Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

4. Технічні засоби оперативної діагностики документів і цілісності атрибутів митного забезпечення

Основним призначенням технічних засобів оперативної діагностики (ідентифікації) є одержання необхідної і достатньої кількості (сукупності) діагностичних ознак, по яких можна було б попередньо віднести виявлені в процесі митного огляду об'єкти до такого, переміщення яких через митний кордон регламентується спеціальними правилами (умовами) або пропускання яких заборонено, а також визначити стан істинності таких об'єктів. [2]

До таких об'єктів ставляться:

- дорогоцінні метали;

- дорогоцінні камені;

- наркотичні засоби;

- вибухові речовини;

- матеріали що розщеплюються (радіоактивні).

Для ідентифікації (оперативної діагностики) речовин і матеріалів використовуються:

- спеціальні хімічні набори (дорогоцінні метали, наркотичні засоби, вибухові речовини);

- електронні прилади (дорогоцінні метали і камені, радіоактивні матеріали);

- механічні прилади (каратомір для визначення розмірних величин діамантів); У випадках, коли при класифікації об'єкта виникнули сумніви у відповідності його якостей визначеним властивостям або виявлена невідповідність реальних характеристик (ознак) декларованим відомостям про нього, митні органи мають право на тимчасову адміністративну затримку об'єкта, узяття зразків або проб для призначення експертизи.

Технічні засоби ідентифікації дорогоцінних металів.

Прилад "Проба" дозволяє визначити вміст золота проби 333,375,503,900: проби срібла 800,875,925, а також ідентифікувати метал платинової групи з точністю 10%. Проба встановлюється за 7-8 сек. Прилад може живитися безпосередньо від акумулятора на протязі 6 год., або від електромережі. Запасу хімреактиву вистачає для взяття 80 проб.

Прилад "Тест" використовується індивідуально як індикатор благородних металів, який реагує на срібло, ( якщо його більше 50% в сплаві), золото, (якщо його в сплаві більше 35%), платину і метали платинової групи, (якщо в сплаві більше 15% платини)

Технічні засоби ідентифікації дорогоцінних каменів

Найбільш поширеним приладом, який використовується для проведення ідентифікації дорогоцінних каменів, є так званий "детектор алмазів" типу "Діатест-2000". Принцип дії заснований на використанні високої теплопровідності дорогоцінних каменів, порівняно з іншим камінням. При нагріванні вибраної точки за допомогою спеціального приладу, автоматично вимірюється температура цього каменю в потрібні фіксовані відрізки часу. Далі, за допомогою спеціального електричного пристрою в приладі розраховується крива зміни температури в залежності від часу нагріву. Ця крива порівнюється із відповідною зразковою залежністю. Порівняння дає можливість визначити приналежність каменю до класу дорогоцінних. Час проведення необхідних вимірів не більше 10 сек.

Технічні засоби пошуку наркотичних речовин

Існує два основних напрямки застосування технічних засобів для пошуку та виявлення наркотиків.

Перший - в процесі рентгенівського контролю. Він базується на здатності наркотичних речовин (як і інших органічних речовин) не поглинати, а відбивати, розсіювати рентгенівські промені.

Другий - базується на аерозольній дисперсії наркотиків, яка полягає в наявності мікрочастин речовини в повітряному середовищі упаковки.

Виділення гранично малої дози речовини дає можливість порівняти її характеристики із закладеними в пам'яті ЕОМ параметрами відомих наркотичних речовин. На цьому принципі працюють стаціонарний комплекс "Кандор", портативний прилад для виявлення наркотичних речовин "Септор".

Отже, світові тенденції розвитку технічного забезпечення митного контролю набагато досконаліші ніж українські. В даному напрямку наша держава веде активне співробітництво з міжнародними митними організаціями та митними органами країн світу, результатом якого є дослідження їх досвіду та імплементації його на території України. [4] Говорячи про технічні засоби аудивізуального контролю, слід відзначити, що їх застосування має велике значення особливо в випадках проведення митного контролю товарів, які містять об’єкти права інтелектуальної власності. В умовах інтеграційних процесів України, влада держави змушена доволі гостро ставити питання захисту об’єктів права інтелектуальної власності. Як зазначає В.В.Сергієнко «...охорона прав інтелектуальної власності здійснюється засобами кримінального, цивільного, адміністративного, а у тому числі, й митного права» [3]. При цьому митні органи України займають одне з провідних місць в забезпеченні захисту прав інтелектуальної власності.

БЛОК 2. Декларування товарів та інших предметів. Види декларацій.

Декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари і транспортні засоби, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення. [1]

Відповідно до ч. 12 ст.1 МК України митна декларація — письмова заява встановленої спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи форми, яка подається митному органу і містить відомості щодо товарів і транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон.

Умови та порядок застосування форм декларування, перелік відомостей, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення, визначаються Кабінетом Міністрів України, а порядок заповнення митних декларацій та інших документів, що застосовуються під час митного оформлення товарів і транспортних засобів, встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Перелік товарів, що підлягають обов'язковому декларуванню, встановлюється цим Кодексом та актами Кабінету Міністрів України. Якщо декларант з поважних причин, перелік яких визначається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи, не може здійснити у повному обсязі декларування товарів і транспортних засобів, які ввозяться на митну територію України, безпосередньо під час переміщення їх через митний кордон України (крім товарів, які переміщуються транзитом через територію України), такі товари можуть бути випущені у вільний обіг у спрощеному порядку після подання митному органу тимчасової чи неповної декларації та під зобов'язання про подання митної декларації, заповненої у звичайному порядку не пізніше ніж через 30 днів з дня випуску товарів у вільний обіг.

Рішення про можливість випуску товарів у вільний обіг з наступним оформленням митних документів у повному обсязі приймається митним органом виходячи з обставин переміщення таких товарів через митний кордон України, характеристики підприємства, установи, організації та за умови сплати належних податків і зборів у повному обсязі.

У разі якщо товари регулярно переміщуються через митний кордон України однією і тією ж особою на одних і тих же умовах та підставах, митний орган може дозволити такій особі подавати періодичну митну декларацію, яка оформляється на переміщення товарів за певний погоджений з митним органом період.

Порядок та умови подання періодичної митної декларації визначаються Кабінетом Міністрів України

Митна декларація подається митному органу, який здійснює митне оформлення, протягом 10 днів з дати доставлення товарів і транспортних засобів у митний орган призначення.

Товари, що переміщуються через митний кордон України громадянами, декларуються митному органу одночасно з пред'явленням цих товарів.

Порожні транспортні засоби та транспортні засоби, в яких перевозяться пасажири, у разі в'їзду на митну територію України декларуються митному органу не пізніше ніж через три години з моменту прибуття у пункт пропуску на митному кордоні України, а у разі виїзду за межі митної території – не пізніше ніж за три години до перетинання митного кордону України.

Зазначені строки можуть продовжуватися у порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.Митна декларація приймається митним органом, якщо встановлено, що в ній містяться всі необхідні відомості і до неї додано всі необхідні документи. Дата і час прийняття митної декларації фіксуються посадовою особою митного органу, що її прийняла, проставленням відміток на бланку митної декларації та відповідним записом у документах митного органу.

З моменту прийняття митної декларації вона є документом, що засвідчує факти, які мають юридичне значення.Декларантами можуть бути підприємства або громадяни, яким належать товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України, або уповноважені ними митні брокери (посередники).

Декларант зобов'язаний:

  • здійснити декларування товарів і транспортних засобів

  • відповідно до порядку, встановленого цим Кодексом;

  • на вимогу митного органу пред'явити товари і транспортні

  • засоби для митного контролю і митного оформлення;

  • надати митному органу передбачені законодавством документи і відомості, необхідні для виконання митних процедур;

  • сплатити податки і збори.

Митне законодавство передбачає декілька варіантів процедури декларування:

1) шляхом подання в митний орган вантажної митної декларації ВМД. Застосовувана в Україні вантажна митна декларація (ВМД) відповідає зразкам, які використовуються у міжнародній практиці. Вона складається з 4 аркушів і містить 54 граф, частина з яких заповнюється декларантом, а частина — митним органом. Декларація містить відомості про відправника й одержувача товару, країну контракту (країну, у якій зареєстрована фірма-партнер), країну походження товару (для імпортера) чи країну призначення (для експортера), про умови постачання, про валюту контракту, транспорт, на якому повинен бути доставлений товар, про митницю, на якій він має пройти оформлення, квоту (для товарів, експорт яких квотується, вказується тільки залишок квоти без уже вивезеної частки), митної вартості товару і підстав стягнення мита і зборів;

2) шляхом подання в митний орган письмової заяви, складеної в довільній формі, щодо товарів, з яких не стягуються мито і податки і не застосовуються заходи економічної політики;

3) за спрощеною формою відбувається декларування при переміщенні фізичними особами товарів не з комерційною метою. Для декларування транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон фізичними особами, встановлена особлива форма декларації. Якщо декларант з поважних причин, перелік яких визначається спеціально, не може здійснити у повному обсязі декларування товарів і транспортних засобів, які ввозяться на митну територію України, безпосередньо під час переміщення їх через митний кордон України (крім товарів, які переміщуються транзитом через територію України), такі товари можуть бути випущені у вільний обіг у спрощеному порядку після подання митному органу тимчасової чи неповної декларації та під зобов'язання про подання митної декларації, заповненої у звичайному порядку не пізніше ніж через 30 днів з дня випуску товарів у вільний обіг.

Якщо декларант з поважних причин, перелік яких визначається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи, не може здійснити у повному обсязі декларування товарів і транспортних засобів, які ввозяться на митну територію України, безпосередньо під час переміщення їх через митний кордон України (крім товарів, які переміщуються транзитом через територію України), такі товари можуть бути випущені у вільний обіг у спрощеному порядку після подання митному органу тимчасової чи неповної декларації та під зобов'язання про подання митної декларації, заповненої у звичайному порядку не пізніше ніж через З0 днів з дня випуску товарів у вільний обіг.

Рішення про можливість випуску товарів у вільний обіг з наступним оформленням митних документів у повному обсязі приймається митним органом, виходячи з обставин переміщення таких товарів через митний кордон України, характеристики підприємства, установи, організації та за умови сплати належних податків та зборів у повному обсязі;

4) у разі, коли товари регулярно переміщуються через митний кордон України однією і тією ж особою на одних і тих же умовах та підставах, митний орган може дозволити такій особі подавати періодичну митну декларацію, яка оформляється на переміщення товарів за певний погоджений з митним органом період. Порядок та умови подання періодичної митної декларації визначаються KM України;

5) до ввезення товарів на митну територію України декларантом може подаватися до відповідного митного органу попередня митна декларація. Подання попередньої митної декларації при ввезенні на митну територію України підакцизних товарів є обов'язковим. Порядок подання попередньої митної декларації, її форма та перелік відомостей, що зазначаються в ній, встановлюються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи відповідно до встановлених вимог.

З дозволу митного органу відомості, зазначені у митній декларації, можуть бути змінені чи доповнені, а подана митна декларація відкликана.

Зміна, доповнення чи відкликання можуть бути здійснені лише до моменту прийняття митним органом митної декларації до митного оформлення.

Зміна, доповнення та відкликання митної декларації після її прийняття митним органом до митного оформлення не допускаються. Внесення до митної декларації змін чи доповнень, які мають істотне значення для застосування процедур митного контролю щодо товарів і транспортних засобів або впливають на умови оподаткування товарів чи застосування до них заходів нетарифного регулювання, здійснюється шляхом подання митному органу нової митної декларації, якщо це дозволяється відповідно до Митного Кодексу.

Вантажна митна декларація - письмова заява встановленої форми, що подається митному органу на паперовому носії або як електронний документ (електронна ВМД) і містить відомості про товари та транспортні засоби, які переміщуються через митний кордон України, митний режим, у який вони заявляються, а також іншу інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування та сплати податків, зборів та інших платежів. [1]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]