Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

2. Технічні засоби дистанційної оперативно-технічної інспекції

Вони призначені для митного контролю різноманітного типу об'єктів, у процесі якої здійснюється їхній інтроскопія (у тому числі великогабаритних) за допомогою інспекційно-доглядових комплексів, дистанційний контроль обсягів (кількостей) окремих категорій стратегічно важливих товарів і дистанційне виявлення серед них предметів, що переміщаються через митний кордон без відповідного оформлення. [2]

Для дистанційної оперативно-технічної інспекції застосовується доглядова рентгенівська техніка. Вона дозволяє одержати візуальну інформацію про внутрішній устрій і вміст контрольованого об'єкта митного контролю без його скресання. Цілями митної інтроскопії об'єктів являються:

- установлення приналежності предметів, що знаходяться в них, до визначених груп, категорій, класів, типів;

- виявлення в контрольованих об'єктах характерних конструктивних ознак схованок або прихованих вкладень.

У процесі даної митної дії оперативний працівник, аналізуючи на екрані апаратури інтроскопії візуальне зображення внутрішньої структури контрольованого об'єкта, по сукупності характерних індивідуальних ознак і збереженим у його пам'яті уявним образам дізнається призначення і приналежність предметів. Найважливішим і складним у даній дії є знання сукупності характерних ознак і засобів устрою схованок і зовнішнього вигляду предметів митних правопорушень і уміння виявляти їх на фоні значної кількості інших елементів, що маскують, (нелогічних пустот, перепон, ущільнень і ін. ) Варто розрізняти:

1) Рентгенівські апарати, які показують прямо, тобто апарати, у яких тіньове зображення формується на екрані розташованому безпосередньо (прямо) у промені рентгенівського випромінювання.

2) Рентгенотелевізійні апарати, тобто апарати, у яких результат рентгенівського опромінення об'єкта контролю сприймається спеціальним пристроєм (детектором), перетвориться в електричний сигнал і відображається на моніторі, розташованому на значній відстані від джерела випромінювання.

Рентгенапарати перетворюють електричну енергію в рентгенівське випромінювання. Пропускаючи рентгенівський промінь через предмет, на екрані з'являється тіньове зображення внутрішньої будови цього предмета. Тому рентгенівські апарати доцільно використовувати для оперативного виявлення заборонених вкладень в товарах та вантажах, які перетинають кордон, оскільки рентгенівські апарати можуть дати найбільш достовірну інформацію про наявність прихованих вкладень за короткий час.

Конструктивно апарат виконаний у вигляді блоку, з джерелом випромінювання всередині. Блок призначений для біологічного захисту обслуговуючого персоналу та пасажирів від дії розсіяного рентгенівського випромінювання. Блок встановлений на установчий стіл, у верхній частині якого розташований блок керування та контролем за апаратом.

Пульт керування служить для заміни струму та напруги в рентгенівській трубці в залежності від щільності підконтрольного об'єкта. Крім того, на пульті зосереджені всі основні пристрої, які забезпечують контроль за роботою рентгенівського генератора, його захист від випадкових перевантажень по струму та напрузі, а також системи, які відключають рентгенівське випромінювання при порушенні блокувань, передбачених для виключення випадкового опромінювання персоналу.

Предмет, який підлягає контролю, через двері доглядової камери встановлюється на поворотний предметний стіл. Привід для відкривання (закривання) дверей доглядової камери електричний.

Світлозахисна кабіна служить для забезпечення найменшого навантаження на зір оператора, зображення об'єкта на рентгенівскому екрані. У світлозахисній кабіні розміщені:

- пульт управління генератором рентгенівського випромінювання;

- розподільчий стіл;

- шафа для зберігання документації;

- блок живлення та підсилювач гучномовного зв'язку;

- система вентиляції та освітлення.

Для контролю вмісту середньогабаритних вантажів використовують апарати типу:

- Rapiscan-17 з розміром вікна тунелю 80?120 см;

- Bis-C 1515 з розміром вікна тунелю 150?150 см;

- Linescan System seven з розміром вікна тунелю 101?101 см;

- Scan- 100170 -TS з роміром вікна тунелю 100?170 см;

- Linescan-226 з розміром вікна 243?228 см і довжиною 6 м. Для огляду великогабаритних вантажних контейнерів, легкових машин, мікроавтобусів і великовантажних автомобілів використовують техніку, яку випускають фірми "Брітіш ейрспейс" Англія, "Хайманн" ФРН і "Шлюмберже" Франція.

За допомогою цієї техніки можна оглядати об'єкти завширшки 2,5 м, висотою 4 м, довжиною 18 м.

В практиці контролю ручної поклажі та багажу пасажирів і транспортних службовців дуже зручні конвеєрні рентгенотелевізійні апарати, побудовані за принципом "лінійного сканування", суть якого полягає в слідуючому. Рентгенівські промені, які випромінюються нерухомим генератором коливань, за допомогою щільового коліматора формуються у вертикальній площині в тонкий пучок променів веєрного характеру. Ці промені пересікають контрольований об'єкт, який рухається по конвеєрній стрічці, пронизують його і попадають на "Г-подібну" детекторну лінійку, де перетворюються в електричні сигнали. Ці сигнали після відповідної електронної обробки перетворюються в імпульсні сигнали, які записуються в пристрої пам'яті і надходять в блок відеоконтрольного пристрою, на екрані якого з'являється тіньове зображення об'єкта для спостереження оператора.[2]

Наявні в наш час конвеєрні рентгенотелевізійні апарати дозволяють забезпечити такі оперативно-технічні та експлуатаційно-технічні показники:

- контроль ручної поклажі та багажу розміром до 1х1,7 м без обмежень довжини;

- достатню з точки зору часу оформлення і контролю швидкість руху конвейєра, яка становить 0,2 м/с;

- розпізнавання предметів за сталевою, металевою перепоною завтовшки до 15 мм;

- можливість візуального виявлення на телемоніторі контрольного мідного дроту діаметром 0,15 мм;

- повну радіаційну безпеку операторів, пасажирів і оточення за рахунок невеликої потужності експозиційної дози рентгенівського випромінювання на поверхні апарата (менше 0,5 мР/год);

- повну безпеку розміщених в ручній поклажі чи багажі неекспонованих фотокіноматеріалів, продуктів харчування, ліків за рахунок малої (менше 0,15 мР/цикл) дози рентгенівського опромінювання, яку одержують контрольовані об'єкти за один цикл контролю.

Ці апарати забезпечують такі важливі функції, як пряма та реверсна робота, незалежне управління рухом конвейєра з пульта оператора, включення рентгенівського випромінювання тільки на час проходження контрольованого об'єкту через контрольний тунель, можливість вибору на екрані монітора будь-якого з дев'яти фрагментів зображення і його збільшення в 2 рази, а також автоматичний самоконтроль роботи блоків апарату, всі види радіаційної та електробезпеки при відмові його небезпечних вузлів.

Закордонні рентгенапарати конвеєрного типу, які розроблені фірмами "Хайманн" (Німеччина), "Хітачі" (Японія), "Корріган" (Канада), "Шлюмберже" (Франція), "Астрофізікс" (США) і широко використовуються в митних установах багатьох держав, подібні за своїми показниками і можливостями, хоча відрізняються конструктивним оформленням і розмірами контрольного тунелю.

Для візуального контролю вмісту окремих видів вантажів в польових умовах застосовують рентгенавтомобіль "Сканмобіль".

Для контролю вмісту міжнародних поштових відправлень використовують спеціальні радіоскопи камерного типу POSTX, апарати серії НІ-SСАN 6040. Вони дозволяють контролювати вміст невеликих посилок, бандеролей, листів розмірами не більше 40x50 см.

Інспекційно-доглядові комплекси (ІДК) які призначені для інтроскопії великогабаритних об'єктів митного контролю, що відрізняються значними розмірами, вагою, складом конструкційних матеріалів, підвищеною компактністю завантаження різноманітними видами перевезених у них товарів. [2]

Технічні засоби дистанційного контролю обсягів (кількостей) покликані забезпечувати можливість контролю обсягів (кількостей) товарів.

Вони різноманітні по своїй природі і фізико-хімічних властивостях, але мають загальні декларовані параметри, підлягає дистанційному контролю вантаж або обсяг. Засіб переміщення цих об'єктів через митний кордон також розрізнений. Так, наприклад, нафта, нафтопродукти, газ можуть транспортуватися як по міжнародних магістральних трубопроводах, так і в наливних ємностях - цистернах, танкерах. Дистанційне одержання інформації про обсяги цього виду товарів що переміщається також потребує різноманітного технічного рішення. Основну частину контрольованого цими ТЗМК експорту складає нафта і нафтопродукти, що переміщаються трубопровідним транспортом.

Пункти контролю експорту (імпорту) нафти і нафтопродуктів здійснюють технічні виміри їх кількісних і якісних параметрів для технологічних цілей, що і закладаються у відповідні митні документи.

Визначати фактичний об’єм рідини і зрідженого газу що переміщається в залізничних (автомобільних) цистернах, а також виявлення недозволених вкладень (невідповідність умісту цистерни заявленому в супровідних документах або наявність сторонніх предметів) дозволяє прилад ультразвуковий, луна локації (наприклад, аУП-4М).

Іншим видом стратегічно важливого товару є електроенергія, експорт якої здійснюється по міжнародних лініях електропередачі. Природа і засіб переміщення цього виду товару і технічні можливості достатньо точних вимірювальних приладів забезпечують надійний контроль обсягів електроенергії що переміщається шляхом регулярного зчитування і перевірки показників.

Для митного контролю обсягів і кількостей інших видів важливих товарів використовують транспортні або вантажні прилади зважування, тому що параметр - вага є найважливішим інформативним параметром для оцінки й ухвалення рішення про можливість пропускання через митний кордон конкретних видів вмісту об'єктів митного контролю.

3. Технічні засоби пошуку й огляду як оперативно-технічної дії, що припускає обстеження важкодоступних місць транспортних засобів і товарних (вантажних) упаковок, локацію схованок, застосування спеціальних контрольних міток, а також застосування технічних засобів і пристосувань для відбору проб вмісту об'єктів митного контролю. [2]

У якості місць митного обстеження в даному випадку виступають кабіна, салони, функціональні і конструкційні відітни легкових і вантажних автомашин, автобусів, службові, пасажирські помешкання залізничних вагонів, морських і річкових судів, літаків і ін., а також конструктивні елементи різноманітних видів контейнерів, рефрижераторів, вантажних відсіків автотранспортних засобів, окремі види вантажів, розміщення яких на транспортному засобі створює внутрішні закриті важкодоступні місця.

Технічні засоби дозволяють для огляду цих об'єктів використовувати природні технологічні або конструкційні порожнини й отвори в контрольованих об'єктах, одержувати візуальну інформацію про можливе перебування там сторонніх вкладень. Такі важкодоступні місця, як правило, бувають практично не освітлені, мають невеличкі розміри прорізів і отворів, розташовані в незручних для їхнього огляду місцях (розташовуються в стельових зонах або в області підлоги і стін транспортного засобу або контейнера, знаходяться в безпосередній близькості від комунікаційних мереж що переглядаються важко і т.п.), що звичайно не дозволяє одержати швидкий доступ до них.

Комплекс технічних засобів пошуку, виходячи з функціональної спрямованості розв'язуваних із їхньою допомогою оперативних задач, видів об'єктів митного контролю, умов його проведення, конкретних видів предметів митних правопорушень, можна розділити на два види:

а) технічні засоби пошуку схованок і прихованих вкладень,які включають три основні групи:

- технічні засоби обстеження важкодоступних місць об'єктів митного контролю (доглядові щупи і дзеркала, ендоскопи, телевізійні комплекси віддаленого доступу ("Сова"), освітлювачі),

- технічні засоби локації схованок і прихованих вкладень (К910В, "Рось-4"(у стадії НИОКР) металошукачі, вимірювачі довжини),

- спеціальні позначкові засоби (флуоресцентний фломастер у комплекті з ультрафіолетовим ліхтарем)

Металошукачі призначені для виявлення металевих предметів в неметалічному середовищі. Вони є одним із основних видів технічних засобів контролю (ТЗК). Робота цих приладів базується на зміні частоти автогенераторів при наявності металевих предметів з електромагнітному полі пошукових елементів. Металошукачі розподіляються на стаціонарні типу "КС-7" і "Метекс". [2]

В митницях користуються переносними металошукачами типу: "Гамма", "Шахта". "1М-1", "Hermann", "Carrett".

Для огляду людей широко використовуються стаціонарні рамочні металодетектори "ворітного" типу. Розміри рамки, через яку проходять пасажири для контролю, становлять: висота 2 м, ширина 0,7 м, довжина рамки в напрямку переходу не більше 0,5 м.

Електрощуп "OF/800 складається із футляра для батарей та гнучкого шнура із лампочкою. Завдяки маленькому діаметру лампочки електрощупом можна з успіхом користуватись при підсвітленні вузьких щілин за меблями, ящиками, простору за решітками вентиляції, всередині механізмів, труб малого діаметру та в багатьох інших місцях.

Трубка доглядова гнучка ТСГ 10.1000.0-60-07-И. Призначена для передачі зображення важкодоступних ділянок об'єкта, контролю елементів конструкції, що досліджуються при догляді.

Галогеновий ліхтар – “RANGERSUN-500”. Призначений для використання у вибухонебезпечних, задимлених та вологих середовищах, при догляді великих ємностей, цистерн на транспортних засобах. Найбільш доцільно використовувати його при догляді великих трюмів на суднах, залізничних вагонів та автодорожних засобів. В ліхтар вставлено 6 акумуляторів по 1,2 В. Лампочка ліхтаря розрахована на 6 В. Струм заряду акумуляторів - 400 мА, час повної зарядки - 15 год. Тривалість безперервної роботи ліхтаря - 1,5 год. Середній термін служби акумуляторів - 5 років.

Галогенновий ліхтар "MAG-LITE". Призначений для використання у вибухонебезпечних, задимлених та вологих середовищах при догляді великих ємностей, цистерн та трюмів на транспортних засобах.

Комплект дзеркал з підсвіткою призначений для догляду важкодоступних неосвітлених місць в транспортних засобах. В комплект входять чотири дзеркала різної форми і розмірів. Прямокутне дзеркало розмірами 115x65 мм. Еліпсоподібне з розмірами осей 35x55 мм. Два круглих з діаметрами 60 і 20 мм. До металічної оправи дзеркал приварені дротяні тримачі довжиною 40 (20 мм. в маленького круглого дзеркала) мм., на яких -закріплені пристрої для кріплення до штанг. Всього в комплекті чотири таких штанги. [3]

За допомогою зігнутої подовжувальної штанги процес догляду полегшується — кисть руки при догляді займає більш природне положення. Допоміжні вигоди створює і «гусяча шийка» штанги з лампочкою.

Для витягування контрабанди з важкодоступних місць використовується та сама штанга, на яку замість дзеркала кріпиться гачок або магніт діаметром 10 і довжиною 40 мм. Кріпляться та знімаються ці пристрої так само, як і дзеркала.

При проведенні догляду за допомогою шарніра можна міняти кут кріплення дзеркала. Розсіяного світла лампочки достатньо при догляді невеликої площі.

В комплект входить також гнучкий шнур довжиною 800 мм. з лампочкою на кінці. Діаметр лампочки з лінзою 5 мм., завдяки чому можливо використовувати її для освітлення темних щілин, вентиляційних колодязів, трубок малого діаметру.

Комплект дзеркал «СЕМ» складається з трьох дзеркал різної форми і розмірні, телескопічної рукоятки та сумки для переноски комплекту в розібраному вигляді. Розміри прямокутного дзеркала 115x65 мм. Діаметри круглих дзеркал 60 і 35 мм. При переносці дзеркала зберігаються в відповідних кишенях сумки. При зборці дзеркало потрібних розмірів прикручують до тримача рукоятки, надають йому потрібний кут нахилу за допомогою шарніра. Висунувши всі коліна телескопічної рукоятки ми отримуєм можливість зазирнути в нішу на висоті 2 метри зросту людини з витягнутою рукою плюс 1 м. 36 см. довжини рукоятки.

Дзеркало «CF-142». Для догляду в кабінах та салонах автомашин, літаків та других місцях можливо використовувати дзеркала типу «CF-142» телескопічна ручка яких складається з двох ланок. В складеному вигляді дзеркало легко розміщується в кишені. За допомогою наявних шарнірів дзеркало встановлюється під будь-яким кутом до рукоятки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]