Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

4.1. Ознайомлення з принципом дії та будовою лічильника схвк-1,5, витратоміра постійного перепаду тиску (ротаметр) типу sitrans f va

На лабораторному стенді лічильник СХВК-1,5 показано під позицією 9. За допомогою нього ми визначаємо, яка кількість води пройде за певний час. Витратомір постійного перепаду тиску (ротаметр) типу SITRANS F VA показано під позицією 10. В нашій лабораторній роботі достатньо буде, просто змінюючи витрату води, спостерігати за показами витратоміра постійного перепаду тиску. Для цього необхідно виконати такі дії:

  1. Подати живлення на лабораторний стенд вмиканням перемикача живлення ~220В. Про те, що напруга подана на стенд сигналізує підсвітлювання перемикача.

  2. Відкрити вентиль 1 подання потоку через витратомір постійного перепаду тиску 10. Вентиль відкритий, якщо його ручка повернута паралельно трубопроводу; вентиль закритий, якщо його ручка повернута перпендикулярно трубопроводу.

  3. Необхідно перевірити, щоб на всіх інших ділянках трубопроводу вентилі були закриті.

  4. Потенціометр 4 (регулятор обертів) перевести в крайнє ліве (проти годинникової стрілки) положення, що буде відповідати мінімальній витраті води.

  5. Управління двигуном насосу відбувається за допомогою чорної кнопки 2 («Пуск») і червоної кнопки 3 («Стоп»). Натиснути для запуску насоса чорну кнопку 2.

  6. За допомогою потенціометра 4, змінюючи частоту обертання вала двигуна насоса, змінювати витрату води, яка подається в контурі.

  7. При цьому спостерігати за зміною показів лічильника СХВК-1,5 та положенням поплавка витратоміра постійного перепаду тиску SITRANS F VA. При цьому витрату води можна як збільшувати, так і зменшувати.

  8. Після закінчення дослідів необхідно:

    • перевести потенціометр 4 (регулятор обертів) в крайнє ліве (проти годинникової стрілки) положення;

    • натиснути червону кнопку 3 («Стоп»);

    • перекрити вентиль 1 подання потоку через витратомір постійного перепаду тиску 10.

    1. 4.2. Порядок виконання повірки магніто-індукційного витратоміра

Sitrans FM MAG 6000

Після виконання п. 4.1 переходимо до виконання наступного завдання. Якщо перша частина роботи не виконувалась, необхідно виконати пункт 1 цієї частини (подати живлення на стенд).

  1. Подати живлення на магніто-індукційний витратомір, для цього необхідно включити перемикач 5 (MAG 6000). На дисплеї витратоміра 8 з’являється цифрова індикація.

  2. Відкрити вентилі 6 і 7 подання потоку через магніто-індукційний витратомір 8 (SITRANS FM MAG 6000). Необхідно перевірити, щоб на всіх інших ділянках трубопроводу вентилі були закриті.

  3. Потенціометр 4 (регулятор обертів) перевести в крайнє ліве (проти годинникової стрілки) положення, що буде відповідати мінімальній витраті води.

  4. Натиснути для запуску насоса чорну кнопку 2.

  5. За допомогою потенціометра 4 встановити витрату потоку на витратомірі 8 (SITRANS FM MAG 6000) на значення 200 л/год. Внести це значення в таблицю 1 протоколу.

  6. Коли потік буде усталеним (не буде значних змін), запустивши секундомір, зняти покази з лічильника 9 перед запуском секундоміра і через 2 хвилини. Внести покази в відповідний рядок таблиці 1.

  7. Збільшуючи витрату потоку (за допомогою потенціометра 4) повторити пункти 5 і 6 для значень 300 л/год, 400 л/год, 500 л/год і 600 л/год.

  8. Необхідно, щоб покази, зняті з лічильника 9 і витратоміра 8, були в однакових одиницях виміру. Для цього потрібно покази двох приладів перевести в м3/год. При виконанні розрахунків треба пам’ятати: 1л = 1 х 10-3 м3; 1год = 60хв = 3600с. Розраховані значення необхідно занести в таблицю 1.

  9. За отриманими даним визначити абсолютну, відносну та приведену похибки витратоміра. За дійсні (істинні) значення витрати води прийняти результати, що отримані за показами водоміра.

Таблиця 1

Покази витра-томіра MAGFLO

(л/год)

Перера-ховані покази MAGFLO в м3/год

Показання водоміра

СВК-1,5 , л

Розрахункові витрати

по водоміру, м3/год

Похибки

Варі­ація, м3/год

Початок

Кінець

Різни­ця

Абсо­лютна м3/год,

Відносна,

%

При­ведена,

%

10. Після закінчення дослідів необхідно:

  • перевести потенціометр 4 (регулятор обертів) в крайнє ліве (проти годинникової стрілки) положення;

  • натиснути червону кнопку 3 («Стоп»);

- перекрити вентилі 6 і 7 подачі потоку через магніто-індукційний витратомір 8;

  • вимкнути живлення на приладі SITRANS FM MAG 6000, для цього потрібно вимкнути перемикач 5 (MAG 6000).

  • зняти напругу живлення з лабораторного стенда, для цього необхідно вимкнути перемикач «живлення ~220В».