Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 11 б-п 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
64 Кб
Скачать

Тема 11. Експертиза бізнес-плану

План:

  1. Методологічні основи експертизи бізнес-плану

  2. Критерії оцінки якості обґрунтування бізнес-плану та його розділів

  1. Методологічні основи експертизи бізнес-плану

Бізнес-проект (бізнес-план) у тім або іншому виді може мати наступні складові:

прогноз ринкової ситуації;

план постачання і налагодження устаткування;

графік виходу устаткування на проектну потужність;

план (прогноз) ціни і якості;

план збуту;

план просування продукції;

план розміщення кадрів;

фінансовий план.

Часто бізнес-проект існує у вигляді плану-графіка вкладень і зворотності засобів, складеного на основі прогнозу витрат, обсягів збуту, відпускних цін. Іноді це взагалі гола ідея, для якої не робилося навіть попередніх викладень (у цьому випадку варто говорити скоріше про ринкову можливість).

Для бізнес-плану характерне існування плану розвитку виробництва і плану по збуті.

Загальною особливістю нашого ринку є складання підприємствами бізнес-планів на основі прийнятого без перевірки прогнозу збуту (із практики конкурентів або за інформацією постачальника устаткування), а потім детальне пророблення заходів щодо організації виробництва.

Предметом аналізу при маркетинговому підході до консультування є не фінансовий план або план дій, як такої, а досяжність самої мети в рамках прийнятих стратегій. Іншими словами, консультант перевіряє не правильність складання документації, а її ринкову основу.

Експертиза бізнесів-проектів за допомогою консультування широко поширена. На підприємстві, як правило, існує тільки одна група (підрозділ або менеджер), у чиї функції входить пророблення бізнесу-проекту, саме ця група і готує проект. Оскільки реалізація проекту вимагає звичайно значних витрат, для підприємства важливо знизити ризик до мінімуму повторним оглядом основних викладень. Організувати незалежну перевірку силами власних співробітників неможливо. Раціональним рішенням є залучення для цієї мети консультанта.

Експертиза бізнес-планів із застосуванням стороннього консультування має трохи менше поширення. Реалізований проект оточений підвищеною увагою керівництва підприємства; якщо усі йде за планом - не вимагає втручання; при збоях - причини виявляються самим підприємством. Використання тут консультування обумовлюється частіше зайнятістю керівництва, або відсутністю кваліфікованого маркетингу на підприємстві. Звичайно консультант запрошується при явному відставанні бізнес-плану від графіка, стійкою його збитковості «з ряду об'єктивних причин».

Робота консультанта по експертизі бізнес-планів і бізнесів-проектів може бути замовлена і виконана в різних обсягах. Мінімальна участь консультанта полягає в дослідженні перспектив збуту, максимальне - наближається до розробки стратегій і оптимізації оргструктури. Звичайно підприємства цікавлять саме перспективи збуту, іноді - якість, сервіс і методики роботи з покупцями. У цих випадках консультант практично не торкається питань керування підприємством, задача є локальної, і вимагає лише мінімальної включенности Замовника.

Економічний ефект застосування консультування для експертизи бізнесів-проектів і бізнес-планів найчастіше виражається в економії засобів, що могли бути витрачені на недосяжну мету або нераціональний образ. Відповідно, розглядаючи застосування консультування для експертизи, як додаткову страховку від помилок, можна визначити доцільність запрошення консультанта на підставі відносини передбачуваних витрат за планом до витрат на оплату послуг консультанта.