник Організує Угоду оренди. Проведення консультацій з користувачами показало, що, хоча угода про оренду користувачем об'єкта готується визначеним працівником, ця інформація згодом не представляє інтересу для компанії. Тому зв'язок Працівник Організує Угоду оренди є надлишковим і повинний бути вилучений з моделі даних користувача Інспектор.

Остаточний варіант ER-діаграми логічної моделі даних для користувача Інспектор, виконаний з обліком усіх внесених змін, показаний на рис.12.

Етап 2.6. Визначення вимог підтримки цілісності даних

На цьому етапі ми займемося визначенням тих вимог підтримки цілісності даних, які необхідно реалізувати в локальній логічній моделі даних користувача Інспектор. Їхнє призначення складається в підтримці постійної внутрішньої погодженості інформації, організованої у виді бази даних. На даному етапі наше завдання полягає в тім, щоб установити, які саме вимоги підтримки цілісності даних необхідні, а питання методів їх реалізації будуть вирішуватися пізніше. Ми розглянемо п'ять типів вимог підтримки цілісності:

  • обов'язкові дані;

  • обмеження для доменів атрибутів;

  • цілісність сутностей;

  • посилальна цілісність;

  • вимоги даного підприємства.