Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ska.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
2.97 Mб
Скачать

4.2.11. Церква Будинку інвалідів у Парижі

4.2.12- Орган у стилі бароко

через панування аж до XVIII ст. куль­тури середньовічно-церковного типу.

Театр в цю епоху, не створюючи принципово нових форм і напрямів, розвиває знахідки епохи Ренесансу, причому формуються різні національ­ні театральні школи й традиції (фахів­ці вживають терміни «іспанський» чи. «італійський» театри, «театр Лопе де Вега», «театр Шекспіра», «п'єса, плаща й кинджала» тощо).

На стан музичної культури впли­нула Реформація, яка узаконила поруч з національною мовою й фольклорну традицію: відхиливши католицьку цер­ковну музику, протестанти стали спі­вати. свої духовні гімни на мелодії' на­родних пісень (гуситські пісні тощо). Водночас, складається музичний канон католицької меси з її поліфонією стро­гого стилю; ,иого нова барокова струк­тура позначиться і на православному богослужінні Східної Європи, в першу чергу України.

У світській музиці панує опера, яка набуває помпезності і стає справжнім синтезом мистецтв (костюми, декора­ції, бутафорія тощо). Уславлені в цей час оперні композитори — К. Монтевер-ді, Ж.Б. Люллі. Ж.Ф. Рамо. У 1637 р. у Венеції був відкритий перший у світі оперний театр. Поруч з оперою розви­ваються й інші вокально-інструментальні форми — кантата, інструментальний та сольний концерти. Удосконалюється культура виготовлення музичних інстру­ментів. Легендарною фігурою стає А. Страдіварі, неперевершений творець співучих скрипок, до рівня якою не під­нісся жоден майстер впродовж століть. Більш ніж півтисячі виготовлених ним скрипок, ціни на які вимірюються астро­номічними сумами, існують і сьогодні.

Народна музика набуває рис профе­сіоналізму. Наприклад, в Іспанії розцві­тає жанр романсу (відомий ще з XV от.), формується народний танець фламен-

ко; з'являються нові музичні інструменти ~ кастаньєти., вігюеля (шестиструн-ний інструмент, попередник гітари).

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

Ї. Який основний результат Реформації у сфері релігійного життя Євро­пи? Охарактеризуйте концепцію протестантизму; назвіть основні про­тестантські конфесії.

2. Як вплинула Реформація на духовно-культурний стан католицької церкви?

3. Які соціальні пертурбації зумовлені зростанням індивідуальної та. суспіль­ної ініціативи в епоху Реформації та Контрреформації?

4. Опишіть стан науки та освіти в епоху Реформації та Контрреформа­ції? Як змінився світ в очах європейця? Що було причиною цих змін?

5. Охарактеризуйте стиль бароко, його філософську насиченість.

6. Назвіть найвидатніших письменників епохи Реформації та. Контррефор­мації, коротко охарактеризуйте їхні твори.

7. Що би знаєте про архітектуру, скульптуру й живопис епохи Реформа­ції? Кою з майстрів мистецтва цього періоду слід вважати зірками першої величини й чому?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]