Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trening_дефіцит бюджету.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
105.47 Кб
Скачать

Висновки

Отже, сьогодні в умовах спаду виробництва, відсутності його підтримки, посилення фінансової нестабільності, кризи неплатежів, невиконання доходів бюджетів всіх рівнів процес зростання дефіциту бюджету дослідження цього явища є актуальним і вимагає подальшого його вивчення. Представляючи собою фінансове явище, бюджетний дефіцит не обов’язково відноситься до надзвичайних, виняткових подій. У сучасному світі немає держави, яка в ті чи інші періоди своєї історії не стикалася б з бюджетним дефіцитом.          

Класичними напрямами скорочення дефіциту бюджету є збільшення доходів бюджету, зменшення його видаткової частини, зовнішні і внутрішні запозичення емісійний дохід. Проте необхідно враховувати позитивні і негативні заходи застосування кожного з них, а саме проведення оптимальної податкової політики, розумне поєднання внутрішніх і зовнішніх джерел фінансування бюджетного дефіциту, оптимізація державних видатків, забезпечити фінансову підтримку малого і середнього, удосконалити інструменти залучення до інвестиційної сфери особистих заощаджень населення тощо.

Отже, значною проблемою України є дефіцит державного бюджету. Коли дефіцит є стабільним це є негативним наслідком для держави і тому слід приймати міри щодо його зменшення. Методи покриття державного бюджету є зовнішні та внутрішні. Зазвичай краще використовувати внутрішні методи збільшення доходів і зменшення витрат, оскільки зовнішні джерела – це є кредити, які з часом потрібно погашати, що може призвести до нового виникнення державного дефіциту.

Список використаних джерел

  1. Бюджетний кодекс України // Закони України: Електронний сайт Верховної Ради України - http://portal.rada.gov.ua/

  2. Василик О.Д. Державні фінанси України: Навч. посібник / О.Д. Василик – К.: Вища школа, 2010 р. – 368 с.

  3. Юрій С.І. Бюджетна система України : Підручник / С.І. Юрій – К.: НІОС, 2009 р. – 381 с.

  4. Сова О.Ю. Сутність та види дефіциту державного бюджету // Фінанси України. – 2010. – № 9. – С. 20-25.

  5. Павлюк К.В. Фінансові ресурси держави : Підручник, К.В. Павлюк – К.: НІОС, 2008 р. – 277 с.

  6. Невінчаний І.С. Основні шляхи подолання бюджетного дефіциту в Україні // Формування ринкових відносин. – 2010. –  № 6. – С. 98-101

  7. Дьяконова І.М. Удосконалення методів фінансування дефіциту бюджету України / І.М. Дьяконова // Економіка України. – 2011, №2. – С.84-88.

  8. Міністерство фінансів України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http : www.minfin.gov.ua – Назва з екрану.

  9. Державний комітет статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http : // www.ukrstat.gov.ua. – Назва з екрану.

18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]