Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Приклади на лекції Статистика.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Тема 7. Аналіз рядів розподілу.

Суть і характеристика варіації. Поняття варіації у просторі та часі. Основні показники варіації. Характеристика абсолютних показників варіації: розмах варіації, середнє лінійне відхилення, дисперсія і середнє квадратичне відхилення. Характеристика відносних показників варіації: коефіцієнти осциляції, коефіцієнт варіації, лінійний коефіцієнт варіації. Дисперсійний аналіз, види дисперсій та правило їх складання. Математичні властивості дисперсії. Варіація альтернативної ознаки, ентропія розподілу.

Тема 8. Вибірковий метод.

Поняття вибіркового спостереження та його завдання. Характеристика вибіркової та генеральної сукупності. Аналіз методів та способів відбору. Методика визначення помилок вибірки для середньої величини та частки, визначення меж інтервалу для середньої величини та частки для різних умов відбору. Визначення мінімального обсягу вибіркової сукупності для різних умов відбору. Способи перенесення даних вибіркового спостереження на генеральну сукупність.

Тема 9. Статистичні методи вимірювання взаємозв’язків.

Зв’язки суспільних явищ та їх статистичне вивчення. Методи вивчення зв’язків. Поняття кореляційного і регресивного аналізу. Парна та множинна регресія. Нелінійна регресія. Парна та множинна кореляція: дослідження напряму, тісноти та суттєвості зв’язку. Перевірка адекватності моделей, побудованих на основі рівнянь регресії. Оцінка значимості параметрів взаємозв’язку. Непараметричні показники зв’язку та ранжовані коефіцієнти зв’язку.

Тема 10. Аналіз концентрації, диференціації та подібності розподілів.

Закономірності розподілу та вивчення форми розподілу. Графічна побудова кривих розподілу. Сутність та розрахунок показників форми розподілу. Розрахунок коефіцієнтів асиметрії та центрального моменту третього порядку. Гостровершинні та плосковершинні розподіли: методика визначення. Розрахунок коефіцієнтів концентрації та локалізації.