Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
218.62 Кб
Скачать

7.2.5. Єдиний реєстр доручень

Єдиний реєстр доручень, посвідчених у нотаріальному поряд­ку — це комп'ютерна база даних, в якій здійснюється обов'яз­кова реєстрація посвідчених нотаріусами доручень на право ко­ристування та/або розпорядження майном, у тому числі транспорт­ними засобами, а також реєстрація припинення їх дії.

Реєстр започаткований у травні 1998 року.

Метою створення реєстру є профілактика злочинів проти влас­ності завдяки нагромадженню та використанню нотаріусами, ор­ганами ДАІ та іншими правоохоронними органами відомостей про посвідчені доручення. Щоденно у реєстрі реєструється понад 7000 доручень.

Реєстратори вносять записи про посвідчені доручення, про припинення дії доручень та перевіряють дійсність доручень через запити до реєстру.

Користувачі реєстру — державні нотаріальні контори, приват­ні нотаріуси та інші установи й організації, які уклали відповідні угоди з адміністратором, мають доступ до реєстру через комп'ютерну мережу, перевіряють дійсність доручень шляхом запитів до нього.

Установи та організації, яким може бути надано право корис­тування реєстром (за умови, що перевірка дійсності доручень по­трібна їм у зв'язку з виконанням покладених на них обов'язків і не порушує таємниці нотаріальних дій), визначаються Міністерс­твом юстиції України.

Внесення запису до реєстру здійснюється реєстратором в день посвідчення доручення або отримання заяви про реєстрацію до­ручень від інших нотаріусів чи адміністратором в день отриман­ня такої заяви. Заяви про реєстрацію доручень подаються дер­жавними та приватними нотаріусами не пізніше наступного дня у після посвідчення доручень.! Реєстраційний запис має містити:^" номер та серію спеціального бланка нотаріальних документів, на якому викладено текст доручення; дату посвідчення доручення; строк дії доручення; номер запису в реєстрі нотаріальних дій; по­саду, прізвище, ім'я, по батькові нотаріуса, який посвідчив дору­чення.

І До реєстру вносяться відомості про припинення дії доручення в разі одержання нотаріусами заяви від особи, яка видала дору­чення, про його скасування або заяви від особи, якій видано до­ручення, про відмову від нього, а також у разі одержання пові­домлень про припинення діяльності юридичної особи, від імені . якої видано доручення, або про смерть громадянина, який видав доручення, про визнання його недієздатним, обмежено дієздат­ним або безвісти пропалим. Відомості вносяться в день їх одер­жання.

Реєстраційний запис про припинення дії доручення має місти­ти: підставу і дату припинення доручення; прізвище, ім'я, по бать­кові нотаріуса, якому надійшло повідомлення про припинення дії доручення; серію та номер спеціального бланка нотаріальних до­кументів, на якому викладено текст цього доручення; дату його посвідчення; номер відповідного запису в реєстрі нотаріальних дій; посаду прізвище, ім'я, по батькові нотаріуса, який посвідчив доручення.

На прохання особи, яка бажає припинити дію доручення, що було посвідчено відповідно до чинного законодавства до введен­ня в дію Єдиного реєстру доручень або не було зареєстровано в цьому реєстрі з інших причин, нотаріус одночасно вносить до ре­єстру доручень реєстраційний запис та відомості про припинення дії такого доручення.

Нотаріуси при посвідченні угод за участю осіб, які діють на підставі доручень, користуються даними реєстру (за відсутності комп'ютерного доступу — за запитом до адміністратора або ре­єстратора, який містить серію та номер спеціального бланка но­таріальних документів, на якому викладено текст доручення), пе­ревіряючи за їх допомогою дійсність цих доручень, строк їхньої дії тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]